E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD ve Rusya arasında LNG savaşı---

ABD ve Rusya arasında LNG savaşı

ABD ve Rusya arasında LNG savaşı
12 Kasım 2023 - 10:59 borsagundem.com

ABD ile Rusya arasında küresel doğalgaz piyasalarını da tehdit edecek gerginlik büyüyor. Washington, Rusya'nın LNG ihracatını hedef aldı

ABD, Rusya’nın sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ihraç etme kabiliyetini ilk kez doğrudan hedef almaya başladı. Washington’ın bu hamlesi küresel enerji piyasalarında aksamalara neden olabilir.

Avrupa ülkeleri, Rusya-Ukrayna savaşının ardından geçen yıl Rusya’ya büyük ekonomik yaptırımlar getirse de Moskova LNG ithal etmeye devam etmişti. Yakın zamana kadar da ABD, enerji sorunları ile mücadele eden Avrupalı müttefikleri üzerindeki baskıyı arttırmaktan kaçınmıştı.

Ancak kasım ayı başında ABD Dışişleri Bakanlığı, Arctic LNG 2 olarak bilinen yeni bir Rus projesine yaptırım uygulayacağını açıkladı. Yetkililere, avukatlara ve analistlere göre bu yaptırımlar, Avrupa ve Asya’daki ülkelerin gelecek yıl üretime başlayacak bu projeden gaz almasını almasını engelleyecek.

PİYASA NASIL ETKİLENECEK?

Hukuk firması Macfarlanes’in yaptırım uzmanı Francis Bond, ABD’nin proje operatörünü hedef alarak “projeyi bütünüyle zehirlemeye” çalıştığını söyledi.

Projenin 2024 yılının ilk çeyreğinde uluslararası pazara LNG sevkiyatına başlaması bekleniyordu. Piyasa analistleri bu proje sayesinde Avrupa’daki sıkışıklığın hafifleyeceğini öngörüyordu.

Columbia Üniversitesi enerji uzmanı Anne-Sophie Corbeau, Arctic LNG 2’nin 2024’te planlandığı gibi ihracata başlamaması halinde “piyasaların daha uzun süre sıkı kalacağını” söyledi. Ayrıca açıklanan yaptırımlar Rusya’nın uzun vadeli LNG arzını artırma hedefini ve ABD-Katar gibi pazardaki rakip liderlerini de vuracak.

ÇİNLİ, FRANSIZ, JAPON ORTAKLAR DA VARDI

Arctic LNG 2, yüzde 60 hisseye sahip olan Rus özel şirketi Novatek tarafından yönetiliyor. Diğer hissedarlar arasında Fransız TotalEnergies, iki Çin devlet şirketi ve iki Japon şirket bulunuyor.

Öte yandan ABD şimdilik Rusya’nın Avrupa ve Asya’ya yakıt gönderen diğer büyük LNG projeleri olan Yamal LNG ve Sakhalin 2’yi doğrudan hedef almadı.(Sözcü)

Rus LNG'sine talep üretimi aştı

 

Avrupa'da LNG fiyatları 9 ayın zirvesinde

 

Komşu'ya LNG sevkiyatı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AHMET ÖZBİR12 Kasım 2023 12:36

    "5'Lİ ÇETE FİLİSTİN'E KÖR VE ŞAŞI BE!" Ulan zalimler işiniz gücünüz para pul, Allah kahretsin sizi insanlık düşmanları. Bebeklerin üzerine 35 BİN TON BOMBA ATILIYOR insan olan buna sessiz kalır mı? Tek gür ses TÜRK'ÜN LİDERİ'NDEN ÇIKIYOR, DİĞERLERİ SEYREDİYOR. Yuh olsun böyle yağma düzenine, KAHROLSUN MUASIR BATI MEDENİYETİNİZ(!)...

  • AHMET ÖZBİLEN12 Kasım 2023 11:29

    ABD nin tuzu kuru kendi ihtiyaçlarını sömürdüğü dünya ülkelerinden alıyor diğer ülkeleride her türlü enstürmanı kullanarak köleştiriyor.Kendi düşün ağlamaz.