Ana SayfaMakro EkonomiCari açık ve sanayi üretimine analistlerden ilk yorumlar---

Cari açık ve sanayi üretimine analistlerden ilk yorumlar

2 / 2
Cari açık ve sanayi üretimine analistlerden ilk yorumlar
14 Şubat 2019 - 12:21 www.borsagundem.com

Özyeğin Üniversitesi Öğretim Görevlisi Gizem Öztok Altınsaç verilere ilişkin şunları söyledi; "Sanayi üretiminde yüzde 10’a yakın bir daralma görüyoruz. Özellikle ara malı ithalatında yüzde 15’lere varıyor. Ham verilerden bahsediyorum. Yılın son çeyreğinde yaklaşık yüzde 7’ye yakın bir daralma var. Dolayısıyla biz son çeyrekte eksi 2 büyümeyle çalışıyorduk. Sanırım bu eksi 4’lere yaklaşmış bir rakam gibi. Büyüme açısından yılın toplamında da sanayi üretiminde ortalama yüzde 1.6’lık artış var. Biz yüzde 3 büyür müyüz diye tartışırken, muhtemelen 2018’de Türkiye'nin yüzde 2-2.5’luk bir büyüme ile bitirme ihtimali var.

Yatırım talebi göstergelerinde çift haneye yaklaşan reel daralmalar tespit ediyorduk. Ama bunu daha çok ocak- şubat ayında göreceğimizi düşünüyordum. Dolayısıyla biraz daha erken görmüş olduk. 2 çeyrek daha eksi büyüme olma ihtimali var” 

“İthal etmiyorsak biz maalesef bir veya iki çeyrek ihraç da etmiyoruz. Çünkü ekonomik modelimiz böyle… Dolayısıyla ithalat çok ciddi yavaşlıyor ihracat iyi gidiyor görüşüne çok katılamıyorum. Bir iki çeyrek sonra iş değişiyor olacak”

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • emre14 Şubat 2019 14:32

    ihracat tabi yavaşlayacak millet de alım gücü yok zaten alınan vergiler de çok fazla türkiye de bir şey üretemediği için kısır döngü içerisinde döner dururuz...