E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD Senatosu'nda F-16 için yeni engel girişimi---

ABD Senatosu'nda F-16 için yeni engel girişimi

ABD Senatosu'nda F-16 için yeni engel girişimi
01 Ekim 2022 - 09:17 borsagundem.com

Ankara'nın F-16 konusunda 'ABD'li Kongre üyelerinden olumlu mesajlar aldık' sözlerine karşın, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Robert Menendez, Türkiye'ye F-16 satışı ve modernizasyonu ile ilgili yeni şartları gündeme getirdi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Başkanı Efkan Âlâ, dün yaptığı açıklamada, “Sayın Cumhurbaşkanı’mızın New York’ta bazı Kongre üyeleriyle yaptığı görüşmelerde olduğu gibi, burada görüştüğümüz Kongre üyeleri de bir NATO müttefiki olarak ülkemizin F-16 filosunun modernize edilmesine yönelik olumlu mesajlar vermişlerdir” dedi.

Ancak Âlâ, F-16 konusunda ilerleme kaydedildiğini söylerken bir taraftan ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Robert Menendez’in Türkiye’ye F-16 savaş uçaklarının satın alınmasını ve modernizasyonunu engelleyecek bir değişiklik başvurusunda bulunduğu ortaya çıktı.

F-16'LARIN SATIŞINI KISITLAYAN ÖNERİ

Son dönemde Türkiye karşıtı açıklamalarıyla gündeme gelen ve başta Yunan ve Ermeni lobisi olmak üzere birçok kuruluşla yakın temasta olan ABD’li senatör Bob Menendez, F-16'ların Türkiye'ye satışını kısıtlayan bir öneri sundu.

Yunan basınında yer alan haberlere göre, Menendez’in, Başkan Joe Biden yönetimine sunduğu öneride, “Senato Dış İlişkiler Komitesi, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi ve Kongre Savunma Komiteleri onaylamadıkça Türkiye’ye F-16 satışı gerçekleşemez. Bu satışın olmasını istiyorsanız öncelikle ABD’nin çıkarlarına olup olmadığından daha sonra ise Yunanistan’a karşı kullanıp kullanılmayacağından emin olunmalıdır.” ifadeleri yer aldı.

Menendez, dün yaptığı açıklamada da “Türkiye'nin daha fazla Rus S-400 füze savunma sistemi satın almayı düşündüğüne dair haberleri okudukça endişe duyuyorum. Eğer bu teslimat gerçekleşirse, ABD yaptırımlarının bir başka açık ihlali olacak” demişti.

Benzer bir değişiklik ABD’Li senatör Chris Papas tarafından da yaz aylarında Meclis’e sunulmuştu.

TEMASLARDA YOĞUNLUK

Dün de AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Başkanı Efkan Âlâ, ABD’de yapılan görüşmelerde,  F-16'lar da dahil olmak üzere ikili ve bölgesel konuları ele aldıklarını ifade ederek, “Parlamenter diplomasinin, hükümetler arasında düzenli şekilde devam eden temasları tamamlayıcı ve zenginleştirici bir yönü var. Bu yıl Türkiye'den ABD'ye 5, ABD'den Türkiye'ye 4 parlamenter heyetin seyahati oldu. Yıl sonundan önce bu sayı artabilir. Hükümetimiz ile Biden yönetimi arasındaki üst düzeyli temaslardaki yoğunluk kadar parlamenter heyetlerin ziyaretlerinde bir süredir görmeyi arzu ettiğimiz bir artış var” demişti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’ndan F-16 açıklaması

 

Yunanistan, ABD desteğiyle modernize edilen iki F-16'yı teslim aldı

 

Erdoğan'dan F-16 açıklaması: Bize sinyal çakanlar var

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Haydar Hulk 02 Ekim 2022 00:05

    Türkiye altarnatifi kendisine koşul koyan sartlı satış yapan ülkelerden yana değil milli muharip uçağını yapıncaya kadarki süreçte uzak doğuda ve Asya'da aramalıdır.S400 de olduğu gibi bağımsız kararları alabilmektedir.

  • E.g.01 Ekim 2022 23:29

    FARKLI ÖZELLİKLERDE UÇAKLAR DA ÜRETMEYİ FAZLA GEÇ KALMADAN ÖĞRENMEYE MECBURUZ SERİ ÜRETİMLE BIR YILDA/2023 DE BİNLERCE ÜRÜN ÜRETİLMELİDIR 50-100-500 ADET HAZIR ÜRÜN ALMAKLA AYDA 3-5 ADET ÜRETİMLE ÜLKE SAVUNULAMAZ

  • ALİ HAYDAR KIRMIZIALEV01 Ekim 2022 22:52

    ABD dostlarım  dediği 7 masayı iktidara getirene kadar cumhur ittifaka nı iktidar dan gönderip ülkemizi köle devlet yine yapana kadar bizlere silah vermeyecek her türlü pisliği yine yapıp yine binlerce askerimizi yine şehit edeceklerdir.

  • ALİ YILDIRIM01 Ekim 2022 15:42

    benim anlamadığım bu 7 masa devlete sırtlarını dayamışlar ülkemiz ateş çemberi içinde neden ülkelerine sahip çıkıp bir kelam dahi etmezler bunlar abd nin milletvekillerimidir ki.abd nen korkup seslerini dahi çıkartamıyorlar.

  • AHMET ÖZBİR01 Ekim 2022 18:23

    KIYMETLİ kardeşim "7'li UYDU MASA" USA'nın yaşlı ve de Türkiye düşmanı başkanı "Türk muhalefetiyle birlikte çalışacağız, Türk'ün büyük liderini devireceğiz!" dedi, adamlar ve madamlar resmen USA'NIN EMRİNDE!..

  • Yorum01 Ekim 2022 11:18

    Patriyotlarda da böyle yapmışlardı sonuç S400 aldık şimdi s400 ümüz varmı var s400 S500 şu an kullanılan hava savunma sistemlerinin en iyisi mi evet dünyada böyle Bi sisteme benzeyen yaklaşan bir sistem yok şimdi F16 diyorlar su57 bu uçaktan kat be kat daha iyi bir uçak bence su 57 alınsın esefle ülkenizi savunacak en iyi silah ise su57 en iyisi

  • Atakan 01 Ekim 2022 10:27

    Yunan iti kaşınıyor ve acilen kaşımak lazım

  • Mucise Reis : )01 Ekim 2022 09:55

    ABD dedeağacı kapattı.Tankar ve kara gücü geçiş yolları engebelia raziler kaydırılıyor. Yunan kendini güvene aldı kendince. Deniz gücü olarak Fransa akdenizi kendinin egemen olduğu alan istiyor. Yunan+fransa bu durumda mutabık. Rusya zaten iptal oldu akradenize kapandı diye düşünülüyor.Akdenizde yeni gaz hattı ve avrupaya aktarımı önem kazandı. kktc etrafı sorunlu bölgeler. akdenizin güney ülkelerinde türkiye-fransa-abd çekişmeleri uyuşmazlıkları var. yunan hava gücü ve uzun menzil roketleri ile tehdir kuruyor. Deniz gücü , çıkartm kabiliyeti bunlarla engellenecek sözde. Türkiye - 1-gelişmiş bağımsız radar sistemi 2- uzun menzil almanyaya gidecek roketler 3- istediği kritik noktayı vuracak uydu istihbaratı alanında gelişime acilen gitmeli. Yabancı merkezli araştırma raporları var. farklı dillerde araştırın sızan dökumanalrda var

  • EXSTRİKS01 Ekim 2022 16:30

    bunlara ne gerek var büyükelcilik yapmış ve chp nin başdanışmanı ünal çevik öz eğe ve ak deniz yunanistan ın denizi cumhur ittifakı haydutca politikalar izliyor der ise yunanistan ve abd ile fransa da gelir ülkemize çökmeye çalışır.