Ana SayfaPiyasaTümosan ve Oylum Yatırım sorusu---

Tümosan ve Oylum Yatırım sorusu

2 / 2
Tümosan ve Oylum Yatırım sorusu
15 Mart 2017 - 10:54 www.borsagundem.com

KÂR OLMAYINCA İSTİKRARLI ÇIKIŞ DA OLMUYOR

SORU (2) - BIST 89.000’lerdeyken OYLUM hissesinde hiç kıpırdanma mevcut değil. Hisse neden halen 2-2,2 seviyesinden işlem görüyor? 

Erdal Sağlam 

CEVAP - Mayıs 2012’den bu yana borsada işlem gören Oylum Yatırım, 2016’nin ilk çeyreğine kadar düşen bir eğilim sergiledi. Hissede arada yukarı ataklar gözlense de çıkışlar sınırlı kaldı ve düşüş eğilimi varlığını korudu. Son bir yıldan bu yana ise daha ziyade yüksek dalgalanmalarla birlikte yukarı eğilimin ağırlık kazandığı gözlenmekte. Hissedeki sert hareketlerin spekülatif beklentilerin sonucu olduğunu söylemek pek de yanlış olmayacaktır. Zira hissede bu denli iniş çıkışı gerektirecek bir gelişme bulunmuyor. Ancak yaşanan hareketliliği gözlemleyenlerin hisseye yönelmesi her defasında gelen satış sonrasında düşüşe neden olurken kazanç elde etmek isteyen yatırımcıların da zararına bir sonuç doğuruyor. Mart 2016’dan bu yana gerçekleşen dalgalanmaların sonuncusu ise geçtiğimiz ocak ayında yaşandı. Hisse, 13 Ocak 2017 günü kapanışını 1,75 TL’den gerçekleştirirken 25 Ocak günü 3,15 TL’ye kadar çıktı. Şimdilerde ise 2,14 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Yaşanan dalgalanmaya karşın 4 Mayıs 2012 tarihindeki ilk işlem fiyatının hâlâ gerisinde kaldığını hatırlatmak isteriz. Hissenin anılan tarihteki açılış fiyatı 2,53 TL olduğu göz önüne alındığında uzun vadede kazandırmadığını söylemek pek de yanlış olmayacaktır. 

Uzun vadede istikrarlı bir çıkış gözlenmemesinin asıl nedeni firmanın kâr edememesi. Son beş yılın dördünde zarar ederken kâr açıklanan 2014 yılındaki rakamın sembolik düzeyde kaldığı görülüyor. Şirketin gelirini artıramaması, kâr edememesinin ana kaynağını teşkil ediyor. Kâr edemeyen şirketin hissesi de son bir yıla göre artmış olsa da uzun vadede yatırımcısına kazandırma potansiyeline kavuşamamakta. Bu nedenle kârlı firmaların takip edilmesi daha yerinde bir yaklaşım olacaktır.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)