E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıABD tahvil faizleri gelişen piyasaları şekillendiriyor---

ABD tahvil faizleri gelişen piyasaları şekillendiriyor

ABD tahvil faizleri gelişen piyasaları şekillendiriyor
16 Ağustos 2021 - 08:07 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, BİST 100 endeksi ve VIOP 30 Endeks kontratında hafif satıcılı açılış bekleniyor.

Türkiye’de korona virüs vaka sayısının bir önceki gün 18.847 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısı ise 154 kişi olarak açıklandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye olarak, İran üzerinden gerçekleşen bir Afgan göçmen dalgasıyla karşı karşıyayız.

Erdoğan: Afganistan'ın istikrara kavuşturulması için her türlü çabayı göstermeye devam edeceğiz .

Fitch, Türkiye'nin kredi notunu teyit etti, bu yıl büyüme beklentisini % 6,3'ten %7,9'a yükseltti.

Taliban, başkent Kabil'in merkezini güç kullanarak ele geçirmeyeceğini duyurdu .

ABD Dışişleri Bakanlığı, Kabil Büyükelçiliğindeki tüm personelin güvenli şekilde Hamid Karzai Havalimanına transfer edildiğini açıkladı.

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ülkeyi terk etti .

Otomotiv Sanayii Derneği verilerine göre Temmuz'da sektörün üretimi geçen yılın aynı dönemine göre %44,6 düşerek 65.418’e geriledi.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde, Jackson Hole konferansına katılmayacak

Fed'in güvercin yetkililerinden biri olan Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, varlık alımlarının azaltılmaya başlamasından önce birkaç güçlü istihdam verisine daha ihtiyaç olduğuna işaret etti.

Hollanda, Covid-19 tedbirlerini tamamen kaldırmaya hazırlanıyor .

Ne Olacak?

İçeride Temmuz ayı Bütçe Dengesi açıklanacak.

Hazine tahvil ihaleleri gerçekleşecek.

BM Güvenlik Konseyi, Taliban'ın Afganistan'da yönetimi ele geçirmesi üzerine acil toplanacak.

Borsa İstanbul’un bu sabah hafif satıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde hafif satıcılı açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Cuma günü delta varyantı endişeleri ve Çin'deki regülasyon gündemi sonrasında Asya piyasaları günü negatif tamamladı. ABD piyasaları tarafına bakıldığında beklentilerden iyi gelen tarım dışı istihdam verisi sonrasında ABD piyasalarında hızla toparlanma olabileceği ve açıklanan %5,40’lık TÜFE verisinin Ağustos ayında düşeceği algıları ile endeksler rekor üstüne rekor kırdı.

Yurtiçi piyasalar tarafına bakıldığında ise geçtiğimiz haftanın ana gündem maddesi TCMB faiz kararıydı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylemleri sonrasında faiz indiriminin Ağustos ayını işaret etmesi ile BİST100 endeksi Çarşamba günü baskılansa da TCMB’nin politika faizinde değişikliğe gitmeyerek %19’da sabit bırakması yurtiçi piyasaları rahatlattı. Faiz kararı ve TCMB’nin Güney Kore ile imzaladığı Swap Anlaşması sonrasında da kur 8,50 seviyelere kadar geriledi.

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününü yatay seviyede geçiren endeks yatay seyirde günü tamamlarken, volatilite ve hacim yüksek değildi.

Brent petrol tarafında delta varyantının Çin’de de etkisini artırması ve IEA'nın aylık raporunda delta varyantı endişelerini teyit etmesi ile 70 dolar seviyesine kadar geriledi.

ABD'de geçen hafta beklentilerin üzerinde gelen tarım dışı istihdam verisi sonrası 1.730'lara kadar geri çekilen ons, bu hafta ABD’de enflasyonun beklentilere paralel gerçekleşmesi ile %5,4 olarak açıklanması ve Fed’in para politikasının erken sıkılaşabileceğine yönelik baskıların azalmasından destek bularak 1.765 seviyesine yükseldi.

Dolar / TL tarafında ise Ağustos ayı başında TL mevduatlarındaki stopaj oran indirimlerinin süresinin Eylül ayına kadar uzatılması ve Temmuz ayında TÜİK tarafından açıklanan yüksek enflasyon ile birlikte ‘faiz indiriminin’ kısa sürede olmayacağı beklentisi sonrasında kur 8,25 seviyesine kadar geriledi. Ardından yüksek enflasyonun fiyatlamasını gördüğümüz kurda, geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “yüksek faiz yüksek enflasyon” söylemleri sonrasında kur yukarı yönlü seyre geçerken, ABD Tarım Dışı İstihdam verisinin de yüksek gelmesi ile dolar, küresel piyasalarda değer kazandı. Dolar endeksi 93’lü seviyelere kadar yükseldi. Perşembe günü açıklanacak faiz kararı öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz indirimi için Ağustos ayı sinyalini vermesi sonrasında 8,68’lere kadar yükselen Dolar / TL, dün sabah Türkiye ile Güney Kore arasında yapılan 2 milyar won’luk Swap Anlaşması ile geri çekildi. Saat 14.00’te TCMB’nin politika faizinde değişikliğe gitmemesi sonrasında TL, dolar karşısında değer kazanarak 8,50 seviyesine kadar geri çekildi. Ayrıca ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin %1,40’ı aşamamasının da gelişmekte olan ülkelerin para birimlerini desteklediğini hatırlatalım.
 
VİOP 30 Endeks kontratında hafif satıcılı açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Ağustos kontratı, Cuma günü 1.563 - 1.577 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.572 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 9.044 azalarak 505.600 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.537 seviyesinin üzerinde hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, 1.555’in üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.615 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.560 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.588 ve 1.595 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.570 ve 1.560 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Asya borsaları Çin verileri ile geriledi

Kritik kabine toplantısında masada yüz yüze eğitim var

Fitch, Türkiye raporunu açıkladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)