E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD'de aralık ayı enflasyonu açıklandı---

ABD'de aralık ayı enflasyonu açıklandı

ABD'de aralık ayı enflasyonu açıklandı
12 Ocak 2023 - 16:32 borsagundem.com

ABD'de tüketici fiyatlarında yıllık bazda artış yüzde 6,5 olarak gerçekleşti. Analistler de yıllık artışın yüzde 7,1'den yüzde 6,5'e ineceği tahmininde bulunmuşlardı.

ABD'de tüketici fiyatları altıncı ayda da yıllık bazda geriledi ve 2021 yılı Ekim ayından bu yana en düşük seviyesine geldi.

ABD Çalışma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, aralık ayında tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0,1 azaldı. Piyasa beklentisi de fiyatlarda yüzde 0,1 düşüş olacağı yönündeydi.

Böylece tüketici fiyatlarında yıllık bazda artış yüzde 6,5 olarak gerçekleşti. Analistler de yıllık artışın yüzde 7,1'den yüzde 6,5'e ineceği tahmininde bulunmuşlardı. Temmuz ayında tüketici fiyatları yüzde 9,1 ile 1981 yılı Kasım ayından sonra en yüksek seviyesini görmüştü. Enflasyonda o tarihten bu yana düşüş yaşanıyor.

Çekirdek olarak kabul edilen gıda ve enerji hariç tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0,3, yıllık yüzde 5,7 arttı. Analistlerin beklentisi de aynı sırayla yüzde 0,3 ve yüzde 5,7 artış olacağı yönündeydi.

Ülkede enerji fiyatları aylık yüzde 4,5 düşerken, yıllık artış yüzde 7,3 oldu. Gıda fiyatlarında aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 10,4 artış yaşandı.

Enflasyon verisinin piyasalara etkisi

Verinin ardından dolar endeksi gerilerken Euro/dolar paritesi hafif yükselerek 1,08 seviyesinde seyretti.

Altının ise ilk tepkisi yukarı yönlü oldu. Verinin açıklanmasından önce 1887 dolar olan ons altın verinin açıklanmasıyla 1897 seviyesine kadar yükseldi. Gram altın 1144 TL’ye yükseldi.

Bitcoin ise veri sonrası 18 bin 275 dolar seviyesinden gerileyerek 18 bin 140 dolar seviyesinden işlem gördü.

ABD enflasyonu EUR/USD'nin seyrini belirleyecek

 

Piyasalar ABD enflasyonuna odaklandı

 

Küresel piyasalar ABD enflasyonuna odaklandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)