E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıABD Doları hakimiyetini yitiriyor mu?---

ABD Doları hakimiyetini yitiriyor mu?

ABD Doları hakimiyetini yitiriyor mu?
06 Nisan 2023 - 15:16 borsagundem.com

ABD Doları’nın son zamanlarda diğer para birimleri karşısındaki üstünlüğünü yitirmesi, tahtının sallandığına dair bir işaret olarak yorumlanıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Doları’nın diğer para birimleri karşısındaki hakimiyetinin son zamanlarda azalması, dünyanın rezerv para biriminin tahtının sallandığı yorumlarına neden oluyor. Ancak uzmanlar, bu olasılığın sanıldığı kadar kolay olmadığının altını çiziyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Carson Group'un yayınladığı not, ABD Doları’nın dünyanın rezerv para birimi olarak oynadığı baskın rolün yakın zamanda sona ermesinin mümkün olmadığını gösteriyor.

Alternatifsizlik

Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, ABD Doları’nın diğer para birimleri karşısındaki üstünlüğünün yakın zamanda azalmamasının ise 3 ana nedeni bulunuyor.

Çin ile Rusya arasındaki son anlaşmalar ve bu iki ülke ile ABD arasındaki artan gerilimler, ABD Doları'nın önümüzdeki on yıl içinde hakimiyetini kaybedeceğine dair spekülasyonlara yol açıyor. Ancak Carson Group Küresel Makro Stratejisti Sonu Varghese'ye göre ABD Doları’nın küresel ekonomideki rolü sona erme riski taşımıyor.

Varghese, “ABD Doları’nın baskın rolü yakın zamanda sona ermeyecek, özellikle de iyi bir alternatif olmadığı için” diye yazıyor. Carson Group'a göre, küresel para birimlerinden gelen tehditlere rağmen ABD Doları’nın dirençli kalmasının üç ana nedeni bulunuyor.

Güven

Varghese, “ABD, dünyanın en derin ve en likit mali piyasalarına sahip bulunuyor. Bunda, ABD ekonomisinin büyüklüğü, ABD ekonomisinin gücü, diğer birçok ülkeden daha az kısıtlama ile açık ticaret ve sermaye akışları, güçlü hukuk ve mülkiyet hakları ve son olarak bunları uygulama geçmişinin önemli bir payı bulunuyor” diyor.

Varghese, “ABD'nin dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 25'ini oluşturmasına rağmen, küresel döviz rezervlerinin yaklaşık yüzde 60'ının ABD Doları cinsinden olmasının nedeni de bu” şeklinde konuşuyor.

2000 yılında ABD Doları küresel döviz rezervlerinin yüzde 71'ini oluştururken, şu anki yüzde 60 seviyesi ise Euro’nun yüzde 21’lik küresel döviz rezervlerinden üç kat ve Japon Yeni’nin yüzde 6’lık döviz rezervlerinden on kat ve İngiliz Sterlini’nin yüzde 5’lik döviz rezervlerinden on kattan fazla bir seviyede bulunuyor.

Ticaret ve uluslararası finans alanındaki hakimiyet

Varghese, “ABD Doları, Kuzey ve Güney Amerika'nın ötesinde bile, ticaret söz konusu olduğunda dünyanın en popüler döviz aracı konumunda. Euro’nun doğal olarak baskın olduğu Avrupa dışında, ihracatın yüzde 70'inden fazlası ABD Doları cinsinden faturalanıyor. Özellikle çok sayıda ülke ve şirketin bu ticaret döngüsüne dahil olduğu düşünüldüğünde, bunun yakın zamanda değişmesi pek mümkün görünmüyor” diyor.

Varghese, “Yıllara dayanan bu ağın etkilerini ortadan kaldırmak son derece zor olabilir. Dünyanın dört bir yanındaki insanları, risk almadan varlıklarını ABD Doları’ndan başka bir para birimine taşımaları gerektiğine ikna etmek hiç kolay gözükmüyor” diyerek, ABD Doları’nın hakimiyetinin uzun yıllara dayanan bir temeli olduğunun altını çiziyor.

Devasa ticaret açığını sürdürme iradesi

ABD, 2022 yılında yabancı ülkelerden 3,3 trilyon dolar değerinde mal satın aldı. Varghese, “İdeal bir dünyada, yabancılar geri dönüp bu dolarları ABD'de üretilen şeyleri satın almak için kullanır ve ticaret dengelenirdi” diyor.

Ama durum gerçekte böyle değil. Bunun yerine, yabancı ülkeler 2022 yılında Amerika'dan yalnızca 2,1 trilyon dolarlık mal satın alımı gerçekleştirdi. Bu, ABD'nin sürdürmek istediği büyük ticaret açığının devam etmesine ve yabancıların değerlendirmesi gereken çok sayıda ABD Doları’nı elinde tutmasına neden oluyor.

Varghese, “Yabancılar dönüp dünyanın en güvenli, en likit menkul kıymetini satın alıyor: ABD hazineleri. Bazıları sadece nakit olarak dolar tutuyor. Bunlar, ABD hükümetinin ihraç etmeye fazlasıyla istekli olduğu yükümlülükler. Başka hiçbir ülke, buna Euroro Bölgesi dahil, bunu yakın zamanda yapmaya yetenekli veya istekli görünmüyor” şeklinde konuşuyor.

Dolar kurunda yön yukarı

 

HSBC'den dolar/TL tahmini

 

Hazine'den 2,5 milyar dolarlık yeşil tahvil ihracı

 

Morgan Stanley' den seçim senaryolarına göre dolar/TL tahmini

 

ABD doları yüzde 15 gerileyebilir

 

Yuan Rusya'da doları solladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)