E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2021’de borsaların yıldızı perakende yatırımcılar---

2021’de borsaların yıldızı perakende yatırımcılar

2021’de borsaların yıldızı perakende yatırımcılar
24 Aralık 2021 - 15:26 borsagundem.com

Küresel borsalarda 2021 yılının en önemli borsa olayı dev hedge fonlarına dehşeti yaşatan perakende yatırımcı akımı oldu.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2021 yılı perakende yatırımcılar için inanılmaz bir yıl oldu. Amatör yatırımcılar bu yıl dev büyüklükteki hedge fonları dehşete düşürdü ve çoğu zaman kendi lehlerine çalışmayan piyasanın dengelerine ışık tuttu.

Financial Times yazarı Katie Martin 2020 yılında ABD’deki klavye savaşçılarının ciddi bir güç hale gelmesi için adeta tüm yıldızların aynı hizaya geldiğini belirtiyor. Martin eve kapanma döneminde insanların yaşadığı sıkıntının, oyun benzeri borsa ticaret uygulamalarının ve ABD hükümeti tarafından sağlanan teşvik çeklerinin piyasaları yerinden oynatacak büyüklükte bir yatırımcı topluluğu yarattığını belirtiyor.

Borsa yazarı Ocak 2021’de yüzyılın başında görülen dotcom balonundan bu yana borsalardaki aşırılıkların zirveye ulaştığını söyledi. Martin, milyonlarca perakende yatırımcının sosyal medya platformu Reddit üzerinden hisse senetlerine doluştuğuna ve bu platformlara kurumsal yatırımcıların uzaktan bile olsa yaklaşmayacağına dikkat çekti.

Perakende yatırımcıların en büyük hedefi ise GameStop hisseleriydi. Zira ikinci el video oyunlarının gözden düşüşü gibi sebepler video oyunu şirketini kurumsal yatırımcıların hedefi haline getirmişti. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre perakende yatırımcılarsa bunu kabul etmedi ve sosyal medya platformlarında GameStop lehine paylaşımlarla hisse senedi için destekçi topladı.

İhtiyaç duyduğu desteği fazlasıyla bulan hisseler yüzde binin üzerinde değer kazandı. Martin bir gün içerisinde 900 bin kişilik ticarete ulaşıldığına dikkat çekiyor.

“Açığa satış sıkıştırmasının” bir sonucu olarak hisseye karşı açığa satış yapan yatırımcılar olağanüstü kayıplara uğradı. Hedge fonları söz konusu kayıpların ardından, kripto, esrar ve elektrikli otomobil sektörleriyle bağlantılı hisse senetleri gibi yeni hedefler tercih ederken bu şok edici perakende yatırımcı ordusunun dikkatli bir şekilde etrafından dolaşması gerektiğini öğrendi.

2021 yılında borsa ticaretinin cazibesini yitirmesiyle ve 2021 yılında GameStop ölçeğindeki bir ticaretle başa çıkılamamasıyla bu akım aniden durdu. Martin Wall Street’in küçük yatırımcıyı cezalandırdığına dair komplo teorilerinin yaygınlaştığını belirtiyor. Ancak borsa yazarına göre teoriler henüz ölmüş değil ve yatırımcıların da bu toplulukları dikkate alması gerekiyor.

Hedge fonu devleri Redditçilere 6 milyar dolar kaptırdı

 

2022 yılının güvenli limanı hangi yatırım olacak?

 

Ethereum’un 2022’deki en büyük rakibi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)