E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD'den İran'a tüm yaptırımları kaldırma teklifi---

ABD'den İran'a tüm yaptırımları kaldırma teklifi

ABD'den İran'a tüm yaptırımları kaldırma teklifi
27 Eylül 2019 - 15:40 borsagundem.com

İran lideri Hasan Ruhani, ABD'nin karşılıklı görüşmelere başlamak karşılığında tüm yaptırımları kaldırmayı teklif ettiğini söyledi


 
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Washington'dan kendilerine gelen yeni teklifi açıkladı. Ruhani'nin verdiği bilgiye göre, ABD görüşmelerin yeniden başlaması karşılığında tüm yaptırımları kaldırmayı önerdi.

Başkan Donald Trump'ın nükleer anlaşmadan çekilmesiyle ABD ve İran arasında son aylarda gerilim hayli yüksek. Washington, 2019 yılında yeni yaptırımları devreye soktu.

Tarihi nükleer anlaşma, İran ile P5+1 ülkeleri arasında 2015 yılında imzalandı. ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Rusya ve Almanya'nın taraf olduğu anlaşma, İran'ın uranyum zenginleştirme programını kısıtlaması karşılığında ülkeye uygulanan yaptırımların kademeli olarak kaldırılmasını öngörüyordu.

Ancak Donald Trump'ın ABD Başkanı seçilmesiyle rüzgar tersine döndü. Orta Doğu'da koşulsuz şekilde İsrail'i destekleyen Trump, geçen yıl anlaşmadan çekildi.

Ayrıca 2018'in sonlarında İran'a karşı yeni yaptırımlar açıkladı. Donald Trump, petrolün yanı sıra İran'ın en büyük ihracat gelir kaynağı olan demir-çelik, alüminyum ve bakır sektörlerini de kapsayan yeni yaptırımları ise Mayıs ayı başında devreye soktu.

Tahran yönetimi de anlaşmadan kısmen çekildiğini ilan etti, zenginleştirilmiş uranyum seviyesini artırdı.

Tüm bunlar olurken, taraflar savaşın eşiğine kadar geldi. Dünyanın en önemli enerji güzergahı Basra Körfezi'nde bazı petrol tankerlerinde patlamalar oldu. ABD ve Ortadoğu'daki müttefikleri, patlamalardan İran'ı sorumlu tuttu.

İran'ın bir ABD insansız hava aracını füzeyle vurması ise, şimşek yüklü bulutların çarpışmasına yol açtı. Donald Trump, İran'a saldırı emri verdiğini ve 10 dakika kala söz konusu saldırıyı iptal ettiğini söyledi.

Pentagon, uçak gemisi USS Abraham Lincoln ve diğer savaş gemilerini Mayıs ayında Ortadoğu'ya gönderdi. Washington, ayrıca bölgeye Patriot füze savunma sistemi bataryası da konuşlandırdı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)