E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem6 yaşındaki gelin skandalı davasında karar açıklandı---

6 yaşındaki gelin skandalı davasında karar açıklandı

6 yaşındaki gelin skandalı davasında karar açıklandı
23 Ekim 2023 - 15:35 borsagundem.com

İstanbul'da 6 yaşında H.K.G.'nin evlendirilmesiyle ilgili görülen davada mahkeme kararını açıkladı. Mahkeme, baba Yusuf Ziya Gümüşel'e 20 yıl, kız çocuğunun evlendirildiği Kadir İstekli'ye 30 yıl, anne Fatıma Gümüşel ise 16 yıl 8 ay hapis cezası verdi.

İstanbul'da 6 yaşında H.K.G.'nin evlendirilmesiyle ilgili Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki görülen davada cezalar belli oldu. 

Duruşma saat 10.20'de başladı. Duruşmaya tutuklu sanıklar Kadir İstekli ve Yusuf Ziya Gümüşel cezaevinden getirildi.  Bir önceki celse Yusuf Ziya Gümüşel'in yeni avukatının savunma yapması için duruşma ertelenmişti. Cumhuriyet savcısı sanıkların cezalandırılmalarını istedi.  Kararın açıklanmasından önce yayın yasağı kaldırıldı ve açık yargılamaya geçildi. 4 saat süren duruşmanın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, "Zincirleme şekilde çocuğun nitelikli cinsel istismarı" suçundan Kadir İstekli'nin 30 yıl, Yusuf Ziya Gümüşel'in 20 yıl ve Fatıma Gümüşel'in 16 yıl 8 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi. Fatıma Gümüşel'in hakkında ise kararın ardından tutuklanmaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı. Diğer sanıkların tahliye talepleri reddedilirken, tutukluluk hallerinin devamına hükmedildi. 

DAVANIN GEÇMİŞİ

6 yaşında H.K.G.'nin evledirilme iddialarına ilişkin ilk duruşma 30 Ocak'da yapıldı ve yapılan ilk yargılamada yayın yasağı ve gizlilik getirildi. Davanın ikinci duruşmasında ise Adli Tıp kurumunda gelen rapora göre mağdur HK.G.'nin ruh sağlığının bozulduğu belirtilirken, cumhuriyet savcısı sanıkların cezalandırılmalarını talep etti. Son duruşma sanık avukatının istifa etmesinden dolayı ertelenmişti. Yusuf Ziya Gümüşel ve Kadir İstekli'nin tutuklu, anne Fatıma Gümüşel'in tutuksuz yargılandığı davada 17 Temmuz'da görülen duruşma Yusuf Ziya Gümüşel'in avukatı istifa etmişti. 9 Ekim'de görülen duruşmada ise Yusuf Ziya Gümüşel'in yeni avukatı savunma yapmak için süre talep etmişti ve dava bu nedenle 23 Ekim'e ertelenmişti.

İDDİANAME

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Kadir İstekli hakkında "Çocuğun cinsel istismarı" ve "Nitelikli cinsel saldırı" suçlarından 30 yıldan az olmamak, baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel hakkında da "Çocuğun nitelikli cinsel istismarı" suçundan 18 yıldan az olmamak kaydıyla hapis cezası istenmişti. 

ADLİYE ÖNÜNDE AÇIKLAMALAR

Kararın ardından İstanbul Barosu ve CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez açıklama yaptı. CHP Trabzon Milletvekili Avukat Sibel Suiçmez, "Cumhuriyetin 100’üncü yılını kutlamaya birkaç gün kalmışken bu noktada çok anlamlı bir karar verdi mahkeme. Bu karar tüm çocuklar için, tüm kadınlar için umut kararı oldu" dedi.

"ARTIK KİMSE SUSMASIN, HERKES KONUŞSUN"

Kararın ardından avukatlar tarafından Anadolu Adliyesi’nin önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamada konuşan CHP Trabzon Milletvekili Avukat Sibel Suiçmez, "Cumhuriyetin 100. yılını kutlamaya birkaç gün kalmışken bu noktada çok anlamlı bir karar verdi mahkeme. Bu karar tüm çocuklar için, tüm kadınlar için umut kararı oldu. Artık kimse susmasın, herkes konuşsun. Bizler yani barolar, sivil toplum örgütleri, gazeteciler, siyasi partiler alanda çalışıyoruz. Çoklukla gördüğümüz şey şudur ki, özellikle cemaat ve tarikatlarda çocuğun cinsel istismarına maruz kalma durumlarında, çocukların ilk önce çıkan sesleri aileleri tarafından kıstırılmaktadır. Zaman zaman aciz kaldığımız bu nedenle dosyalarımız olmaktadır. Bu olayda cesaretiyle Türkiye’ye umut olan herkesin konuşması gerektiğini söyleyen H.K.G.’ye çok şey borçluyuz" dedi.

İNDİRİM UYGULANMADI

İstanbul Kadın Hakları Merkezi Sözcüsü Avukat Birsen Baş Topaloğlu da sanıklar Kadir İstekli, Yusuf Ziya Gümüşel ve Fatıma Gümüşel’e verilen hapis cezalarına ilişkin detaylar hakkında bilgi verdi. Avukat Birsen Baş Topaloğlu, "Mahkeme, sanık Kadir İstekli’ye 'Çocuğun nitelikli cinsel istismarı' suçundan 20 yıl ceza verdi. Bunun zincirleme suç olması nedeniyle yarı oranında artırarak 30 yıl ceza verdi ve herhangi bir indirim uygulamadı. Sanık babaya 'Çocuğun nitelikli cinsel istismarı' suçundan 16 yıl ceza verildi. Bunu 1/4 oranında arttırarak neticeden 20 yıl ceza verdi. Yine bu cezada da indirim uygulanmadı. Sanık anneye 'Çocuğun nitelikli cinsel istismarı’ suçundan 16 yıl ceza verildi. Mahkeme bunu 1/4 oranında arttırarak 20 yıl ceza verdi. Anneye 62. maddeden yani takdiri indirim uygulayarak neticeden 16 yıl 8 ay hapis cezası verildi. Ayrıca anne için tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıktı" dedi.

KADEM'DEN AÇIKLAMA

Anadolu Adliyesi önünde KADEM (Kadın ve Demokrasi Vakfı) adına Yönetim Kurulu Üyesi Av. Işıl İlgin Oktay açıklama yaptı. Oktay, "Henüz 6 yaşındayken babası Yusuf Ziya Gümüşel tarafından 29 yaşındaki Kadir İstekli ile dini nikahla evlendirildiği iddia edilen H.K.G'nin cinsel istismara uğradığı iddiasıyla açılan davada sona gelindi. Sanık Kadir İstekli hakkında 30 yıldan az olmamak, baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel hakkında da 18 yıldan az olmamak kaydıyla hapis cezası istenen davanın en başından beri KADEM olarak takipçisiydik. Kamuoyunun da dikkatle izlediği davada az önce karar açıklandı. Sanıkların çocuğun cinsel istismarı, cinsel saldırı ve nitelikli cinsel saldırıyla suçlandığı davada mahkeme Kadir İstekli'ye suçun kasti yoğunluğu ve suçun birden fazla kez tekerrür halinde işlenmiş olması sebebiyle 30 yıl. Baba Yusuf Ziya Gümüşel'e zincirleme şeklinde çocuğun nitelikli cinsel istismarı suçu nedeniyle 20 yıl. Anneye de sanıklarla fikir ve eylem birliği içinde çocuğun nitelikli cinsel istismarı suçunu işlediği gerekçesiyle 16 yıl 8 ay hapse mahkum etti. Toplum vicdanını derinden yaralayan her olayda olduğu gibi bugün karar duruşması görülen bu önemli ve vahim davada da yargılamanın adil bir şekilde gerçekleştirilerek ceza verildiğine inanmaktayız. Temennimiz toplum vicdanını yaralayan bu türden olayların bir daha yaşanmamasıdır. KADEM olarak hayatın her alanında kadının bedensel ve ruhsal bütünlüğü, maddi, manevi itibarı ve onuru için mücadele vermekteyiz. Bu anlamda saldırı nereden ve kimden gelirse gelsin çocuk istismarı ve kadına yönelik şiddetin her zaman karşısında olacağız." dedi.

6 yaşında evlendirme davasında yeni gelişme: Avukat istifa etti

 

6 yaşında evlendirme davasında yeni gelişme!

 

Adana'da hamile çocuk gelini 50 TL'ye pazarladı!

 

'Çocuk gelin' intihar etti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali 23 Ekim 2023 19:26

    18 yasında kucukkeri evlendiren anne ve babaya idam verilsin

  • Mucise Reis : (23 Ekim 2023 17:28

    bu nasıl mide ? bu nasıl akıl? bu nasıl mantık? bu mu dünya devi uçan aşan devlet düzeni...Kafasına satık takan islam Allah diyip, her türlü pisliği nasıl yapabılıor =? devlet denetlemıyormu bu kafasına göre toplanan, sözde kuran okuyorum , kuran okuma yazma anlatıyorum diyen insanları ? Devlet görevini neden yapamadı ve olay olmayan engelleyemedı ? ben oraya takıldı. yanı bu sapıklar, tecevüz etmese idi islam dın vb diye diye yine buluşup konuşup soyleşiler ile sözde islam sohbetimi edecektı ? sapkınlıklar neden olmdan engellenemıyor? mit yada diyanet nerede ? polis asker nerede? devlet mulku amirleri? ne saçma sapan iş bu yahu

  • HASAN HÜSEYİN KARTAL23 Ekim 2023 16:16

    Bunların hepsine idam cezası vereceksin ki bir daha kimse yapmasın böyle şey nasıl olur.

  • oktay doğaner23 Ekim 2023 16:09

    yaratıklar ucuz kurtulmuş

  • Tabiki 23 Ekim 2023 23:07

    Hapishanede vakit geçirmek kolay olmayacak Ömür boyu hapis cezası almaları gerektiğine katılıyorum ama açık bir departmanda tecrit altında zaman geçirecek olmaları rahatlatıcı bence tüm hapishaneler aynı çalışıyor. Çocuk tacizcileri ölüyor ya da hayatlarını tecrit altında geçiriyor.