E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD medyasında gündem 'Bayraktar Kızılelma'---

ABD medyasında gündem 'Bayraktar Kızılelma'

ABD medyasında gündem 'Bayraktar Kızılelma'
16 Aralık 2022 - 00:27 borsagundem.com

Baykar'ın kendi öz kaynaklarıyla milli ve özgün olarak geliştirdiği Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma, ABD'de dikkatleri üzerine çekmeye başladı.


ABD'nin köklü dergilerinden Newsweek, Kızılelma'nın ilk uçuşunu "Ukrayna İHA Tedarikçisi İnsansız 'Süpersonik' Savaş Uçağını Başarıyla Uçurdu" başlığıyla duyurdu.

Dergideki haberde, Kızılelma'nın ilk uçuşuna ilişkin "Ukrayna'ya Rusya ile savaşta kritik öneme sahip bir insansız hava aracı tedarik eden Türk şirketi, 'insansız savaş uçağı' olarak tanımladığı yeni bir süpersonik insansız hava aracının ilk uçuşunu başarıyla tamamladı." ifadeleri kullanıldı.

Kızılelma projesinin, Bayraktar TB2 ile karşılaştırıldığı haberde, "Kızılelma, Ukrayna'nın Rusya'nın taarruzunu savuşturmak için kullandığı Bayraktar TB2 dronlarından çok daha önemli bir ilerleme gibi görünüyor." değerlendirmesinde bulunuldu.

TB2 insansız hava araçlarının, saatte 138 mil hıza kadar uçabilme, 330 pounda kadar yük taşıma ve istihbarat, keşif ve silahlı görevler yürütme yeteneğine sahip olduğu hatırlatılan haberde, Kızılelma'nın 35 bin fit operasyonel irtifaya, maksimum 6 ton kalkış ağırlığına ve 1500 kilogram faydalı yük kapasitesine sahip olduğu ve 5 saat uçuşla 500 mil/saat hıza ulaşmasının beklendiği kaydedildi.

Kızılelma'nın tamamen otonom olarak kalkış ve iniş yapabildiği gibi kısa pistli uçak gemilerine iniş ve kalkış yapabildiğini vurgulandı.

Forbes: Hesaba katılması gereken bir güç

Forbes dergisi de Türkiye'nin, Cumhuriyetin 100. yılında gökyüzü ile buluşacak hava kabiliyetlerini yakın markaja aldı.

Dergi, "İşte Türkiye'nin 2023'te İlk Uçuşlarını Gerçekleştirmesini Umduğu Askeri Hava Araçları" başlıklı haberinde, Baykar'ın geliştirdiği Kızılelma'yı da mercek altına aldı.

Kızılelma'nın, "Türkiye'nin ilk jet motorlu insansız hava aracı" olarak nitelendirilen haberde, "Baykar, 'özellikle agresif manevra kabiliyeti ve radarlara karşı gizliliği göz önüne alındığında hesaba katılması gereken bir güç olacağını' iddia ediyor." ifadelerine yer verildi.

Haberde, "Çin'in J-20 Mighty Dragon hayalet avcı uçağına benzeyen bir uydu-delta konfigürasyonuna sahip olmasının yanı sıra Kızılelma, dahili bir silah bölmesine sahiptir ve hatta havadan havaya füzeler ateşleyebilir. Bu da ona potansiyel olarak düşman dronlarına veya helikopterlerine karşı koruma sağlar." değerlendirmesi yapıldı.

Bayraktar Kızılelma projesi nedir?

Baykar'ın yüzde yüz öz sermayesiyle yola çıktığı Bayraktar Kızılelma projesi, 2021'de başladı.

14 Kasım'da üretim hattından çıkan TC-ÖZB kuyruk numaralı Bayraktar Kızılelma, Çorlu'da bulunan Akıncı Uçuş Eğitim ve Test Merkezi'ne intikal etmişti. Burada bir aydır devam eden testlerin ardından projenin başlangıcından bugüne yaklaşık bir yıl gibi rekor sürede ilk uçuşunu dün gerçekleştirmişti.

Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Kızılelma'nın havalandığı anlara ilişkin videoyu Twitter hesabından paylaştı. Bayraktar paylaşımında, " Daha fazla yerde tutamadık uçtu. Rabb'imize şükürler olsun." ifadelerini kullandı.

Düşük radar iziyle zorlu görevler üstlenebilecek

Bayraktar Kızılelma, özellikle kısa pistli gemilere iniş kalkış kabiliyetiyle muharebe sahasında devrim gerçekleştirecek bir platform olacak.

Türkiye'nin inşa ettiği ve halihazırda seyir testlerini gerçekleştirdiği TCG Anadolu gemisi gibi kısa pistli gemilere iniş ve kalkış kabiliyetine sahip olacak şekilde geliştirilen Bayraktar Kızılelma, bu yeteneği sayesinde denizaşırı görevlerde önemli rol üstlenecek. Bu kabiliyetiyle Mavi Vatan'ın korunmasında stratejik bir rol üstlenecek.

Bayraktar Kızılelma, tasarımından elde edeceği düşük radar izi sayesinde en zorlu görevleri başarıyla gerçekleştirecek. 6 ton kalkış ağırlığına sahip olması hedeflenen Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı milli olarak geliştirilen tüm mühimmatları kullanacak ve planlanan 1500 kilogram faydalı yük taşıma kapasitesiyle büyük bir güç çarpanı olacak.

Harp sahasında dengeleri değiştirecek

İnsansız hava araçlarından farklı olarak agresif manevralarla insanlı savaş uçakları gibi hava-hava muharebesi gerçekleştirebilecek olan Bayraktar Kızılelma, yerli hava-hava mühimmatları ile hava hedeflerine karşı da etkinlik sağlayacak. Bu kabiliyetleriyle harp sahasında dengeleri değiştirecek. Türkiye'nin caydırıcılığında çarpan etkisi yapacak.

Kızılelma ilk kez böyle uçtu

 

Bayraktar Kızılelma ilk kez uçtu! 'Daha fazla yerde tutamadık'

 

Kızılelma ayaklarını yerden kesti

 

Kızılelma'nın seri üretim tarihi belli oldu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HASAN TOSUN24 Ocak 2023 12:23

    BİRTANE PİSKOPAT ABD - AB UŞAĞI FETÖCÜ PİSLİĞİN BİRİ  KIZILELMAYI ISIRACAKMIŞ,EY HAİN ÇEK ELİNİ,O ELİNİ KIRARIZ

  • xvd16 Aralık 2022 20:13

    ey. Masallah emegi gecenlerden allah razi olsun ulkenin onunu tikamaya calisan tatozlar cekilin kenara

  • mustafa16 Aralık 2022 09:24

    biz f=35 almak için gt yaladık hala da yalıyoruz o kadar çok beğendilerse anlarda yalasın madem ki. (M)  (M)  (M) 

  • Mucise Reis ;)16 Aralık 2022 08:27

    Şu en önemli nokta...Gerektiğinde insansız hava araçlarımız, ses hızını geçtiğinde belirli roket gibi hıza ulaştığında, tehdit olarak görülen uçak gemilerine KAMİKAZE saldırısı yaparak, büyük uçak gemilerini imha edecek kabiliyete ulaşacaktır. Tam bir oyun bozan sistemler kuruluyor... ingiliz kraliyet gemisi, abd amiral uçak gemisi, fransız yada rus gemisi düşünün. bu bambaşka bir özelliktir. Yani masada yapılan savaş stratejılerı, bilindik savaş taktıklerini reset leyeblecek bir güçtür. Zamanında Türkiye kendi tankını yaptı.Kendi uçaklarını yaptı. Almanyadan getirilen israil kökenli bilim insanları bunda öncü oldu denebilir. Fakat zamanla her başa geçen var olan değerleri yoldan çıkıp değiştirdi. Keşke Atatürk dendiğinde Cami, Başörtü,Kuran diyen ingiliz ve arap ajanları dinle büyümese idi ülkede...

  • Haylaz16 Aralık 2022 07:33

    Demekki neymiş zamanında adnan menderese sahip çıkan olsaydı türkiye altın cağını yaşardı! Ülkede en büyük engel muhalefet ve destekçileri siz gidin amerkan elmasını al elinize hava atin biz attığınız havayla gaza geldik kızıl elma yaptık dünya konusuyor

  • Mucise Reis ;)16 Aralık 2022 08:28

    Atatürk’ün büyük hayallerinden biri havacılıktı.. 6 Ekim 1926 yılında ilk uçak fabrikası Atatürk tarafından Kayseri’de kuruldu..1950’li yıllarda Türkiye ABD ile çok yakınlaşmıştı.. ABD Hükümetini, Marshall yardımı adı altında uyguladığı yardım çerçevesinde, hazır uçak ve motor verince, Türk yetkililer uçaklarının üretimi durdurmuştur..Dönem Adnan Menderes dönemidir..

  • vatandas16 Aralık 2022 02:10

    Ey sanli ordu Ey sanli asker .Daim muzaffer.