E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakABD’li emlak zenginleri piyasayı dipten alıyor---

ABD’li emlak zenginleri piyasayı dipten alıyor

ABD’li emlak zenginleri piyasayı dipten alıyor
23 Şubat 2023 - 17:34 borsagundem.com

FED’in agresif faiz artışları ev almak isteyenlerin hayallerini ertelemesine sebep oldu. Talebin piyasadan çekilmesiyle birlikte düşen fiyatlar zengin yatırımcılar için fırsat haline geldi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası’nın (FED) agresif faiz artırımları Amerikan emlak piyasasını da olumsuz yöne etkiledi. Konut satış rakamları 2020’nin en düşük seviyesine ulaştı. Ancak mortgage faiz oranları %6,5’in üzerinde seyretmeye devam ediyor. Ancak Benzinga yazarı Mark Gilman’a göre, söz konusu durum yatırımcıların daha az değişken olarak görülebilecek başka bir seçeneğe bakmasını gerektirmiyor.

Gilman gayrimenkul yatırım fonlarını (GYO) örnek gösteriyor. GYO’lar sadece konut gayrimenkullerinde yatırım yapan bir platform değil. Fon portföylerinin içerisinde ticari alanlar, büyük alışveriş merkezleri, oteller, apartman binaları, ofis alanları ve hastaneler de bulunuyor. Finans yazarına göre konut fiyatları yüksek olmaya devam etse de gayrimenkul alanındaki diğer kategoriler aşırı değerli konumda değil ve potansiyel olarak yatırımcıları piyasalardaki sert düşüşlerden koruma yetisine de sahip.

Yatırımcılarsa konut gayrimenkulleri piyasasından vazgeçmiş değil; zayıflayan finansal koşullar sonucu düşen konut envanterinden ve bu varlıkların kira getirisinden faydalanmayı hedefliyorlar. Söz konusu strateji aynı zamanda son birkaç yıldır görülen en yüksek fiyatların oluşmasını da destekliyor.

Gayrimenkul araştırmaları firması CoreLogic’in rakamlarına göre 2022’nin ilk çeyreğinde satılan tek ailelik evlerin yatırımcı payı, 2021’in aynı dönemine göre %17 artarak %28’e ulaştı. Verileri ayrıca, bin veya daha fazla eve sahip yatırımcıların evlerinin %3’ünü 2021 ve 2022’nin şu anki döneminde satın aldığını ortaya koydu. Bu oran önceki yıllarda ise %1’di.

Redfin ve Offerpad Solutions gibi Amerikan emlak devleri de son dönemde bol miktarda gayrimenkul satın aldı. Redfin Ekonomisti Sheharyar Bokhari, “Arz sıkıntısı da ev sahipleri için önemli bir avantajdır. Satın alacak ev bulamayan birçok insan bunun yerine kirada oturmak zorunda kalıyor” ifadelerine yer verdi.

Gayrimenkul milyarderi, yazar ve satış eğitmeni Grant Cardone, mevcut pazarda fırsat olduğunu düşünüyor:

“2008'den beri en iyi emlak piyasası fırsatına girdiğimize inanıyorum. FED faiz oranlarını yükselterek, ev almak isteyenleri piyasanın dışına itti. Bu da fiyatların geri çekileceği anlamına geliyor. Konut piyasasına girmek isteyen bir son kullanıcıysanız, şimdi yılın başına göre daha ucuza bir ev satın almak için harika bir zaman."

"Geçen yılın sonlarında veya bu yılın başlarında hızlı bir dönüş yapmayı uman ve ayarlanabilir mortgage kredisine sahip olan insanları aramalısınız. Evlerini satın alabilecek bir pazarın olmadığı bir dünyaya uyanıyorlar ve iki katına yükselen oranlarda mortgage kredilerini ödüyorlar.”

Gayrimenkul milyarderi ayrıca portföylerinin bildirimini halihazırda gerçekleştiren kurumların da izlenebileceğini söyledi. Zira söz konusu kurumlar bu yılın son çeyreğinde piyasalara çok fazla ürün veya envanter getirebilmek için kaynak arıyorlar.

Undercover Billionaire (Gizli Milyarder) isimli bir Amerikan televizyon programında ünlenen ve yedi özel şirketin CEO’su ve ortağı olan Cardone yatırımcıların gayrimenkul yatırımlarından kaçmasına gerek olmadığını vurguluyor. Cardone, “Bu yılın sonuna ve gelecek yıla kadar gelir getiren gayrimenkullerde agresif alım pozisyonundayım” açıklamasında bulundu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre gayrimenkul satın alabilmek için elinde yeterince nakit parası olmayanlar yatırımcıların da sektöre girebilmesi mümkün. Sayıları giderek artan yatırımcılar gayrimenkul fonlarını satın alarak sektöre daha pasif bir seçeneği tercih edebiliyor. Bazı yatırımcılar, tek ailelik konutların kira hisselerini satan Jeff Bezos destekli bir gayrimenkul yatırım platformu aracılığıyla 100 dolar gibi düşük bir miktarla bile piyasaya giriyorlar. Bezos destekli yatırım platformu şimdiden 75 milyon dolardan fazla değere sahip 203 mülkü finanse etti.

ABD'de büyüme beklentinin altında kaldı

 

Jim Bianco: Nakit artık çöp değil

 

FED tutanakları güncelliğini kaybetti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)