Ana SayfaPiyasaTürk Demir Döküm Kurul’da bekliyor---

Türk Demir Döküm Kurul’da bekliyor

2 / 2
Türk Demir Döküm Kurul’da bekliyor
22 Ekim 2014 - 11:35 www.borsagundem.com

HALKA ARZIN GEREKÇESİNE BAKARAK ALIN  
Soru (2)
- Arbul daha halka arz olalı beş ay oldu yüzde 100 değer yitirdi. Neden?
Murat Besli
 
CEVAP
- Borsaya gelen her firmanın halka arz gerekçesi farklı olabilmekte. Kimi mali yapısını güçlendirmek isterken bir diğeri yatırımlarına kaynak bulmak amacıyla halka arzda bulunmak isteyebilir. Biz böylesi durumlarda yatırım için kaynak arayışında olan firmaların tercih edilmesinin daha yerinde bir yaklaşım olacağını düşünmekteyiz.  Zira mali yapısını güçlendirmek için, daha açık bir deyimle borçlarını ödemek için halka arzda bulunan firma, neticede büyümek için değil küçülmemek için kaynak aramaktadır. Bu durum yatırımda bulunmayı, büyümeyi  hedefleyen bir firma ile açık hedef farkı anlamına gelecektir.
Arbul Tekstil, halka arzdan elde ettiği geliri, borçlarını kapatmak gayesiyle borsaya gelen firmalardan. Ağustos ayında yaptığı açıklamada da elde ettiği kaynak neticesinde gerçekleştirdiği ödemelerle  finansman yükünün azaldığını, belirtti. Ayrıca yıllık ortalama %15 faiz yükünden sağlamayı planladığı kazançla modern baskı makinesi yatırımına gideceğini, ifade ediyor. Böylece müşteri sayısını artırırken kârını da büyütmeyi hedeflediğini, belirtmekte.
Halihazırda 1,09 TL’nin üstünde tutunmaya çalışan hisseyle ilgili olarak A1 Capital Menkul Değerler, halka arz sırasında hazırlamış olduğu değerleme raporunda 2 TL önermişti. Euro Yatırım da bu fiyatı makul bulduğunu belirtmişti. Öte yandan Neta Yatırım, fiyat değerlemesi yapılırken kullanılan bir kısım oran ve çarpanlara ilişkin itiraz ve çekincelerini ifade etmiş, bir anlamıyla üstü örtülü olarak belirlenen fiyatı yüksek görmüştü.  Tüm bunlardan ayrı olarak Şirketin mali yapısına bakıldığındaysa; 2011 yılında zarar ettiği son iki yılı ise  düşük de olsa kârlı kapattığını görüyoruz. Gerçekleşen kârlılıkta firmanın halka arz edilecek olmasının etkili olduğunu düşünmekteyiz. Öte yandan 2014’ün ilk yarısında kârını artırdığı görülüyor. Ancak artan kârı mevcut satış gelirleri ile birlikte değerlendirdiğimizde yeterli görmek zor. Firmanın son dört çeyrek kârına göre f/k oranı ise 21,79 seviyesinde bulunuyor. Oysaki BIST 100 Endeksine dahil hisselerin f/k oranı ortalaması 13,33 seviyelerinde bulunuyor. Bu anlamıyla hissenin fiyat kazanç oranı BIST 100’e dahil hisselerin ortalamasının hayli üzerinde bulunuyor. Firmanın kârını kayda değer oranda artıramaması halinde fiyatının mevcut seviyelerden yukarıya çıkması zor görünüyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mali22 Ekim 2014 12:02

    PO ve TUDD yatırımcı düşmanı. Onlarca küçük yatırımcıyı mevzuattaki yüzde beş hikayesi ile mağdur ettiler. Umarım SPK bu düzenlemeyi kaldırır. Yoksa bu adamlar aç gözlü fakirin fukarının üç beş kuruşuna göz koymuşlar.