E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD’de borç limiti krizi yatırımcıları ürkütüyor---

ABD’de borç limiti krizi yatırımcıları ürkütüyor

ABD’de borç limiti krizi yatırımcıları ürkütüyor
17 Mayıs 2023 - 15:39 borsagundem.com

1 Haziran tarihine kadar ABD hükümetinin borç limitini artıramaması halinde ABD borçlarını ödeyemez hale gelebilir. Olası bir ABD temerrüdü bireyselden kurumsala kadar tüm yatırımcıları endişelendiriyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’deki borç limiti krizi sadece Wall Street çevrelerini değil sade Amerikalıları olumsuz etkiliyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre 1 Haziran tarihine kadar ABD Kongresi ile Biden yönetimi uzlaşamazsa dünyanın en büyük ekonomisi borçlarını ödeyemeyecek duruma düşebilir.

Wall Street Journal’ın haberine göre, Los Angeles'tan 31 yaşındaki bir siber güvenlik denetçisi olan Benjamin Samuels, artan faiz oranlarından etkilenen acil durum birikimini geçen yıl ABD Hazine tahvillerine kaydırmaya başladığını belirtiyor. Ancak Samuel dünyanın en güvenli tahvil ihraççısı olarak görülen ABD hükümetinin kendisini iki hafta sonra iflas edecek bir noktada bulacağını hiç beklemediğini de sözlerine ekledi.

Samuels, tahvil yatırımlarını olgunlaştıkça otomatik olarak yeniden yatırım yapacak biçimde kurgulamıştı. Ancak bireysel yatırımcı geçtiğimiz hafta bu stratejisini tersine çevirmek için başvuruda bulunduğunu söyledi. Samuels Kongre ve ABD Başkanı Joe Biden’ın tahvil fiyatlarına vuracağı darbeden kaçınmak için tahvil yerine daha fazla nakit tutma stratejisini benimsemiş.

Bireysel yatırımcı, “Açık bir şekilde siyasi bir korku politikası oluşacak ve parama ihtiyacım olursa hazırlıksız yakalanmak istemiyorum” dedi.

Samuels, geçen yıldan bu yana ABD Hazinesi tahvillerini satın alan ve şimdi paralarının bir kısmını hemen geri alamama gibi alışılmadık bir riskle karşı karşıya olan binlerce bireysel yatırımcıdan sadece biri. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, hükümetin 1 Haziran'a kadar yeni tahvil satmak için yeterli alanın kalmayabileceğini söyledi. Bu, olgunlaşan menkul kıymetlerin sahiplerine yapılan nakit ödemelerde gecikmeler anlamına gelebilir. Söz konusu tablo küresel finansal sistemin temel taşlarından biri olarak görülen ABD tahvil piyasasını istikrarsızlaştırıyor.

Profesyonel yatırımcılar şaşkına döndü

Bireysel yatırımcılar için, temerrüt olasılığı, tüm varlıkların en güvenilirlerinden biri olarak görülen ABD Hazinesi tahvillerinin cazibesini azaltıyor. İktisat alanındaki ders kitapları ABD’nin temerrüde düşmesi ihtimalini pratik olarak imkansız olarak ifade ederler. Wall Street borsaları ise ABD Hazinesi tahvil getirilerini tüm risklerden arındırılmış yatırım getirilerinin göstergesi olarak alırlar.

WSJ haberine göre finans firması Ameriprise Financial’ın Piyasalar Baş Stratejisti Anthony Salimbene, “Hazine tahvillerinin portföyünüzün asla düşünmek zorunda kalmayacağınız bir parçası olması gerekir” diyor.

1 Haziran yaklaşırken bile birçok analist Cumhuriyetçilerin ve Demokratların potansiyel bir finansal felaketten kaçınmak için bir uzlaşı bulacağına hala inanıyor. Yatırımcıların büyük çoğunluğu tahvil sahiplerinin ne olursa olsun önünde sonunda ödemelerini alacağını düşünüyor.

Yine de piyasaya giren bazı gündelik yatırımcılar geri çekilme eğilimi gösteriyor. 38 yaşındaki yazılım mühendisi Jose Fernandez bir ev satın alabilmek için bir yıl önce hisse senetlerinin çoğunu sattığını ve bu fonları korumak amacıyla ABD Hazinesi tahvillerine güvendiğini belirtiyor.

Fernandez satışı bitirmeye yaklaşırken Washington’daki kriz çözülene kadar varlıklarını ABD Hazinesi’nde değil bir banka hesabında korumayı planladığını söyledi. Yazılım mühendisi, “Ben bir operasyon mühendisiyim. Paranoyak olduğum için para kazanıyorum” diyor.

Kısa vadeli hazine tahvili portföylerini yöneten birçok profesyonel yatırımcı da kaçırılan ödemelerden etkilenme olasılığından uzak kalmak için çaba sarf ediyor. Yatırımcılardaki bu endişe 1 Haziran’dan hemen sonra vadesi gelecek kısa vadeli tahvillerin satılmasına neden oldu. Söz konusu tahvillerin getirileri ise tarihin en yüksek seviyelerine yaklaştı. Zira tahvil fiyatları düştükçe getirileri de artar.

Analistler ABD Hazinesi'nin önünde sonunda tahvil sahiplerine ödeme yapacağına inanıyor. Ancak Wall Street’ın asıl endişesi ABD’nin temerrüde düşmesi durumunda diğer piyasalarda oluşabilecek parçalanmalar. Geç kalan tahvil ödemeleri trilyonlarca dolarlık küresel kısa vadeli dolar borçlanma akışını bozabilir. Bu dünyanın dört bir yanındaki bankaların ve şirketlerin fon operasyonları için kritik öneme sahiptir. Analistler ayrıca birçok yatırımcının her türlü riskli varlıktan kaçacağını ve bu tablonun muhtemelen hisse senedi fiyatlarına zarar vereceğini öngörüyor.

LPL Financial Baş Teknik Stratejisti Adam Turnquist, “Borç limiti ile ilgili en kötü senaryo gerçekleşirse, bu bizi oldukça hızlı bir şekilde ABD resesyonuna sokar” dedi.

 

ABD'de 'borç limiti açmazı': Biden'ın yurt dışı ziyaretleri iptal edildi

 

Asya borsaları, ABD'de 'borç limiti' belirsizliğiyle karışık seyrediyor

 

Hisse geri alımları manipülasyon aracı mı oldu?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)