Ana SayfaPiyasaPortföylerde bir miktar altın bulundurmalı---

Portföylerde bir miktar altın bulundurmalı

6 / 8
Portföylerde bir miktar altın bulundurmalı
06 Aralık 2013 - 11:37 www.borsagundem.com

HER ŞİRKETİN TAKİP EDİLMESİ ZATEN MÜMKÜN DEĞİL

-Sizce yatırımcı bu raporları okuyor mu, ya da ne kadarını okuyor?

Mert Yılmaz: Orta ve uzun vadeli yatırımcının okuma alışkanlığı daha fazla. Yatırımcı X bir hisse senedini aldıysa, ‘bir rapor yazılmış mı, bilançosu gelmiş mi, ne olmuş, ne bitmiş?’ diye biraz daha fazla okuyor. Ama trade eden insanların okuma alışkanlığı maalesef yok. Benim kafamda şöyle bir sistem var; ben müşteriyim, benim önüme X bir hisse senedinin raporunu mail olarak düşürüyorsunuz ve ben o maili açıyorum. Tek baktığım, hangi hisse ve hedef fiyat ne? Ben arkadaşlarımıza hep şunu söylüyorum, ne yazacaksanız en üste yazın. Çünkü aşağısı okunmuyor raporun. Mesela Tacirler Yatırım X hisse senedi için hedef fiyatı ne belirlemiş ve tavsiyesi nedir? Bunu görmek kısa vadeli işlem yapan yatırımcı için yeterli gibime geliyor. O kadar çok kurumdan raporlar geliyor ki bunların hap şeklinde olması çok önemli. Yani işin özü raporlar, bültenler ne kadar kısa ve öz olursa okunma oranı o kadar çok artar.

-Raporların hazırlanışı sırasında şirketleri ve tesislerini ziyaret ediyor musunuz?

Mert Yılmaz: Her şirketin analizinin yapılması ve takip edilmesi zaten mümkün değil. Ağırlıklı olarak İMKB-30 hadi bilemedin 50 ya da birkaç tane daha şirket oluyor. Onun içinde de zaten kendi rutin olarak analiz toplantısı yapan şirketler var ve arkadaşlarımız oraya katılıyor. Ya da kendilerince beğendikleri ya da bilanço performanslarını beğendikleri ve sektörel olarak bir beklentisi olan şirketlerle temas kuruyorlar. Eskiden şirketlerden randevu almak için neredeyse kapıda yatılırdı. Ama şimdi çok medenice yapılıyor bu görüşmeler. Arkadaşlarımız görüşecekleri şirketin yatırım ilişkileriyle diyalog kuruyorlar ve süreç başlıyor. Şimdi her şey mevzuat çerçevesinde ve çok şeffaf biçimde anlatılıyor. Biz de arkadaşlarımızla beraber, mümkün olduğunca o görüşmelerimizi rapor haline dönüştürüyoruz. Ama şunu da söylemeliyim ki nasıl ‘Raporların daha kısa yazılması doğru bir yol oldu’ dediysem, bu Yatırımcı İlişkileri Birimi’nin kurulması da çok doğru bir iş oldu. Bu arada birçok şirket yazılan raporun son halini de görmek istiyor. Yani kendi ifade ettikleri şeyi yanlış anlatma ihtimallerine karşı ya da bir takım rakamsal hatalardan dolayı raporu okumak istiyorlar. İşin özü, rapor yazıldıktan sonra kurumla paylaşılıyor ve karşılıklı mutabakat sağlandıktan sonra da yatırımcıya ulaştırıyoruz.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • TRODER06 Aralık 2013 22:18

    Müşteriler al-sat yapmazsa, örneğin kağıtları alıp 5 yıl turşusunu kursalar aracı kurumlar nasıl para kazanacak? Bu halde Mert Yılmaz'ın maaşı nasıl ödenecek? sana katılamıyorum Tahlilci. Ayrıca Mert Yılmaz'ın verdiği demeç kendi içinde çelişiyor. Yazının başında yatırımcı olunmasını tavsiye ediyor,sonunda ise müşterilerin zamanında stop loss koyamayıp satış yapmakta geciktiklerinden bahsediyor, bu ne perhiz bu ne sltalık turşusu???

  • borsavirus06 Aralık 2013 21:15

    mert bey dürüsttür..

  • Tahlilci06 Aralık 2013 19:00

    İlk defa müşterilerin al-satçı zihniyete sahip olduğundan şikayetçi olan bir aracı kurum personeli görüyorum. Bugüne kadar Mert Yılmaz'ın aksine birçok aracı kurum çalışanı, çalıştıkları kuruma komisyon geliri kazandırmak için müşterilere gereksiz yere al-sat yaptırıp zarar ettirdiler. Bu sektörde Mert Yılmaz gibi, çalıştığı yerin kazancını ikinci planda görüp müşterilerinin menfaatini düşünenler de varmış demek ki.

  • mükerrim06 Aralık 2013 18:43

    bence de o gözlükler gözünden hiç çıkmasa iyi olur :)

  • içimizden biri06 Aralık 2013 17:17

    Ben Mert Bey'in başvuru kıymetinde bir tecrübeden daha ileri bir bilgi birikimine sahip olduğuna inanıyorum. Başvuru seviyesinde bir tecrübeye sahip demekle kendisine biraz haksızlık edilmiş...

  • martı06 Aralık 2013 12:08

    mertbeye çok teşekkür ediyorum,2004 yılında OYAK yatırımda görev yaparken ısrarla altın yıldız almamızıtavsiye etti tabiki uzun vadeli olarak ,1800 tl.ye aldığım 10000 lotu 52,000 tl ye sattım.kendisine tekrar teşekkür ediyorum.