E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa5 ünlü borsa uzmanından kriz yorumu---

5 ünlü borsa uzmanından kriz yorumu

5 ünlü borsa uzmanından kriz yorumu
12 Haziran 2020 - 16:01 borsagundem.com

ABD borsaları kritik bir süreçten geçiyor. İçlerinde Jim Cramer’ın da bulunduğu beş ünlü piyasa uzmanı borsalardaki karmaşık süreci ele aldı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüsün ikinci dalgası korkularının yaşandığı Wall Street’te yatırımcılar düşüşlere rağmen rallinin devam edip etmeyeceğini tartışıyor. 23 Mart tarihinden itibaren hızla yükselen Amerikan borsalarının perşembe günkü düşüşün ardından ne yapacağı merakla bekleniyor.

ABD borsaları yatırımcıların ikinci bir korona virüs dalgasından endişe etmeleri üzerine hisse senetleri Perşembe günü sert bir düşüş kaydetti. Kovid-19 vakaları, kilitlenmelerden sonra işletmeleri yeniden açan bazı eyaletlerde yükseliyor.

CNBC’nin Piyasa Uzmanı Jim Cramer korona virüs mağduru hisselerdeki heyecanın aşırı yükselmesi nedeniyle Wall Street’in düşüş gösterdiğini söyledi.

Cramer, “Bazı kazançları geri vermenin doğru olduğunu düşünüyorum. Apple’ın dün nasıl yükseldiğini gördünüz, ya da Nvidia’nın. Bunlar iyi şirketler fakat hisseleri bana göre kendilerini biraz fazla aştılar” dedi. “Bana kalırsa hisse senetlerinde önemli bir güç birikti. Özellikle havayolu hisselerinde, küçük perakende şirketleri hisselerinde, petrol hisselerinde, seyahat ve eğlence sektörüyle kurvaziyer gemi sektöründe” ifadelerinde bulunan Cramer, “Fazla ısınan hisselerde bunun olması kaçınılmazdır” dedi.

Borsaların yükselişi mantık dışıydı

Sermaye yönetim şirketi Alpha One’ın kurucu ortağı Dan Niles borsalardaki düşüşe borsalarla ekonomi arasındaki ilişkinin kopmasının katkı sağladığını belirtti. “Tüm bunlardan bir adım geri attığınızda ‘Bu sana mantıklı geliyor mu?’ sorusunu sorarsınız. S&P 500 %13’lük işsizlik oranına rağmen bu seviyeye kadar yükseldi. İşte mantıklı olmayan bu. Hisse senetlerinin bazı getirilerini geri bırakması kesinlikle olması gereken şeydi. Değerlemelerin şu anda rekor seviyelerde olması riskli bir durumda olduğumuz hissini veriyor” dedi.

Geri çekilme ciddi seviyelerde değil

Yatırım yönetimi şirketi Voya’nın Baş Yatırım Sorumlusu Paul Zemsky ise borsalardaki geri çekilmenin çok büyük bir seviyede olmadığını belirtti. Zemski, “Yüzde 50 oranında bir geri çekilmeye yöneldiğimizi düşünmüyorum fakat S&P 500 %45’lik bir dip seviyesinden yukarı çıktı. Bu oldukça büyük bir hamle. Bir yeniden izlemenin olması da oldukça normal. %10’luk bir yeniden izleme bizi tekrar 2.900 seviyesine geri getirir ve biz bu seviyeye mayıs ayının ortasında ulaşmıştık. Bir ay öncesine kadar 2.900 seviyesine ulaştığımızda gerçekten de mutlu hissederdik. Bu nedenle bu tip bir rallinin ardından bir geri çekilme görmemiz oldukça normal” dedi.

Zamanlama önemli

Araştırma şirketi Bespoke’un kurucularından Paul Hickey hisse senetlerindeki hareketin zamanlamasına dikkat çekti. "Piyasanın neredeyse tüm kazançları bir gecelik işlem seansı sırasında geldi ve yatırımcılar gecelik risk aldığını düşünürsek bu mantıklı geliyor. Gün içerisinde her zaman alım satım yapabileceğiniz için hisse senetlerini gün boyunca tutmanın hiçbir prim ya da ekstra tazmin ihtimali olmamalıdır. Yatırımcılar gece pozisyonlarını tutarak risk aldıkları için ödüllendirilir. Bu riski üstlenmelerinin ve bunun telafi edilmesinin nedeni şubat ve mart aylarında gördüğümüz gibi iyi ya da kötü haberlerin mesai sonrası ticarette meydana gelme eğilimidir. Şubat ve mart aylarında bu tip haberler bolca geldi” dedi.

Borsalarda belirsizlik hakim

Sermaye piyasaları şirketi BMO’nun ABD Faiz Stratejileri Başkan Yardımcısı Jon Hill borsalardaki belirsizlik ve kesinlikle ilgili fikirlerini paylaştı. Hill, “Düşüşle alakalı olan bir şey de belirsizlik. ABD Merkez Bankası’nın (FED) nasıl cevap vereceği, ikinci dalganın gerçekleşip gerçekleşmeyeceği ve başka bir mali programın olup olmayacağı konularında belirsizlik hüküm sürüyor. Belirsizlikler mevcut olsa da, kesin olarak bildiğimiz bazı şeyler de var. Tüm kalbimle inanıyorum ki varlık fiyatlarını desteklemeye devam etmeliyiz ve ekonomiye destek vermeye devam etmeliyiz. Bu bizim siyasi sistemimizin devam etme şekli ve aynı zamanda da parasal sistemimiz de bu şekilde işliyor” ifadelerinde bulundu.

Wall Street korkuyor

 

Wall Street’teki düşüşün sebebi boğa yatırımcıları

 

Borsalar keskin düşerken tek hisse yükseldi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ky DİKKAT13 Haziran 2020 13:03

     “Bana kalırsa hisse senetlerinde önemli bir güç birikti....RSI AŞIRI ALIMDA S&P500 de''

  • VATANDAŞ13 Haziran 2020 12:57

    vahşi kapitalizm bi pis iş çeviriyor ama zamanla belli olur

  • ky DİKKAT13 Haziran 2020 12:55

     S&P 500 %13’lük işsizlik oranına rağmen bu seviyeye kadar yükseldi. İşte mantıklı olmayan bu. Hisse senetlerinin bazı getirilerini geri bırakması kesinlikle olması gereken şeydi. Değerlemelerin şu anda rekor seviyelerde olması riskli bir durumda olduğumuz hissini veriyor” dedi.

  • Futurit12 Haziran 2020 20:58

    Dünyanın karamsar ekonomilerin kötü olduğu dönemlerde sağlanan her finansal genişleme ilk önce direk mali piyasaları özelde de borsayı tetikliyor. Hala bunu göremeyen varsa denecek bir şey yok...

  • Bika12 Haziran 2020 16:40

    ABD borsaları açılışta yine uçuyor.