E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD şirket tahvillerinde adil rekabet yok---

ABD şirket tahvillerinde adil rekabet yok

ABD şirket tahvillerinde adil rekabet yok
17 Eylül 2020 - 16:01 borsagundem.com

Amerika Birleşik Devletleri’nde sermaye piyasası kurumunun düzenlediği yüksek getirili kurumsal tahviller büyük kurumsal yatırımcılarla küçük yatırımcılar arasında adaletsizliğe neden oluyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Her salgının içerisinde bir umut ışığı vardır. Yüksek getirili tahvil yatırımcıları içinse umut ışığı, gerilimli kredi piyasalarındaki cazip yeni tahvil ihraçları oldu.

Birçok şirket kurtarma finansmanı için piyasaya atılmış durumda. Bankacılar anlaşmaları imtiyazlı faiz oranlarında fiyatlandırdığı için yatırım yapma cesaretini bulanlar hisse benzeri getiri alabiliyor. Örneğin Nisan ayında Carnival Cruise Lines'dan gelen üç yıllık ilk borç tahvili, yüzde 11,5'lik bir kuponla 99 dolardan fiyatlandırıldı. Şu andaysa 112 dolar üzerinden işlem görüyor. Kurumsal tahvil başına 112 dolar ödense bile yatırımcı teminat koruması sayesinde neredeyse sıfır kayıp potansiyeliyle Nisan 2023’e kadar %6 oranında verim sağlayabiliyor.

Fakat Financial Times’ın haberine göre kurumsal tahvillerde yatırımcılar arası rekabete zarar getiren bir sorun söz konusu. Özel bir durumu sebebiyle herkes sözü geçen kurumsal tahvili alamıyor: ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) 144 A kuralına göre bireyler bu tahvilleri satın alma konusunda yeterli değil zira tahviller sadece nitelikli kurumsal alıcılar (QIB) olarak adlandırılan daha sofistike yatırımcıların kullanımına sunuluyor. QIB’lerin varlık yönetiminde en azından 100 milyon dolar olması gerekiyor ki bu da tüm kurumsal varlık yöneticilerinin de tahvillere ulaşamadığı anlamına geliyor.

JP Morgan'a göre, 2020'de yeni yüksek getirili tahvil ihraçlarının yüzde 72'si 144A. 2005 yılına kadar bu oran sadece %1’e kadar ulaşıyordu. En büyük borç sermayesi havuzlarına ulaşmak için, tahvil ihraç eden şirketlerin tahvillerini SEC'e kaydettirmeleri veya bunu yapmak için niyetlerini belirli bir süre içinde belgelemeleri zorunlu.

Bugün hayat boyu 144 A anlaşmaları piyasanın %48’ini kapsıyor ve şirketlerin borçlarını 144 A başvurularıyla değiştirmesiyle birlikte bu oran artacak gibi gözüküyor. Örnek vermek gerekirse ABD’li hastane firması Tenet finansmanları için yüksek verimli tahvil pazarına güveniyor. Firmanın 2025 yılında veya daha erken sürede olgunlaşacak 5 onaylanmış kurumsal tahvil başvurusunda bulundu. Buna karşın vadesi beş yıldan uzun olan altı tahvilinden yalnızca biri kayıtlı. Bu Tenet’in hazinesinin benzeri birçok firma gibi küçük yatırımcılara artık ihtiyacı olmadığını gösteriyor.

144 A alımlarından yararlananların yüksek verim arayan büyük kurumsal yatırımcılar olduğu çok açık. Şirketlerin fon yapıları ise bireylerin ve küçük kurumsal yatırımcıların yüksek getirili tahvillere yatırım yapmalarının tek yolu haline geliyor. SEC’in 144 A düzenlemesinde reform yapamaması durumunda ise bireylerin şirket tahvilleri satın almaya erişimleri sınırlanmaya devam ediyor.

Wall Street’te korkutucu beklenti! Kayıp 10 yıl

 

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları beklentinin üstünde

 

Altını coşturan tahvil piyasası mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)