E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTahvil piyasaları da resesyon sinyali veriyor---

Tahvil piyasaları da resesyon sinyali veriyor

Tahvil piyasaları da resesyon sinyali veriyor
30 Mart 2023 - 18:19 borsagundem.com

Tahvil piyasaları resesyon sinyali veriyor. Bu durum, Fed’in faiz oranlarını hızlı şekilde düşürmesi gerekeceği bir senaryo ihtimalini de artırıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de piyasalar, Fed’i faizleri düşürmeye zorlayabilir. Bunun en önemli kanıtını ise tahvil piyasaları veriyor gözüküyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de resesyon endişelerini piyasalar da doğruluyor. Tahvil piyasaları, Fed’in faiz oranlarını hızlı bir şekilde düşürmek için adım atmak üzere olabileceğini düşündüren bir durgunluk sinyali veriyor.

Fed, faizleri düşürmek zorunda kalabilir

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, DataTrek, tahvil piyasalarının büyük bir durgunluk sinyali verdiğini söylüyor. Bu, ABD Merkez Bankası’nın harekete geçmesi ve faiz oranlarını hızlı bir şekilde düşürmesi için yaklaşan bir ekonomik gerilemenin yeterince sert olabileceğini gösteriyor.

Araştırma firması DataTrek, yayınladığı notta, iShares 1-3 Yıllık Hazine ETF'sinin son günlerde iki standart sapma yukarı çıkmasıyla kısa vadeli Hazine tahvillerindeki son ralliye işaret ediyor. Firma, kısa vadeli Hazine tahvillerinin bu miktarda arttığı sadece üç vaka olduğunu söylüyor:

Mart 2020, pandemi kaynaklı oluşan durgunluğun ardından,
Ağustos 2007 ve Eylül 2008’de Büyük Finans Krizi’nin ortasında ve
Ekim 2002’de ayı piyasasının son ayında, dot-com balonunun patladığı dönemde.

Tüm bu durumlarda, Fed’in hızla faiz oranlarını düşürmek için harekete geçtiği biliniyor. Bu da sinyalin yeniden ortaya çıkmasının piyasalar için olumlu bir işaret olabileceğini gösteriyor.

Derin bir resesyon

DataTrek Kurucu Ortağı Nicholas Colas, “Varlık fiyatlarındaki temerrüt senaryosu, Fed'in hızlı bir şekilde politika faizlerini düşürmeye yönelmesine dayanıyor. Bu, sadece, enflasyonu düşürecek ve Fed'i harekete geçmeye zorlayacak kadar dik ya da bir başka deyişle derin bir resesyonun yakın olduğu anlamına geliyor” diyor.

Merkez Bankası yetkilileri, enflasyonu düşürmek için geçen yıl faiz oranlarını agresif bir şekilde yükseltti. Hedef faiz oranı şu an için yüzde 4,75 - 5 bandında seyrediyor. Bu seviyeler, 2007 yılından bu yana görülen en yüksek oranlara karşılık geliyor.

Colas daha önce, enflasyonun hâlâ yüzde 2 hedefinin oldukça üzerinde olması nedeniyle, Fed'in faiz oranlarını yalnızca ekonomik bir gerileme halinde düşüreceğini söyleyerek ABD'nin gelecek 12 ayı resesyona girmeden geçiremeyeceğini belirtmişti.

Colas’ın öngörüsü, Jeffrey Gundlach ve Jeremy Grantham gibi efsanevi yatırımcıların bir gerilemenin yakın olduğu konusunda uyarıda bulunduğu diğer ekonomist ve yatırımcılarınkini de yansıtıyor. Uzmanlar özellikle, bankaların borç verme konusundaki isteksizliği ekonomiyi yavaşlattığı için Silicon Valley Bank’in yakın zamanda çökmesiyle birlikte, durgunluk riskinin de arttığının altını çiziyor.

S&P'den şirket tahvilleri tahmini

 

Hisse senetlerinin alternatifi tahviller mi olacak?

 

Devlet tahvilleri bankaları zehirliyor mu?

 

SVB'nin batması yatırımcıları devlet tahvillerine yöneltti

 

Evercore: Tüm göstergeler resesyonu işaret ediyor

 

Resesyonu Fed de kabul ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)