Ana SayfaPiyasaVestel Beyaz Eşya ve Koza Altın sorusu---

Vestel Beyaz Eşya ve Koza Altın sorusu

2 / 2
Vestel Beyaz Eşya ve Koza Altın sorusu
22 Eylül 2017 - 10:54 www.borsagundem.com

GELEN YÜKLÜ VERGİ CEZALARINI ÖDEYECEK

SORU- Kozal firması için 3-4 aylık kısa-orta vadeli beklenti ne yöndedir? .Hareketleri incelendiğinde 32-33 liradan aşağı düşmediği gözlemlendiği gerçeğiyle hisse 40 bandına orta vadede oturur mu? Teknik analiz var mı?

Adem Bulgur

CEVAP- Bir şirketle ilgili beklenti ve öngörüde bulunabilmek için her şeyden önce mali yapısını bilmek gerekiyor. Koza Altın’ın ise kamuyla paylaşılan en son bilançosu 2015 yılı dokuz aylığa ilişkin. Söz konusu bilançoya göre gelir ve kârı düşen şirketin arada geçen süre zarfında mali yapısında nasıl bir değişim olduğunu bilmek mümkün değil. Bu da şirketle ilgili yorum yapılmasını zorlaştırıyor. Öte yandan firma tarafından yapılan açıklamaya göre açıklanmayan dönemlere ilişkin bilançoları SPK’nın verdiği izin çerçevesinde 1 Ocak 2018 tarihine kadar açıklanabilecek.  

Koza Altın nezdinde devam eden vergi incelemesinde 2011 – 2016 hesap dönemiyle ilgili vergi inceleme raporu çıktı. Geçtiğimiz ağustos ayında kamuyla paylaşılan bilgiye göre şirkete toplam 312 milyon 589 bin TL vergi cezası kesildiği belirtildi. Firma ise uzlaşma yoluna giderek ödemeyi yapacak. Konuyla ilgili açıklamada uzlaşma neticesinde tebliğ edilen vergi cezalarının 188 milyon 366 bin TL tutarındaki kısmının vergi affı kapsamında taksitler halinde ödeneceği dile getirildi. İlk tutar olan 30,5 milyon TL 31 Aralık 2017 gününe kadar ödenmesi gerekiyor. Geriye kalan 124 milyon 222 bin TL ile ilgili olarak uzlaşma talebinin yapıldığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan konuya ilişkin tarihin beklendiği ifade edildi. Mevcut durumda şirketin gelir ve kârlılık durumu bilinmezken oluşan bu ek vergi yükü mali yapıyı olumsuz yönde etkilemesi beklenmeli. Diğer taraftan grup firmalarından Koza Holding ile ilgili de vergi cezası kesildiği açıklandı. Şirket 13 Eylül 2017 tarihinde yaptığı açıklamada 2011 yılıyla ilgili olarak Koza Holding’e toplamda 34 milyon 567 bin TL vergi aslı ve cezası kesildiğini, uzlaşma yoluna gidilerek bu vergi cezasının ödeneceği belirtildi.

Koza Altın ile ilgili bir diğer gelişme Gübre Fabrikaları’nın Bilecik, Söğüt’te bulunan maden işletme sahaları ile ilgili olarak sözleşmenin feshi ve Koza Altın’ın tahliyesi için açtığı dava ile ilgili. Söz konusu davanın Koza Altın’ın aleyhine sonuçlanması halinde firmanın söz konusu maden sahasından tahliye edilmesi gündeme gelecektir ki bu da faaliyet alanının daha da daralmasına yol açacaktır. 

Tüm bunlardan ayrı olarak hissenin fiyat seyri takip edildiğinde özellikle Mayıs- Ağustos 2017 döneminde kayda değer bir artış kaydettiği görülüyor. Takas verileri yabancı saklaması yapan kurumların yılbaşından bu yana satış ağırlıklı işlemde bulunduğunu gösteriyor. Yılın ilk günü halka açık kısım içindeki yabancı payı yüzde 74,39 seviyesindeyken 7 Eylül 2017 günü oran yüzde 53,10’a indi. Yabancıların çıkışı satış fırsatı olarak değerlendirdiği anlaşılıyor. 

Gelinen aşamada mali belirsizliği devam eden şirkete yatırımda bulunmak gereksiz yere risk üstlenmek anlamına geleceği unutulmamalı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)