E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD'de tarım dışı istihdam beklentinin altında---

ABD'de tarım dışı istihdam beklentinin altında

ABD'de tarım dışı istihdam beklentinin altında
06 Mayıs 2016 - 15:35 borsagundem.com

ABD'de tarım dışı istihdam beklentilerin altında geldi, işsizlik oranı değişmedi

ABD'de Nisan ayında tarım dışı istihdam beklentilerin altında gelirken, işsizlik oranı arttı.
ABD Çalışma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, tarım dışı istihdam 160 bin kişi arttı. Ekonomistlerin beklentisi istihdamın 205 bin kişi artması yönündeydi.
Bir önceki ayda tarım dışı istihdam 215 bin artıştan 208 bin artışa, Şubat ayı ise 233 bin artışa revize edildi. Ülkenin işsizlik oranı aynı ayda yüzde 5,0 olarak kaldı. Piyasa beklentisi de oranın aynı kalacağı yönündeydi.
Ana sektörden, imalat sektöründe istihdam 4 bin arttı. Analist beklentisi 5 bin düşüş olacağı şeklindeydi.
Aynı ayda özel sektörün istihdamında artış 171 bin olurken, kamuda 11 bin düşüş oldu. Piyasa beklentisi özel sektörde istihdam artışının 190 bin olacağı yönündeydi.
Haftalık ortalama çalışma saati 0,1 artışla 34,5 saat olurken, saatlik kazanç 0,08 dolar artışla 25,53 dolar olarak açıklandı. Haftalık kazançlar aylık yüzde 0,31 artış gösterirken, yıllık artış yüzde 2,5 olarak gerçekleşti. Beklenti aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 2,4 artış olacağı yönündeydi. Ülkede işgücüne katılım oranı yüzde 62,8 oldu.

Tarım Dışı İstihdam ve ABD Ekonomisindeki Yeri

VERİ NEDEN ÖNEMLİ?

Tarım dışı istihdam verisi ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artış süreci için önem arz ediyor. Verinin beklentilerden yüksek gelmesi ekonomide toparlanmaya işaret ediyor. Bu da faiz artışına yönelik sinyal olarak algılanıyor.

Bu yılki toplantılarda faizi yüzde 0,25-yüzde 0,50 aralığında tutan Fed'in Haziran'da ne yapacağı merak konusu. 15-16 Haziran'daki toplantı öncesinde ABD ekonomisine ilşikin veriler piyasalar için belirleyici olacak.

Fed, 16 Mart'taki toplantısının tutanaklarına göre birkaç Fed yetkilisi Nisan'da faiz artışını tartıştı. Üyeler faiz artışının aciliyet sinyali vereceği ve uygun olamayacağını belirtti.

Fed Başkanı Janet Yellen da son açıklamalarında faiz artırım sürecinde temkinli olunacağımesajını vermişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)