E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalarda kara pazartesi---

Piyasalarda kara pazartesi

Piyasalarda kara pazartesi
09 Mart 2020 - 07:58 borsagundem.com

Petrol fiyatlarındaki şok düşüşün ardından piyasalarda panik havası hakim oldu. Asya borsalarında ve ABD borsalarının vadeli satışlarında sert düşüşler yaşanıyor. Para birimleri ve tahvillerde sert hareketler görülüyor

OPEC'in petrol arzı kısıntısı konusunda OPEC dışı ülkelerle bir anlaşmaya varamamasının ardından Brent petrolde yaşanan sert düşüş piyasaları da vurdu. 

Uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarındaki çok sert düşüşün hemen ardından panik havası hakim oldu. Petrol fiyatları çökerken, hisse senetleri güçlü düştü ve para birimleri ve tahvillerde sert hareketler görülüyor.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 5 düştü ve alt sınıra dayanmasından dolayı işlemler durdu. Japonya hisse senetleri yüzde 6 çakıldı ve İngiltere'de FTSE 100 endeks vadeli kontratları yüzde 7'nin üzerinde geriledi. Yen ve Avustralya doları hariç para birimleri sert dalgalanmalarla karşılaştı ve traderlar yeni işlem aralıklarının nerede oluştuğunu görmekte güçlük çekiyor. Ülke tahvil faizleri yeni düşük seviyelerine indi ve ABD 10 yıllıklarının faizinde çeyrek puanın üzerinde dev bir gerileme görüldü.

"Kara pazartesi" olarak da nitelenebilecek haftanın ilk gününde göze çarpan hareketler şöyle;

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi ilk kez yüzde 0.5'in altına indi ve 30 yıllıklarının faizi yüzde 1'in altına düştü.

*Ham petrol bir ara kaybını yüzde 30'a kadar çıkardı ve 1991'deki Körfez Savaşı'ndan bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirdi.

*Norveç kronu dolar karşısında 1980'lerden bu yana en düşük seviyesine indi. Meksika pesosu yüzde 7'den fazla değer kaybederek ABD Başkanı Donald Trump'ın Başkanlığa geldiğinde sınıra duvar örüleceğini kaydetmesinden bu yana en zayıf seviyesine düştü.

*Avustralya ve Yeni Zelanda'nıon 10 yıllık tahvillerinin faizleri yeni rekor seviyelere geriledi.

*Yen 2016'dan bu yana en yüksek seviyesine tırmandı.

Petrol fiyatlarındaki çöküş, eğer devam ederse, tüm dünyada siyasi dalgalanmalara neden olacak, ABD'nin yüksek faizli kredi daralmalarını daha da artıracak ve virüsün ekonomilerine yönelik etkilerini modellemeye çalışan merkez bankalarının işlerini daha da karmaşık hale getirecek. Petroldeki bu hareket tüketiciler için bir avantaj olabilir, ancak koronavirüsten dolayı insanlar sokağa çıkmaktan korkuyorlar. İtalya haftasonu ülke sanayisinin kalbi olan bölgede karantina ilan etti.

Petrol fiyatlarındaki şokun ardından Asya borsalarında sert düşüş

 

OPEC toplantısından karar çıkmadı, Brent petrol fiyatı yüzde 30 düştü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kara pazartesi09 Mart 2020 08:48

    Polyanacalık yapmaya gerek yok kısa ve öz olarak Kara Pazartesi adı resmi olarak konuldu. Daha önceki kara günler küresel ekonomik kriz yaşandı.

  • rkrke09 Mart 2020 08:36

    Lübnan 1-2 gün içinde moratoryum ilan edecek. Devletler ve şirketler çok aşırı borçlu nasıl bir yıldayız aman Allahım sanki kıyameti yaşıyoruz😯

  • ekonomist/stratejist09 Mart 2020 08:13

    Daha geçen günlerde yazdım söylemiştim ben en iyi ekonomistim bu günleri aylar öncesinden gördüm dünyanın bgune kadar görmüş olduğu en büyük ekonomik kriziyle başbaşayız. 1929'dan daha büyük ekonomik krizi başladı. Öyle bir ekonomik krizi var ki içinde "STAGFLASYON" da var ve "ÇİFT TARAFLI ARZ VE TALEP DARALMASI" ben hayatımda böyle bir ekonomik kriz görmedim. Geçenlerde bunun adına ne koyacaklar demiştim ki "KARA PAZARTESİ" koydular. Hadi geçmiş olsun borsada durulmaz kaçın zararı olanlara yazık oldu. Günler öncesinde nakitte kalın diye uyardık tahvil kralı dahi söyledi.

  • vidi09 Mart 2020 08:30

    he mk he fed faizleri düşürüyor bu panik ortamı trumpın eline fede karşı koz verdi. Bir kaç aya virüs bahaneside yok olur. Ekonomistmiş nerden mezun oldun yerler senin ekonomistliğini. Bu senenin ikinci çeyreğinde eskisinden dah güçlü bir ralli başlayacak burda ol bir yere kaybolma. 

  • ekonomist/stratejist09 Mart 2020 08:26

    "STAGFLASYON" yok yanlış yazmışım ancak petrolde fiyat savaşları var bu da üretimi yani arzı düşürür olumsuz sonuçları ortaya çıkar küresel ekonomide.