E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaElon Musk Tesla’yı nasıl kurtarabilir?---

Elon Musk Tesla’yı nasıl kurtarabilir?

Elon Musk Tesla’yı nasıl kurtarabilir?
30 Aralık 2022 - 13:47 borsagundem.com

Elektrikli otomotiv devi Tesla bu yılın başından bu yana yüzde 65 değer kaybetti. Ünlü borsa analisti Daniel Ives Tesla’yı kurtarmak için Elon Musk’ın öncelik vermesi gereken 10 noktaya işaret ediyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Elon Musk’ın Twitter’daki iki aydır devam eden çalkantılı yönetim süreci, CEO’su olduğu bir diğer şirket olan elektrikli otomobil devi Tesla’nın hisselerine olan talebin düşmesine yol açtı. MarketWatch’un haberine göre Tesla’nın geri dönüşü için Musk’ın 10 konuya öncelik vermesi hayati önem taşıyor.

Wedbush Analisti Daniel Ives’ın sıraladığı bu önceliklerin başında ise Musk’ın ocak ayının sonuna kadar Twitter’a bir CEO ataması gerektiği belirtiliyor. Zira Ives Tesla hisselerinin tarihinin en kötü yılını, en kötü çeyreğini ve en kötü ayını geçirdiğini hatırlatıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre elektrikli otomobil üreticisini takip eden analistler Elon Musk’ın Twitter için harcadığı mesaiden ciddi bir şekilde endişe duyuyor. Musk’ın yönetimi devraldığı ekim ayından bu yana ünlü milyarder fazlasıyla olumsuz gelişmeler üzerinden manşetlere taşınıyor. Twitter’daki toplu işten çıkarmalar, gazetecilerin Twitter hesaplarının askıya alınması, firmanın reklam gelirleri ve Musk’ın Tesla hisselerinin bir kısmının satması bu gündem maddelerinin sadece birkaçı.

Musk bu ayın başında Twitter üzerinden yaptığı bir ankette kullanıcılara Twitter’ın CEO’luğundan istifa etmesi gerekip gerekmediğini sordu. Ankete katılanların çoğunluğu "Evet" oyu kullandı.

Ives’e göre Tesla’yı kurtarmak için uyulması gereken ikinci öncelikse Musk’ın artık hisse satmaması. Analist konuyla ilgili açıklamasında, “Hisse senedi satmayı bırak” ifadelerine yer vererek Musk’ın artık “yalancı çoban veya Pinokyo” halinden kurtulması gerektiğini söyledi. Ives, Musk'ın Kasım 2021'den bu yana yaklaşık 40 milyar dolarlık hisse sattıktan sonra hisseleri ne zaman satacağına dair 10b5-1 olarak bilinen resmi bir plan yayınlamasını istiyor.

Analiste göre Tesla’nın üçüncü önceliği ise Musk’ın agresif büyüme tahminlerini azaltması gerekliliğini gösteriyor. Ives, “daha karanlık makro ortam göz önüne alındığında” 2023 için daha muhafazakar hederlerin belirlenmesi gerektiğini söyledi: “Bizim görüşümüze göre %50 büyüme hedefi gerçekleşmeyecek. %35’in üzerinde teslimat büyümesi 2023 için daha isabetli ve gerçekçi bir hedef.”

Ives’in dördüncü önceliğinde Musk’ın Twitter yerine Tesla’ya daha fazla odaklanması, beşinci önceliğinde Cybertruck teslimatlarının gelecek yılın sonuna kadar başlaması, altıncı öncelik olarak Tesla’nın yönetim kurulunda teknoloji ve elektrikli araçlar konusunda deneyime sahip daha fazla insanın bulunması, yedinci sırada büyük bir hisse geri alımın yapılması ve sekizinci sırada daha fazla finansal göstergenin ve ‘şeffaflığın’ oluşturulması gerekliliği belirtildi.

Listenin son iki ögesi ise Twitter’la alakalıydı.

Ives listenin dokuzuncu sırasında, “Musk’ın Twitter’ı daha politik bir yer hale getirmesi elektrikli otomobilleri kitlelere satabilmek için kötü bir şey” uyarısında bulunuyor.

Analist son olarak, Musk’a “Twitter için stratejik plan açıkla” dedi. Ives, “Şu anda çok basit bir şekilde korku faktörü reklam verenlerin (şimdilik) Twitter'a para akıtmasını durduruyor. Bu da daha fazla kayıp ve dolayısıyla daha fazla Musk’ın Tesla hisse senedi satışı anlamına geliyor. Yeni bir CEO devreye girdikten sonra, Twitter'ın 3 yıllık stratejisini belirlemesi gerekiyor Bu bir Süper Uygulama, 'X', WeChat 2.0 vesaire olabilir” açıklamasında bulundu.

Tesla'nın hisseleri yılın başından bu yana %65 düştü. Buna karşılık, S&P 500 Endeksi aynı süre zarfında %19 geriledi.

Bazı analistler Tesla'nın marj profilini övse de Wall Street çevreleri firmanın Çin'deki büyüme modeli ve diğer elektrikli araç üreticilerinin rekabeti konusunda endişeli.

Yine de Morgan Stanley'nin düşüşün "cazip bir giriş noktasını" temsil ettiğini söylemesinin ardından şirketin hisseleri perşembe günü %8 değer kazandı.

Tesla hisseleri eriyor! Endişeler arttı

 

Elon Musk, Tesla hissesi satmayacak

 

Elon Musk, Twitter'a yeni CEO arıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • xyz30 Aralık 2022 14:19

    Ismail Demir gerçekten bu ülkeye emeğin büyük. Seninle gurur duyuyoruz.

  • DIMBIL30 Aralık 2022 17:00

    İsmail Demir yaptıklarına senin partin asla ve asla ne inanıyor ne de takdir ediyor.uçakmı yapacağız ucacak mı. otomobil yapacakmısız yürüyecek mi diye bir de bu şahıs bu ülkeyi yönetmeye yelteniyor.