Ana SayfaPiyasaO hisselerden uzak durun---

O hisselerden uzak durun

2 / 2
O hisselerden uzak durun
23 Ekim 2014 - 13:25 www.borsagundem.com

SPK’YA ŞİKAYET YOLUNU İHMAL ETMEYİN
SORU (2)-
Bir şirket halka arz olurken bir değer belirleniyor Klgyo da olduğu gibi. Bu hisse 6,1 TL’den piyasaya çıktı. Şimdi 1 TL. Sorum şu ki değer belirlenirken listelenen varlıkların o tutarda edip etmediğini SPK denetlemiyor mu? Yoksa şirket ne beyan etti ise o mudur? Klgyo halka arz olurken m2 fiyatı 15.000 usd yer göstermiş. Kim biliyor onun o kadar ettiğini de bu millete 6,1 TL’den veriyorlar hisseyi?
 
CEVAP-Halka arz edilen hisselerin değeri, kabul edilmiş farklı yöntemeler uygulanarak bulunur. Şüphesiz uygulanan her yöntem farklı bir fiyatı verir ve nihayetinde ihraççı olabildiğince yüksek fiyata satarak maksimum geliri elde etmek ister. Ancak fiyat belirlenirken dayanak yapılan bilgilerin doğru olması şarttır. Eğer dayanak bilgiler doğru değilse ulaşılacak fiyatlar da abartılı olacaktır. SPK, her halka arzda sirküler ve izahnamedeki bilgilerin doğru olduğu hususunun taahhüdünü ilgili kurumlardan alır. Ancak bu bilgilerin doğruluğunu her zaman kendiliğinden araştırmaz. Aksi takdirde kurum hantallaştığı gibi halka arzlar da süratli bir şekilde işlemez. Burada önemli olan izahname ve sirkülerde yer alan bilgilerin doğruluğundan ihraççının, aracı kurumun ve bağımsız denetim firmasının sorumlu olmasıdır.
Eğer söz konusu kurumlardan birisi üzerine düşen özel yükümlülüğünü yerine getirmemiş ya da yatırımcıyı zarara uğratma kastı ile hareket etmiş ise sonuçlarına da katlanacaktır. Aynı şekilde halka arz fiyatının yüksek çıkmasına neden olan yanlış ve yanıltıcı bilgilerden de sorumlulukları kaçınılmazdır. Bunun için öncelikle iddia edildiği gibi fiyat belirlenirken dayanak yapılan bilgilerin doğru olup olmadığının netleşmesi gerekiyor.
Kiler GYO için de benzer durum söz konusudur. Eğer hissenin halka arzı sırasında fiyat belirlenirken, bilinçli olarak fiyatın yüksek çıkması için dayanak bilgilerin yanlış tespit edildiği düşüncesindeyseniz bunu SPK’ya şikayet ederek araştırılmasını istemeniz yerinde olacaktır. SPK, kendisine gelen her şikayeti değerlendirmekte ve konuyla ilgili araştırmasını titizlikle yapmaktadır. Araştırmalar belki zaman alabiliyor ancak ortada bir usulsüzlük varsa bu inceleme neticesinde ortaya çıkacaktır. Araştırma sonucuna göre usulsüzlük tespit edildiğinde sorumlular hakkında dava açma ve oluşan zararınızı giderme imkanınız gündeme gelecektir.  

ETİKETLER :
YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kipazede23 Ekim 2014 21:45

    2004 yılından beri 10 yıldır yatırım zararı ardına saklanarak Devlete delikli kuruşu kısmet olmayan Tesco ,aynı cesareti kendi ülkesinde gösterebilir mi?

  • yusuf23 Ekim 2014 21:00

    benim gibi binlerce yatırımcıya çektirdiğiniz acılar için her iki dünyada da gün yüzü görmazsiniz inşallah hakkımız haram zıkkım olsun

  • mtu23 Ekim 2014 19:43

    arkadaşlar geneli itibariyle söylüyorum tuvalet kağıtlarından uzak durun ha illa alıyorsanız ne için kullanmanız gerektiği zaten apaçık

  • talip23 Ekim 2014 18:22

    Goldaş alın batarken bile spk bülteninde yüklü kar açıkladı. Çalınan altınlar bulununca köşe olursun!

  • klgyo23 Ekim 2014 16:31

    KLGYO patronları son olarakta beylikdüzündeki bir arsayı m2 si 3750 TL den biskon yapıdan klgyoya sattılar. Beylikdüzünde evlerin m2 2000 tl bile değil arsa 3750 TL daha ne diyeyim. Neymiş ekspertiz raporu öyleymiş. bende oraya bi ekspertiz raporu çıkarırım m2 100 tl bu nasıl mantık bu nasıl vicdan Allah sorsun.

  • boş verin hisse senedini23 Ekim 2014 16:02

    abd faizleri seneye artacaksa,ab ülkelerinde sıfır büyüme ile şirketleri bırakın çok sayıda banka batışları bekleniyorsa,çin'de büyüme düşmüş,bizde de karlar azalmakta ise !!!

  • ali23 Ekim 2014 13:38

    2.50den almış batmış zaten bu fıyatta barı 6,5,veya 4 tl den aldım dese inandırıcı olurdu sanırım.

  • tv23 Ekim 2014 13:37

    şirketleri spkya şikayet etsek ne olacakki işte örnekleri ranlojistik spk bu hisseyi alan yatırımcıya dedigi almasaydın para kazanırken banamı sordun mantıgı var yazılacak çooook şeyvar bistide spksıda tmsfside ilgilendigiyok yatırımcı isyanda