E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları günü sert düşüşle tamamladı---

ABD borsaları günü sert düşüşle tamamladı

ABD borsaları günü sert düşüşle tamamladı
10 Mart 2020 - 02:38 borsagundem.com

Korona virüs korkularına petrol şokununun eklenmesi ABD borsalarında 2008 finansal krizinden bu yana en büyük kaybı yaşattı. 3 ana endeks de günü yüzde 7'nin üzerinde kayıplarla tamamladı

ABD borsaları, haftanın ilk işlem gününü sert düşüşle tamamladı.

Wall Street endeksleri, yeni tip korona virüs (Covid-19) salgınının ekonomik etkisine yönelik endişelerin artması ve petroldeki şokun etkisiyle haftanın ilk işlem gününe sert düşüşle başlamış ve açılışın ardından S&P 500 endeksinin yüzde 7 düşmesiyle devre kesici uygulamasıyla işlemler 15 dakika süreyle durdurulmuştu.

Borsadaki sert düşüşün ardından Twitter hesabından paylaşımda bulunan ABD Başkanı Donald Trump, "Suudi Arabistan ve Rusya, petrol akışı ve fiyatları üzerine tartışıyor. Bu ve yalan haberler, borsadaki düşüşün nedenidir" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı ham petrol üreticisi ülkelerin toplantısından üretim kesintisi kararının çıkmaması ve yetkililerden gelen açıklamaların herhangi bir anlaşmaya ilişkin beklentileri azaltması sonrası Brent petrolün varil fiyatı, yaklaşık yüzde 25 azalarak 31 dolara gerilemişti. Petrol fiyatlarında bu düşüş, ocak 1991’de Birinci Körfez Savaşı'nın başlangıcında yaşanan düşüşten sonraki en büyük düşüş olarak kayıtlara geçmişti.

ABD borsalarında son 20 işlem gününde işlem hacmi ortalaması 11.05 milyar hisse iken pazartesi günü işlem hacmi 17.22 milyar hisseye fırladı.

Dow Jones sanayi endeksi günü 2.013.76 puan ve yüzde 7.79 oranında düşüşle 23,851.02 seviyesinde tamamladı. S&P 500 de 225.81 puan ve yüzde 7.60 oranında düşüşle gün sonunda 2,013.76 seviyesine geriledi. Nasdaq ise 624.94 puan ve yüzde 7.79 oranında düşüşle günü 7.950.68 seviyesinde kapadı.

FED'DEN GECELİK VE VADELİ REPO İŞLEMLERİNDE MİKTAR ARTIŞI

Öte yandan, ABD Merkez Bankası (Fed) New York Şubesi, para piyasası baskılarının riskini azaltmak amacıyla gecelik ve vadeli repo işlemlerinin miktarını artırdığını açıkladı. Gecelik işlemlerde piyasaya sunulacak nakit miktarı 100 milyar dolardan 150 milyar dolara yükseltilirken, iki hafta vadeli 10-12 Mart'taki repo işlemlerindeki limit de 20 milyar dolardan 45 milyar dolara çıkarıldı.

ABD'nin 10 yıl vadeli tahvil faizi tarihinde ilk kez yüzde 0,4'ün altına, 30 yıl vadeli tahvil faizi ise yüzde 1'in altına geriledi.

FED TEKRAR FAİZ İNDİRECEK İDDİASI

ABD'nin en büyük yatırım bankası ve finansal hizmet kuruluşlarından Goldman Sachs ekonomistleri ise hazırladıkları bir müşteri notunda, Fed'in bu ay gerçekleşecek toplantısında 50 baz puanlık bir faiz indirimine daha gidilebileceğini belirtti.

ABD basınında yer alan haberlere göre, borsada yaşanan sert düşüşlerin ardından üst düzey Wall Street yöneticilerinin çarşamba günü Beyaz Saray'da Covid-19 salgınına ilişkin yapılacak toplantıya davet edildiği, toplantıya Başkan Trump'ın da katılmasının beklendiği ifade edildi.

Avrupa borsaları sert düşüşle kapandı

 

Borsa İstanbul bugün kayıplarını artırdı

 

Piyasalardaki düşüşe ilişkin Trump'tan ilk açıklama

 

Küresel piyasalar petrol karası

 

Petrol fiyatlarının 20 dolara düşmesi bekleniyor

 

Piyasalarda kara pazartesi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kamil10 Mart 2020 11:55

    Dede'yi idol yaptınız ya , yükselirken o , düşerken gene o . Yok mu başka foto, 

  • ekonomist10 Mart 2020 07:41

    FED geçen yıldan bu yana kaç kere faiz indirdi ama sonuç noldu koskoca sıfır yine çare olmayacak maalesef. Küresel ekonomik kriz var resesyon var ve çözüm için sadece FED'in üstüne yük bindirmek çare etmiyor. Maliye politikaları da gerekiyor piyasayı rahatlatacak çünkü çok ciddi küresel ekonomik kriz var. Önüne gecilemezse çok ağır sonuçları olacak küresel ekonomi yanıyor.