E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2 yıllık tahviller yerinde durmuyor---

2 yıllık tahviller yerinde durmuyor

2 yıllık tahviller yerinde durmuyor
12 Nisan 2023 - 14:44 borsagundem.com

Yatırımcıların Fed’in faiz oranlarını düşürmemekle hata yaptığını görmesiyle, ABD 2 yıllık Hazine tahvillerinde volatilite rekor seviyelerde seyrediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de piyasalara hakim olan yegane kavram ‘belirsizlik'. Belirsizliğin boyutu o denli büyük ki, Fed’in bundan sonra nasıl bir yol izleyeceğine dair üç ihtimal de geçerliliğini hala koruyor: Faiz artırımı, faiz indirimi ve faizleri aynı seviyede tutma.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, bu belirsizlik hali en çok 2 yıllık devlet tahvillerini etkiliyor. Bugün açıklanacak enflasyon verileri öncesinde bir süredir yüksek volatiliteyle işlem gören tahvillerde oynaklık rekor seviyelere tırmanmış durumda.

Ters getiri eğrisi büyük bir hata yapmış olduğunuzu gösterir

Insider’dan Carla Mozee’nin haberine göre, John Hancock Investment Management Baş Yatırım Stratejisti Emily Roland, yatırımcıların Fed'in faiz oranlarını düşürmemekle hata yaptığını görmesiyle 2 yıllık Hazine getirisinin 'meme hissesi' gibi hareket ettiğini ve çılgınca sallandığını söylüyor.

Roland yaptığı açıklamada, 2 yıllık Hazine getirisinin meme hisse senetlerine benzer şekilde kırbaçlandığını çünkü yatırımcıların Fed'in bu yıl faiz oranlarında nasıl bir hareket tarzını seçeceği konusunda netlikten yoksun olduğunu ifade ediyor.

Roland, “Size bir hata yaptığınızı söyleyecek derinden tersine çevrilmiş bir verim eğrisi gibisi yoktur ve burada olan da tam olarak budur. Tahvil piyasası her yerdedir” diyor ve ekliyor: "2 yıllık Hazine getirisi bir meme hissesi gibi hareket ettiğinde bu, Fed politikası etrafında çok fazla belirsizlik olduğunu gösteriyor.”

Tutarsız mesajlar

Kısa dönemdeki büyük fiyat dalgalanmaları, genellikle perakende yatırımcıların beğenisini kazanan GameStop ve AMC gibi meme hisse senetleri ile ilişkilendiriliyor. Ancak Salı günü yüzde 4 civarında hareket eden 2 yıllık Hazine getirisi, Mart başından bu yana inişli çıkışlı bir seyir izliyor. Bu getiri, Fed para politikası çevresindeki beklentilere en duyarlı yatırım araçlarından biri olarak kabul ediliyor.

2 yıllık Hazine tahvili getirisi daha geçen hafta yüzde 3,6'ya gerilemiş olsa da, beklenenden zayıf ekonomik verilerin yanı sıra Mart ayı istihdam raporuyla hala güçlü olan iş gücü piyasasının bir miktar soğuma göstermesinin ardından yüzde 4'ün üzerine çıktı.

Roland, piyasadaki gürültünün, döngünün 'en zorlu' kısmı olan geç döngü ortamındaki ekonomik verilerden gelen tutarsız mesajlardan kaynaklandığını söylüyor. Salı günü yüzde 4 seviyesinde seyreden 2 yıllık getiri, yüzde 3,43 seviyesinde seyreden 10 yıllık getiriden daha yüksekti ve yaygın olarak yaklaşmakta olan bir resesyonun sinyalini verdiği kabul edilen tersine çevrilmiş getiri eğrisi yapısını sürdürdü.

25 baz puan artış, 75 baz puan indirim

Roland, tahvil piyasasının Mayıs ayında 25 baz puanlık bir faiz artışını ve ardından 2023 yılında toplam 75 baz puanlık üç faiz indirimini fiyatladığını belirtiyor. Roland, “Fed, 2025 yılına kadar kesinti yapmayacağını söylüyor. Fed size hata yaptığını söylemeyecek ama bize hata yapıyor gibi geliyor” diyor.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın politika yapıcıların inatla yüksek enflasyonla mücadele etmek için Mart ayındaki faiz artışını 50 baz puan yükseltebileceklerini önermesinin ardından, getiri, Mart ayı başlarında 2007'den bu yana ilk kez yüzde 5'in üzerine çıktı.

Powell bu duruştan vazgeçtikten sonra getiri daha da düştü. Kısa süre sonra Silicon Valley Bank ve Signature Bank’ın iflasları geldi ve yatırımcılar, Fed'in First Republic Bank da dahil olmak üzere borç veren bölgesel bankalar etrafında patlak veren bankacılık krizine yanıt olarak faiz oranlarını düşürmesini beklerken getiri de Mart sonunda yüzde 3,55 seviyesine kadar düştü.

İş gücü piyasası, düşen son kale olacak

Roland, sıkı iş gücü piyasasının ABD ekonomisinde parlak bir nokta olduğunu, ancak çatlakların ortaya çıkmaya başladığını söylüyor. Mart ayındaki işten çıkarmalar yıldan yıla yüzde 300 oranında yükselirken işsizlik maaşı için ilk başvurular da giderek artıyor. Fed sıkılaştırmasının gecikmeli etkisinin eninde sonunda iş gücü piyasasını da vurması bekleniyor.

Piyasalar, kurumsal kazançların baskı altına girmesini ve şirketlerin marjlarını korumak için çalışanları işten çıkarmaya yönlendirmesini izliyor. Roland, “Ve sonra bu işten çıkarmaların işsizlik verilerine dönüştüğünü görmemiz gerekiyor. Bunun ardından ise Fed’in faiz artırımlarını kesmesini ve yeni döngüyü başlatmasını izleyebiliriz” diyor.

Roland, “Şu anda zorunlu olarak hiç bitmeyen geç döngü döneminde kaldık. Yatırımcılar için gerçekten zor ve kafa karıştırıcı bir dönem” şeklinde konuşuyor.

Yatırımcılar Çin hisselerine ve tahvillerine yöneldiler

 

ABD'de tahvil ve hisse senedi rallisi sürecek mi?

 

Bill Gross: Tahvil rallisi hız kazanabilir

 

Tahvil piyasaları da resesyon sinyali veriyor

 

Hisse senetlerinin alternatifi tahviller mi olacak?

 

SVB'nin batması yatırımcıları devlet tahvillerine yöneltti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)