Ana SayfaPiyasaUlusoy Elektrik ve Ar Tarım sorusu---

Ulusoy Elektrik ve Ar Tarım sorusu

1 / 2
Ulusoy Elektrik ve Ar Tarım sorusu
04 Ocak 2017 - 10:56 www.borsagundem.com

HEDEFLER BİLANÇOYLA BİRLİKTE DEĞERLENDİRİLMELİ

SORU - Ulusoy Elektrik 14'ten arz edildi. 2,5 yıl olacak kağıt 14'ü hiç göremedi. Şimdi 7,42 arzdan itibaren şirket yönetimi arz yatırımcımıza yönelik aksiyonlar alacağız şirketimiz büyüyor işlerimiz iyi deyip duruyorlar ancak görünen o ki aksiyonu yanlış alıyorlar ve söyledikleri de doğru değil. Sizce Uluse’de bilmediğimiz bir şeyler mi var? Kağıt neden arzdan sonra arz fiyatını bir daha hiç göremedi? Arz yatırımcısı bu kağıttan para kazanabilecek mi? Kolaylıklar dilerim.

Saltuk Bayrak

CEVAP-Kasım 2014’te borsaya gelen Ulusoy Elektrik’in halka arz fiyatı 14 TL. Düzeltilmiş verilere göre söz konusu rakam şimdilerde 12,79 TL’ye denk geliyor. Hisse, halka arzdan sonra bir süre yatay seyrettiyse de sonrasında tutunamadı ve gelen satış dalgasıyla birlikte geriledi. Düşüş 2016 yılının mart ayına kadar devam ederken 2 Mart 2016 günü en düşük 5,76 TL’yi test etti. Ardından gelen alımların da etkisiyle bir miktar yükseldi. Şimdilerde de 7,31 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışıyor.  

Borsada işlem gören şirketlerin yöneticilerinin ileriye dönük beklenti ve projeksiyonlarını yatırımcılarla paylaşması doğaldır. Yatırımcıların ise dile getirilen bu beklenti ve hedeflerin geçekleşme olasılığını gözetmesi ve muhakemeden geçirmesi şarttır. Aksi takdirde sübjektif değerlendirmelere kapılarak gerçeklerle bağdaşmayan beklentilere girmesi söz konusu olabilir. Bu noktada geçmiş yıl verileri yatırımcılar açısından önemli bir kılavuz olmaktadır. Ulusoy Elektrik için de benzer durum söz konusu. Şirket, son iki yılda gelirlerini azaltırken kârını da düşürdü. Bununla birlikte son açıkladığı 2016 yılı dokuz aylık bilançosunda hem gelir hem de kâr rakamında artış yaşandı. Ancak artışa rağmen dönem kârının 2014 yılı dokuz aylık bilanço döneminin hâlâ gerisinde kaldığını göz ardı etmemeli. Söz konusu durum yükselişe rağmen hâlâ kârın yeterli olmadığını gösteriyor. Fiyat kazanç oranının 15,08 seviyesinde olması da bunun göstergesi olarak değerlendirilebilir. BIST 100 Endeksine dahil hisselerin ortalaması ise 10.12 seviyesinde bulunuyor. Mevcut durum elde edilen kârın hissenin işlem gördüğü fiyata göre yüksek kaldığı yönünde. Bu da kârdaki artışın daha da yükselmesini gerektiriyor.

Fiyatın halka arz rakamının üzerine çıkabilmesi için kârdaki artışın istikrarlı şekilde devam etmesi gerekiyor.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • melih demir04 Ocak 2017 15:13

    şirketlerin içi boşaltılırken yöneticilerinin şahsi servetleri anırmal vaziyette artmaya devam ediyor..spk masak denetimleri yok gibi...anormal oranda muazzam bir vergi kaybıda bu yüzden devam ediyor..Devlet muazzam zarara uğratılıyor..siyaset dünyası bir şeyler yapmalı

  • Yorumspor04 Ocak 2017 13:31

    Bu tarz küçük hisselerden kesinlikle uzak durulmalı. Hatta SPK çok iyi denetlemeden sonra halka arza izin verilmelidir. SPK'nın halka arz seferberliği kapsamında borsaya çok fazla batık şirket girdi. Şişirilmiş ve makyazlanmış bilançolar ile çok kolay denetimden geçiyorlar. Halka arz olduktan bir kaç yıl sonra şirketin içi boşaltılıyor ve küçük yatırımcı mağdur oluyor.