E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa5 ünlü borsacıdan rekor enflasyon yorumu---

5 ünlü borsacıdan rekor enflasyon yorumu

5 ünlü borsacıdan rekor enflasyon yorumu
14 Aralık 2021 - 11:35 borsagundem.com

ABD Kasım ayında neredeyse 40 yılın en yüksek enflasyon rakamlarıyla karşılaştı. Borsa uzmanları enflasyondaki artışın FED politikalarına ve ekonomiye etkisini değerlendiriyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz hafta Cuma günü açıklanan ABD enflasyon verileri küresel piyasaların en önemli gündem maddelerinden birisi olmayı sürdürüyor. ABD’de kasım ayı enflasyon rakamları 1982 yılından bu yana en hızlı bir aylık yükselişini gerçekleştirdi. Tüketici fiyat endeksi yıllık bazda %6,8 oranında yükseldi ve %6,7 olan beklentileri aştı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de ekonominin açılmasıyla ve tedarik zinciriyle birlikte inatla yükselmeye devam eden enflasyon parasal politikalarda ciddi değişikliklere gidilmesine neden olabilir. ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell yakın zamanda ABD Kongresi’ne verdiği son ifadede ilk defa artan enflasyon için “geçici” tabirini kullanmadı. FED’in şahin adımlar atabileceğine dair beklentiler bu hafta içerisinde gerçekleşecek Federal Açık Piyasa Toplantısı’nı da daha önemli bir konuma yerleştirdi.

CNBC’nin haberinde beş ünlü borsa uzmanı enflasyonun ABD Merkez Bankası politikalarına ve ABD ekonomisine olan etkilerine ilişkin yorumlarda bulunuyor.

Wells Fargo Yatırım Enstitüsü Kıdemli Küresel Piyasa Stratejisti Sameer Samana Cuma günü açıklanan enflasyon rakamlarının ardından piyasalarını tepkisini değerlendirdi.

Samana enflasyon rakamları ve piyasa reaksiyonu konusunda, “Beklenen bir durumdu ve bu nedenle tahvil getirilerinin düşmesi ve fiyatların yükselmesi açısından özellikle tahvil eğrisinin uzun kısmının iyi bir duruma gelmeye başladığını görüyorsunuz. Biliyorsunuz, bu piyasa gerçekten de FED’in faiz oranlarını yükseltmeye başlaması için yeşil ışık yakıyor. Bununla birlikte piyasalar temelde bir miktar daha hızlı tapering (varlık alımlarının sınırlandırılması) uygulamayı değerlendiren ve faiz artışlarının daha az düşünen FED’in doğru yolda olduğunu söylüyor. Zira tahvil eğrisinin uzun kısmı muhtemelen enflasyon beklentilerine en duyarlı kısımdır” ifadelerine yer verdi.

Yatırım danışmanlığı şirketi Truist Advisory Services’ın Eş Yatırım Müdürü Keith Lerner yatırımcıların gerçekleşebilecek miktardan daha yüksek bir faiz artışını fiyatlandırabileceğini söyledi.

Lerner enflasyona ilişkin açıklamasında, “Piyasalar tamamen beklentilerle alakalıdır ve bu rakamlar beklentilere göre geldi. Ayrıca rakamların daha kötü olabileceğine dair bazı fısıltılar da vardı. Sanırım bu yüzden piyasa iyi tepki verdi. FED'le ilgili daha doğrudan bir soruya gelince, bu kesinlikle daha da hızlandırılmış bir tapering ortamı sağlıyor. Yine de, şu anda piyasanın gelecek yıl üç faiz artışını fiyatlandırmaya başladığını söyleyeceğim. Özellikle de son 10 yılın %1,50 seviyesinin altında olduğunu göz önünde bulundurursak bu ihtimalin çok agresif olduğunu düşünüyoruz. Herhangi bir verim eğrisini korumak istiyorlarsa, daha temkinli bir hızda gideceklerini düşünüyorum” dedi.

CNBC’nin ünlü borsa uzmanı Jim Cramer FED’in zaman çizelgesine inancı olduğunu söyledi. Cramer, “1982'e geri dönüyorsunuz ve FED’in korkunç bir kur döngüsünden yeni çıktığı bir dönemi görüyorsunuz. Biliyorsunuz ki ben bu tür karşılaştırmalara soğuk bakıyorum. Asıl önemli olan geçici enflasyon tabirinden kurtulmuş olmamız. Yani bana kalırsa FED Başkanı Jay Powell bu süreci doğru tahmin etti. Ancak eğer bir konferans görüşmesinde olduysanız şu andaki birçok şeyin sadece Kovid’le alakalı olduğunu bilirsiniz. Bu nedenle süreci yine doğru değerlendirdiğini düşünüyorum” dedi.

Satori Fonu’nun Kurucusu ve Portföy Yöneticisi Dan Niles FED’in gelecek yılki para politikası hamlelerine ilişkin beklentilerini sıraladı. Niles, “İçerisinde bulunduğumuz durum gerçekten de FED’in kararlarını ağırdan alabilme yeteneğini sınırladı ve insanların beklediğinden daha hızlı bir taper süreci sürdürecekler. FED’in gelecek yıl birden fazla kez faiz artışı yapacağını uzun zamandır söylüyorum ve hala buna inanıyorum” ifadelerine yer verdi.

ABD Ekonomik Danışmanlar Konseyi Başkanı Cecilia Rouse ekonomiye ilişkin öngörülerini paylaştı. Rouse, “Ekonomiyi bir bütün olarak ele alırsak, işsizlik oranlarının %4,2 gibi bir seviyeye düştüğünü görüyoruz. Bu herhangi bir düşüş sonrasında istihdam piyasasının en hızlı toparlanışına işaret ediyor. Bu nedenle 2022’ye girerken toparlanmanın devam edeceği konusunda iyimseriz. Bu nedenle bana kalırsa enflasyon önümüzdeki aylarda düşmeye başlayacak. Açıkçası bu iyileşme bir dizi değişkene bağlı olacak. Ancak tedarik zinciri sorunlarını hafifletmek için çok çalışıyoruz. Ama daha da önemlisi, bu pandeminin diğer tarafına geçtiğimizde, ki halihazırda virüsün kontrolümüz altında olduğuna inanıyoruz, aşılarla cephanemizi güçlendirmeye çalıştıkça ve dünyanın geri kalanını aşıladıkça, dünyadaki ekonomilerin iyileşeceğini ve enflasyon baskılarının hafiflediğini göreceğiz” açıklamasında bulundu.

Ünlü ekonomistin bomba FED beklentisi

 

Altın fiyatı Fed toplantısını bekliyor!

 

Enflasyon sonrası piyasalar Fed'e odaklandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)