E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD, İran’la iş yapan ‘Türk şirket’ avında!---

ABD, İran’la iş yapan ‘Türk şirket’ avında!

ABD, İran’la iş yapan ‘Türk şirket’ avında!
08 Şubat 2014 - 07:34 borsagundem.com

İran’a yaptırımlarla ilgili ABD’nin hukuki girişiminin Türk hükümetine değil şirketlerine olacağını öne sürüldü

İngiliz Independent gazetesi, “İran koşturmacası başladı, Amerika’nın sözüne rağmen” başlıyla yayımladığı haberinde, İran’a yaptırımlarla ilgili ABD’nin hukuki girişiminin Türk hükümetine değil şirketlerine olacağını öne sürdü.
 
Haberin konusu, İran’ın nükleer programıyla ilgili olarak varılan 6 aylık anlaşma sonrası, bu ülkeye uygulanan ekonomik yaptırımların gevşemesi ve birçok ülkenin yatırım yapmak üzere Tahran ile ilişkiye geçmesi.
Haberde “Şirket yöneticilerine hitap eden Tahran’daki Homa Hotel, geçen yıla göre Avrupalı müşterilerinin yüzde 30 arttığını bildirdi. İran’a Çin, Hindistan, Türkiye, Gürcistan, Kazakistan, İtalya, Avusturya, İsveç ve hatta İrlanda’dan ticaret heyetleri gitti” bilgisi yer alıyor.
Yaşanılan süreçte İran’a en üst seviyeli ziyaretin Türkiye’nin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldığı belirtilirken, Türkiye-İran ticaret hacminin 22 milyar dolardan 30 milyar dolara çıkarılmasının öngörüldüğünün altı çizilerek, Türkiye’nin Halkbank arcılığıyla İran’la altın karşılığı petrol ve doğalgaz alışverişi yapmasının ABD’nin tepkisini çektiği hatırlatılıyor.
 
Fransızlar devrede
 
17 Aralık’taki yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarına da gönderme yapan Independent, “İran yaptırımları ile ilgili Amerikan hukuki girişimi hükümete karşı değil Türk şirketlerine karşı olacak gibi gözüküyor” ifadelerini kullandı.
Haberde, Fransız işadamlarının İran’a yaptığı büyük çıkarma aktarılırken, Amerikan şirketlerinin Washington’ın cezalandırma tehdidinden şikayet ettiği belirtiliyor.
Financial Times gazetesindeki bir haberde de, dünyanın doğalgaz kaynaklarının önemli bir kısmına sahip olan İran’ın bazı bölgelerinde son 60 yılın en soğuk kışı nedeniyle ısınma sorunu olduğu belirtiliyor. Ekonomik yaptırımlar nedeniyle Güney Pars gaz sahasından yeterince verim alınamadığı da haberde vurgulanıyor.Milliyet

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • gerçek08 Şubat 2014 14:44

    türkiye yine ne yaptırımları kabul etti kimbilir. işte Erdoğan masallar ülkesinde büyük lider olabilir. dünyanın liderleri bellidir, Erdoğan adil bir seçimde ilk 50 ye girerse kendini şanslı saysın, kendimizi kandırmayalım. biz güçsüz, komşularının bile iplemediği ve komşularına yaptırım gücü olamayan bir ülkeyiz

  • dlbyz08 Şubat 2014 11:55

    bu haber boş be kim takar türk şirketini borsadaki şirketler kimin benim değil yaaa corc iranda zaten hansta

  • scoot08 Şubat 2014 10:20

    iran ticareti nedeniyle türkiye cezalandırılacak zaten sırf bu nedenle irana ambargolar kaldırılıyor kayıt dışı pastadan türkiyeye para akmasın diye