Ana SayfaPiyasaPiyasanın gözü Jackson Hole ve PPK'da---

Piyasanın gözü Jackson Hole ve PPK'da

1 / 4
Piyasanın gözü Jackson Hole ve PPK'da
22 Ağustos 2016 - 07:12 www.borsagundem.com

Piyasalar bu hafta merkez bankası başkanlarının katılacağı Jackson Hole toplantısına kilitlendi. Fed Başkanı Yellen’in vereceği mesajlar merakla bekleniyor. Yarın bizde de PPK toplanacak. 25 baz puanlık indirim gelebilir.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch “yatırım yapılabilir” notumuzu korudu, görünümü durağandan “negatife” indirdi. Yapılan açıklamada darbe girişiminin etkilerinin sınırlı kaldığı ancak politik istikrar konusundaki belirsizliği artırdığı, terörist saldırılar sonrasında büyüyen güvenlik endişeleri nedeniyle turizm gelirlerinde bu yılın ilk yarısındaki yüzde 41’lik düşüşe değinilmiş.

Rusya ile yakınlaşmanın kayıpların telafisine katkı sağlayacağı ama güvenlik konusunda kayda değer iyileşmeler olmadan kayıpların tamamen geri kazanılmasının zor olacağı belirtilmiş. (Van, Bitlis, Elazığ ve son olarak da Gaziantep’teki saldırılar bu konuda işimizin ne denli zor olduğunu unutturmuyor.)

Fitch ev ödevi verdi

Emsallerimizden daha yüksek büyüme oranımız (Fitch’in 2016 beklentisi yüzde 3.4) ve 2016’da GSYH’ye oranla yüzde 4.3’e gerilemesi, 2018’de yüzde 6’ya çıkması beklenen cari açık ve yıl başından bu yana artan Merkez Bankası rezervleri ile bütçe disiplinine vurgu yapılmış.

Aşağıdaki faktörlerin tek başına veya birlikte yaşanması durumunda not indirimi gelebileceği hatırlatılmış:

-Uzayan veya derinleşen politik istikrarsızlık, güvenlik açığı veya ekonomik performansı veya ekonomik kredibiliteyi etkileyebilecek jeopolitik gelişmeler,

-Yurt dışı fonlama imkanlarında yaşanabilecek sorunların ekonomiye olumsuz etkilerinin ortaya çıkması,

-Azalan borç/GSYH oranının trendinin değişmesi veya dış ekonomik dengelerin bozulması. Diğer yandan;

-Daha öngörülebilir, istikrarlı yerel politik ve güvenlik ortamın

-Ekonominin yapısal sorunlarına çözüm getiren reformların hayata geçirilmesinin de görünümün “durağana” yükseltilmesine katkıda bulunacağına değinilmiş.

Her iki durum içinde geçerli olan temel varsayımlarının; mali istikrarda devamı konusundaki kararlılık ve kilit ticari partnerlerle olan ilişkilerin kalıcı olarak bozulmaması (Bunu AB ile olan ilişkilerin devamı olarak algılamak hatalı olmaz) olduğu da açıklamada yer alıyor.

Bir darbe girişimini atlatmış, bombaların patladığı bir ülkede her şey eskisi gibi demekte zorlanan Fitch; görünümü düşürerek hepimize bir “ev ödevi” vermiş oldu. Açıklamada özellikle güvenliğe yapılan vurgular önümüzdeki dönemde hepimizi derinden etkileyecek konular.

Fitch’in bu kararı; Moodys’in negatif izlemeye aldığı notumuzu kırması için bir yol açmış olabilir. Önümüzdeki günler de bunu daha sık konuşuyor olabiliriz.

Kısa vadede piyasalar “notumuz kırılmadı” düşüncesiyle kararı ılımlı bir havada karşılamayı tercih edeceklerdir. Ancak art arda patlayan bombalar bu ılımlı havayı bozabilir. Orta vadede not konusundaki risklerimiz artıyor. Başta ekonomi yönetimi olmak üzere politika yapıcılarımız; ev ödevini doğru dürüst yapmak için çok daha fazla çalışmak zorundalar.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)