E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD ekonomisi hız tuzağından nasıl kaçabilir---

ABD ekonomisi hız tuzağından nasıl kaçabilir

ABD ekonomisi hız tuzağından nasıl kaçabilir
28 Temmuz 2023 - 14:14 borsagundem.com

ABD ekonomisi oldukça hızlı şekilde büyüyor. Bu cümle kulağa hoş gelse de, trend üstü bir büyümenin enflasyonu körüklemesinden endişe ediliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fed’in 25 baz puanlık faiz artırımı kararının ardından açıklanan büyüme verileri, ABD ekonomisinin yavaşlamaya niyeti olmadığını gösteriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, GSYİH, ikinci çeyrekte yıllık yüzde 2,4 oranında ve yüksek kabul edilecek bir hızda genişledi. Bu, çoğunlukla iyi bir haber olsa da, Fed’in frene biraz daha basmasına neden olabilir.

Trend altı büyüme

Bloomberg’den Jonathan Levin’in analizine göre, ABD ekonomisi, ikinci çeyrekte yıllık yüzde 2,4'lük bir hızla genişleyerek, konsensüs beklentilerini yerle bir etti ve 2023 resesyon anlatısına bir çivi daha çaktı. Ancak aşağı yönlü görüşlere eğilimli olanların orta vadede izleyecekleri bir bakış hala bulunuyor. “Belki de ekonomi çok iyi ve Fed oranları mevcut 22 yılın en yüksek seviyesinin üzerine çıkarmak zorunda kalacak. Etkili bir şekilde frene daha da fazla basacak ve bizi çirkin bir 2024 yılıyla baş başa bırakacak.”

Bu, Fed Başkanı Jerome Powell'ın en azından eğlenceli bulabileceği bir senaryo olabilir. Powell, merkez bankasının hedef faiz oranını 25 baz puan artırmasının ardından düzenlediği basın toplantısında söylediği gibi, “Enflasyonu düşürmek ‘muhtemelen trendin altında bir büyüme dönemi ve iş gücü piyasasında bir miktar yumuşama’ gerektirecek.”

Ancak ‘trend altı’ büyüme nedir ve buna neden ihtiyaç duyuluyor? Basitçe söylemek gerekirse, ekonomistler, ekonominin aşırı ısınmaya başladığı ve enflasyonu artırabileceği bir hız sınırına sahip olduğuna inanma eğilimindeler. Öngörüler, bir ekonominin belirli bir dönemde yalnızca çok sayıda mal ve hizmet üretebileceği ve talep arzı geçerse fiyatların yükselme eğiliminde olduğu yönünde. ABD Kongre Bütçe Ofisi (The Congressional Budget Office), potansiyel GSYİH'yı yaklaşık yüzde 1,8 olarak tahmin ediyorken ekonomi açıkça bu işaretin üzerinde seyrediyor.

Faiz oranları enflasyonu ne ölçüde düşürdü?

Ancak 2021-2022 enflasyon nöbeti, klasik bir aşırı ısınma durumu değildi ve mevcut bağlamda dikkate alınması gereken bir takım kırışıklıklar yarattı. Pandemi dönemindeki tedarik zinciri kesintileri ekonomi tarihinde benzersizdi ve birçok gözlemci, talebi hedeflemeden enflasyonu bir dereceye kadar soğutmanın mümkün olabileceğinden şüpheleniyordu. San Francisco Federal Rezerv Bankası'ndaki araştırmacıların, arz faktörlerinin muhtemelen 2022 yılının başlarında otobüsü yönlendirdiğini öne süren ayrıştırmalarını göz önünde bulundurmak gerekiyor. O zamandan beri, talep tarafı geçici olarak sürücü koltuğuna geçmiş olabilir, ancak şunu da not etmek gerekiyor ki, dinamikleri kesin olarak anlamak gerçekten de imkansız.

Çarşamba günü düzenlenen basın toplantısında, Washington Post'tan Rachel Siegel, Powell’a faiz oranı artışlarının enflasyonu ne ölçüde düşürdüğünü düşündüğünü sordu. Powell’ın yanıtı ise oldukça açıklayıcıydı: “Pandemide gördüğümüz enflasyon artışının, her ikisi de pandeminin benzeri görülmemiş özelliklerinden ve maliye ve para politikasının tepkisinden kaynaklanan artan talep ve kısıtlı arzın çarpışmasından kaynaklandığını söyleyerek başlayayım. Ve her zaman dezenflasyonist sürecin, hem salgınla ilgili geniş arz ve talep koşullarının normalleşmesinden hem de talebi sınırlayarak arz ve talep arasındaki dengenin yeniden sağlanmasına yardımcı olacak kısıtlayıcı para politikasından kaynaklanacağını bekledik. Ve bunun genel olarak gördüğümüz şey olduğunu düşünüyoruz.”

Powell, cevabının sonuna doğru şunları ekledi: “Para politikasının beklediğimiz gibi çalıştığını söyleyebilirim. Ve bunun ileride önemli bir rol oynayacağını düşünüyoruz, özellikle de iş piyasasının çok önemli bir faktör olarak devreye gireceğini düşündüğümüz konut dışı hizmetlerde. Dolayısıyla, enflasyonu düşürme kaynaklarının her ikisinin de önemli bir rol oynadığını düşünüyoruz.”

Diğer bir deyişle Powell, enflasyonla mücadele sürecinde talep yönetiminin bir rolü olduğunu ve GSYİH'nın bu kadar güçlü kalmasının, Çarşamba günü kapıyı açık bıraktığı daha fazla faiz artırımını destekleyebileceğini düşünüyor.

Talep odaklı enflasyon bir yanılgı mı?

Bununla birlikte, bunun muhtemelen düşüş yanlılarının önerebileceği kadar kötü bitmemesi muhtemel gözüküyor. Bir senaryoya göre, Powell ve ekonomik konsensüsün geri kalanı, talep odaklı enflasyon konusunda basitçe yanılıyor. Biraz fazla iyimser olsa da, tedarik zincirlerinin tahmin edilenden daha büyük bir rol oynaması ve normalleşmelerinin sorunun çoğunu çözeceği makul bir düşünce gibi gözüküyor. Düşüş yanlıları, temel hizmetler sektöründeki yapışkan yüksek enflasyonun kaynağı olarak artan ücretlere işaret edebilir, ancak bunun için ücretlerin yalnızca yüksek enflasyonu takip ettiğine de inanmak gerekir. Ve eğer böyleyse, ücretlerin, artık ekonomiyi veya iş gücü piyasasını etkilemeden enflasyonu daha düşük seviyelerle takip edeceği düşünülebilir.

Başka bir senaryoda ise, güçlü bir ekonomi enflasyon için bir sorun, ancak önemsiz sayılacak kadar küçük bir sorun olarak kabul ediliyor. Açıkçası, Fed'in niyeti ekonomiyi durgunluğa sokmak değil, büyüme trendinin altına çekmek. Bu senaryoda düşüş yanlısı olmak için ise Powell ve meslektaşlarının sınırı aşmaya mahkum olduklarına dolaylı olarak inanmak gerekiyor.

Parçalar bir araya getirildiğinde, daha güçlü bir büyümenin bir veya iki oran artışı daha sağlayabileceğinden şüphelenmek makul gözüküyor. 2 yıllık Hazine tahvili getirilerindeki artış da, piyasanın kısmen aynı fikirde olabileceğini gösteriyor. Ancak Perşembe günkü GSYİH raporunun çoğunlukla yüzeydeki cesaret verici gelişme olarak görülmesi gerekiyor; çirkin bir 2024 yılı için ‘iyi haber kötü haberdir’ kurgusu olarak değil.

Temkinli yatırımcılar da piyasalara dönme yolunda

 

Dow Jones’un rekor rallisi yatırımcılara ne anlatıyor?

 

FED’in faiz artışı sonrası para nereye yatırılmalı?

 

Yumuşak iniş anlatısı ne kadar gerçekçi?

 

David Rosenberg: Yumuşak iniş ihtimali yok

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)