E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD enflasyonu yarı yarıya düşebilir---

ABD enflasyonu yarı yarıya düşebilir

ABD enflasyonu yarı yarıya düşebilir
13 Ekim 2022 - 11:56 borsagundem.com

Moody’s’den Mark Zandi önümüzdeki altı ay içerisinde ABD’deki enflasyonun %8’den %4’e düşebileceğini söyledi. FED’in faiz artışlarını destekleyen Zandi nihai faiz artışının %4,5-%4,75 aralığında olacağını öngörüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2022’nin başından bu yana yükselişte olan enflasyon ABD Merkez Bankası’nı (FED) agresif faiz artışı ve sıkı para politikaları uygulamaya zorluyordu. Ancak kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’e göre ABD enflasyonu önümüzdeki altı ay içerisinde sert bir düşüşe geçebilir.

CNBC’nin haberine göre Moody’s Analytics’in Baş Ekonomisti Mark Zandi ABD enflasyonu gelecek altı ayda yarı yarıya düşecek. Zandi’nin öngörüleri petrol fiyatlarının sabit kalmasına, tedarik zinciri krizinin yavaşlamasına ve araç fiyatlarının düşmeye başlamasına dayanıyor. Baş ekonomiste göre enflasyon öngörülerinin gerçekleşebilmesi için diğer bütün değişkenler aynı kalabilir.

Zandi açıklamasında, “Tüketici fiyat enflasyonu endeksi TÜFE yıllık bazdaki %8 civarı seviyesinden yarısına yakın olan yıllık %4 gibi bir seviyeye düşecek” öngörüsünde bulundu.

ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu gün içerisinde eylül ayı tüketici fiyat endeksi verilerini paylaşacak. Dow Jones anketlerine göre piyasalar aylık bazda %0,3’lük enflasyon artışı bekliyor. Bu aynı zamanda yıllık bazda %8,1’lin enflasyon anlamına geliyor.

Zandi konuyla ilgili açıklamasında, “Asıl zor kısım %4’ten FED’in hedeflediği orana dönmek olacak. Bununla birlikte TÜFE için bu hedefin en yüksek seviyesi muhtemelen %2,5. Bu son 150 baz puanlık düşüş (1,5’lik yüzdelik puan) biraz daha zaman alacak çünkü bu enflasyon hizmetleri kapsıyor. Bu da çalışan maaşlarına ve istihdam piyasasına kadar gidiyor. Bu enflasyonun da yavaşlaması gerek ve bu zaman alacak” ifadelerine yer verdi.

Baş ekonomist ABD Merkez Bankası’nın sıkılaştırma politikalarının genel olarak ekonomiyi rayına oturttuğunu düşünüyor. Baş ekonomist yüksek fiyatların resesyonu engelleyecek ölçüde düşeceğini öngörüyor.

Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, FED eylül ayı faiz toplantısında faiz oranlarını üçüncü kez 75 baz puan yükseltmiş ve politika faizlerini %3-%3,25 aralığına taşımıştı. Para politikası toplatısının çıktılarında FED’in nihai faiz artışı oranının 2023’te %4,5’in üzerinde olacağı belirtilmişti.

Zandi, “İstihdam büyümesi tersine dönmeye başladı. Bunun ardından bir sonraki adım ücret büyümesinin tersine dönmesi ve bana kalırsa bu muhtemelen gelecek yılın başlarında gerçekleşecek. Bu daha geniş çaplı hizmet fiyatlarındaki enflasyonun ılımlı hale getirilmesi ve enflasyonun hedefe geri döndürülmesi için kritik öneme sahip” ifadelerine yer verdi.

Baş ekonomist FED’in faiz artışlarını gelecek kış %4,5 veya %4,75’te durduracağını öngörüyor.

“Daha sonrasında durup ‘Hey bakın. Bu noktada duracağım. Burada bekleyerek işlerin nasıl bir hal alacağını izleyeceğim’ diyecekler. Eğer gelecek yaza ulaşırsak ve her şey benim önerdiğim senaryoya göre devam ederse işimiz biter. Nihai faize ulaşmış oluruz. Faiz oranlarını 2024’e kadar bu seviyede tutarlar. Ancak eğer yanılıyorsam ve enflasyon daha inatçı bir halde kalırsa tekrar frenlere basarlar ve bir resesyona gireriz.”

Piyasalar ABD enflasyonuna odaklandı

 

Piyasalar, şahin Fed için yüzde 90 ihtimal vermeye devam etti

 

ABD borsalarında Fed etkisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)