E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları düşüşle açıldı---

ABD borsaları düşüşle açıldı

ABD borsaları düşüşle açıldı
30 Aralık 2022 - 18:09 borsagundem.com

Wall Street endeksleri yılın son işlem gününe de düşüşle başladı. yeni yıla ilişkin beklentiler düşük olsa da yatırımcılar kâbus gibi geçen 2022’nin nihayet son bulmasından dolayı mutlu.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları cuma gününe ve senenin son işlem gününe düşüşle başladı. Borsalar 2008 yılından bu yana en kötü yılını geride bırakmaya hazırlanıyor.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,84 düşüşle 32.940,70 puanda, S&P 500 Endeksi %1,06 azalışla 3.808,63 puanda ve Nasdaq Kompozit Endeksi ise %1,37 düşüşle 10.334,50 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0679 yükselişle %3,888 seviyesinde değerleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD borsaları acı verici bir yılın son işlem gününde de düşüşteydi. Yüksek volatiliteli ayı piyasası, enflasyon ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) agresif faiz artışları teknoloji ve büyüme odaklı hisse senetlerini baltaladı. Söz konusu faktörler aynı zamanda yatırımcı duyarlılığını da olumsuz etkiledi.

Üç büyük Wall Street endeksi de 2008’den bu yana en kötü performansını gösterdi ve üç yıllık yükseliş serisini noktaladı. Dow Jones Endeksi 2022 yılında yüzde 8,58 düşse de cuma günü açılışa kadar olan rakamlara göre diğer endekslerden daha iyi performans gösterdi. S&P 500 ve Nasdaq endeksleri ise sırasıyla %19,27 ve %33,03 düştü.

Takvim yılı değişirken yatırımcılarsa kriz yılının bitmekten çok uzak olduğunu düşünüyor. Zira FED’in agresif sıkı para politikası sonlanana kadar veya ABD ekonomisini bir resesyon vurana kadar ayı piyasası biteceğe benzemiyor. Bazı yatırımcılarsa 2023’ün ikinci yarısında geri dönüş olana kadar hisse senetlerinin yeni dip noktalarını test edeceğini öngörüyor.

CNBC’nin haberine göre yatırım danışmanlığı firması Riverfront’ın Kıdemli Borsa Stratejisti Rebecca Felton, “Şu anda nötr bir şekilde sıkışıp kaldık, çünkü bilinenlerden daha çok cevaplanmamış sorular var. Marjlar üzerinde var olacak baskıları düşündüğümüzde, yaklaşan bilanço sezonunda çok fazla şeyle mücadele edilecek. Yeni yıla girerken aklımızda birçok soru var. Ancak 2022'nin bittiğini görmekten kesinlikle mutlu olacağız" ifadelerine yer verdi.

Yıllık bazdaki kayıplara rağmen, Dow ve S&P 500 üç çeyreklik kayıp serisini ilerletmeyi sürdürüyor. Ayrıca teknoloji ağırlıklı Nasdaq Endeksi de 2001'den bu yana ilk kez üst üste dördüncü negatif çeyreğini geçiriyor.

S&P 500'deki iletişim hizmetleri hisseleri yıllık bazda %40'tan fazla düştü. Tüketici ürünleri ise %37,4 geriledi. Büyük sermayeli şirketlerin yer aldığı endeksin tek pozitif sektörü olan enerji hisseleri ise yıl boyunca yaklaşık %58 yükseldi.

Ekonomi cephesinde ise gün içerisinde Chicago aralık ayı satın alma yöneticileri endeksi açıklanacak. Gelecek hafta 6 Ocak tarihinde yayınlanacak olan tarım dışı istihdam verileri ise ABD ekonomisine ilişkin önemli bir gösterge niteliği taşıyor. ABD borsaları pazartesi günü yeni yıl tatili sebebiyle kapalı olacak.

Elon Musk Tesla’yı nasıl kurtarabilir?

 

Küresel piyasaları karıştıran gizemli altın alımı

 

Kriptoda 2022’nin sürpriz kazananı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)