E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’teki düşüşün sebebi boğa yatırımcıları---

Wall Street’teki düşüşün sebebi boğa yatırımcıları

Wall Street’teki düşüşün sebebi boğa yatırımcıları
12 Haziran 2020 - 11:42 borsagundem.com

ABD borsalarındaki hızlı düşüşün nedeni olarak gösterilen FED verilerinin ve ülkede artan kovid-19 vakalarının gösterilmesi çok keskin bir artış göremeyen yatırımcıları şaşırtıyor. Uzmanlarsa düşüşün sebebinin boğa yatırımcıları olduğunu söylüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street geçtiğimiz gün mart ayından bu yana en büyük düşüşünü yaşadı. S&P 500 endeksi %5,9 oranında değer kaybetti. Dow Jones endeksinin kaybıysa 1862 puandı. Düşüşün nedeni olarak ABD’de artan korona virüs vakaları ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) olumsuz öngörüleri olarak gösterilse de Marketwatch yazarı Mark Hulbert düşüşün asıl sebebinin piyasalardaki çok fazla boğa yatırımcısı olduğunu belirtiyor.

Geçtiğimiz birkaç hafta içerisinde ABD’de Kovid-19 vakaları rahatsız edici derecede yükselmekteydi ve perşembe günü bildirilen rakamlarda da diğer günlere oranla önemli ölçüde farklılık söz konusu değildi. Bir süredir sağlık uzmanları da ölümcül virüsün ikinci dalgasının önümüzdeki kış gerçekleşeceğini dile getiriyordu.

Göstergeleri izleyenler şaşırmıyor

Bu akış içerisinde borsalardaki düşüşün nedeni ise Hulbert’e göre piyasaların duyarlılığının artması. Bu hafta içerisinde kısa vadeli piyasa göstergelerinde boğa piyasası etkisi tehlikeli bir seviyeye ulaşmıştı. Bu nedenle piyasalardaki rallinin karşıt görüşünde olanlar perşembe günkü düşüşe çok da fazla şaşırmadı.

Bir hafta öncesine kadar kısa vadeli borsa göstergeleri şaşırtıcı derecede bastırılmıştı. Bu nedenle Hulbert’e göre piyasa muhalifleri Nasdaq’ın tarihin en yüksek seviyesine ulaşabileceğini öngörmüştü. Nasdaq endeksi gerçekten de çarşamba günü 10.000 puanı geçerek tarihin en yüksek seviyesine ulaştı fakat ertesi gün %5,3 değer kaybetti.

Hulbert’e göre hisse senetleri yatırımcılarının beklentilerine rağmen piyasa göstergelerindeki duyarlılık yüksek fiyatları desteklemeye devam edemeyecek. Hulbert Perşembe günü başlayan sürecin uzun bir süre daha devam edeceğini öngörüyor.

Piyasa uzmanı piyasalarda doğru bir toparlanmanın gerçekleşmesi için kısa vadeli piyasa göstergelerinin normal seviyeler dönmesi gerektiğini belirtiyor. Hulbert’e göre volatilite endeksindeki birkaç günlük yükseliş ihtiyaca cevap verebilir. Fakat Hulbert sürecin uzaması durumunda hisse senetleri piyasaları için oldukça sıcak bir yazın geliyor olabileceği konusunda uyarıyor.

Karşıt görüştekilerse geleceğe yönelik tahmin yapmanın gereksiz olduğunu düşünüyorlar. Bu görüşteki yatırımcılar piyasaların hikayesini günlük olarak izleyerek göstergelerin havlu atmasıyla birlikte yükselen piyasalara girmeyi daha doğru buluyorlar.

Wall Street’te boğa piyasasına büyük darbe

 

İkinci dalga endişesi ABD endekslerine sert satış getirdi

 

Piyasalarda ABD iyileşmeden dünya normale dönemiyor

 

Avrupa borsaları düşüşle açıldı

 

Borsa İstanbul sert satışla açıldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kamil12 Haziran 2020 14:46

    Ekonomilerin çoğu , süreç bitiyor düşüncesiyle faaliyete geçti. Sürec uzar veya ikinci dalga gelirse , ki eylül ayı konuşuluyor , yani eylüle kadar kazandın kazandın.. inşallah gelmez..