E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarKriptoda 2022’nin sürpriz kazananı---

Kriptoda 2022’nin sürpriz kazananı

Kriptoda 2022’nin sürpriz kazananı
30 Aralık 2022 - 12:04 borsagundem.com

Bitcoin, Ethereum, Solana ve diğerleri… Kriptonun kaybedenlerini unutun ve kazanana odaklanın.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto para piyasası bu yılı büyük bir çöküşle kapatmak üzere. Yine de piyasada yatırımcısına kazandıran kripto paralar yok değil.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 2022 yılında tüm piyasalar gibi kripto para piyasası da yatırımcısını üzdü. Başta kripto para piyasasının en hacimli kripto paraları olan Bitcoin ve Ethereum olmak üzere birçok kripto para en az yüzde 70 değer kaybetti. Ancak yine de ‘kazanan’ sıfatını hak eden bir kripto para, yatırımcısını mutlu etmeyi başardı.

Piyasadaki çatlaklar

Barron’s’tan Jack Denton’ın haberine göre, çok az kripto para birimi 2022 yılını iyi geçirdi; bazıları ise diğerlerinden çok daha kötü performans gösterdi. Beklenmedik performansların başında ise Dogecoin yer aldı.

Kriptoların piyasa değeri, bu yıl 800 milyar doların altına düştü ve bu, dijital varlıklar için Kasım 2021 zirvesinde görülen yaklaşık 3 trilyon dolarlık değerden oldukça uzaklaşıldığı anlamına geliyor. Piyasanın en hacimli kripto parası olan Bitcoin bu yıl yüzde 75'ten fazla değer kaybetti. Diğer faktörlerin yanı sıra yükselen faiz oranlarının teşvik ettiği daha geniş varlıklardaki satış dalgasının kripto para piyasasındaki çöküşte büyük etkisi olduğu söylense de, kripto piyasasındaki çatlaklar ve bir dizi iflas ve kaos da yaşanan kayıpları şiddetlendirdi.

Bu çatlakların ve iflasların başında ise Luna’nın 116 dolardan sıfırı görmesi ve önemli kripto para borsalarından delist edilmesi gelirken, bir diğer büyük çatlak da FTX’in iflasıyla gerçekleşti. Önce Three Arrows Capital hedge fonuna, sonra da Celsius ve BlockFi gibi yatırımcılara yayılan Luna’nın sıfırlanması, kripto para piyasasında deprem etkisi yarattı. Ancak kaos bununla da son bulmadı ve en büyük kripto para borsalarından biri olan ABD merkezli FTX şirketi, iflas ettiğini açıklayarak yatırımcıların kripto para piyasasına olan güveninin iyice sarsılmasına neden oldu.

Özetle bu yıl kriptoda bir başarı öyküsü bulmak oldukça zordu. Ancak Bitcoin'in 2022 yılında yüzde 75 oranındaki devasa düşüşünü bir ölçüt olarak alırsak, piyasada üstün performans gösteren kripto paralar olduğunu da söylemek mümkün gözüküyor.

Musk’ın Twitter'ı satın alması, yatırımcılar arasında Dogecoin'in bir tür ödeme veya doğrulama aracı olarak sosyal medya platformunda yeni ve gerçek kullanım alanı bulabileceğine dair bir spekülasyon dalgasına bile yol açtı; ancak bu henüz gerçekleşmedi.

Bitcoin ve Tesla’yı geride bıraktı

Kripto paralar arasında belki de hiçbiri, sekizinci en büyük dijital varlık haline gelen ve on beşinci en büyük kripto para olan Shiba Inu da dahil olmak üzere düzinelerce başka ‘meme token’a ilham veren meme kripto para birimi veya 'memecoin' Dogecoin'den daha fazla öne çıkmıyor.

Dogecoin için önemli destekleyici rüzgar, açık sözlü Tesla CEO'su ve sosyal medya platformu Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk oldu. Musk uzun süredir Dogecoin'in hayranı; bir süredir de çevrimiçi gönderiler aracılığıyla token’ın fiyatıyla oynamayı ihmal etmiyor. Hatta bir Shiba Inu köpeği bile var. Musk’ın Twitter'ı satın alması, yatırımcılar arasında Dogecoin'in bir tür ödeme veya doğrulama aracı olarak sosyal medya platformunda yeni ve gerçek kullanım alanı bulabileceğine dair bir spekülasyon dalgasına bile yol açtı; ancak bu henüz gerçekleşmedi.

Dogecoin 2022 yılını düşüşle kapatırken, yıl içi kazanımları dikkate değerdi. Ocak 2022'de 17 sentten 7 sente düşerek değerinin üçte ikisinin biraz altında yıla başlayan Dogecoin, 2022 Kasım ayında ise 6 sentin altında seyrederken birden 14 sente yükseldi.

Dogecoin bu yıl yüzde 60'tan daha az değer kaybetti ve Bitcoin'i yenerek ciddi bir blockchain projesinin aksine bir internet şakasına referans olarak başlatılan bir token için hiç de fena bir performans göstermedi. Dogecoin, son 12 ayda yüzde 70'ten fazla değer kaybeden ve Musk'ı büyük olasılıkla üzen Tesla hissesini de yendi.

Kayıpları nedeniyle Elon Musk’ın 2023 yılında düşük bir profile sahip olacağına dair küçük işaretler olsa da, son derece hassas olan kripto para Dogecoin'in gelecek yılın sonunda bu listeye iyi ya da kötü bir şekilde geri dönmesi olası gibi gözüküyor.

Kripto 2023’te daha zorlu bir kışa hazır olmalı

 

Kripto piyasalarını iflas korkusu sardı

 

Kriptoda yeni kullanıcı sayısı artıyor

 

2023’te kriptoları neler bekliyor?

 

Kriptoya hangi jenerasyon ne kadar yatırım yapıyor?

 

ABD'de kripto para üzerindeki baskı artıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)