Ana SayfaPiyasaHisse alımı ve Vakıf Finansal Kiralama sorusu---

Hisse alımı ve Vakıf Finansal Kiralama sorusu

2 / 2
Hisse alımı ve Vakıf Finansal Kiralama sorusu
09 Ekim 2015 - 09:26 www.borsagundem.com

KÂZANCI DÜŞEN HİSSEDE ARAMAYIN

SORU (2) -
Vakıf Finansal Kiralama senedinin 2016 yılı tahmini durumu nasıl olacak? Bu senette çok zarar ettim. Bu senet 2015 yılının son çeyreği ile 2016 yılındaki durumu iyi olacak mı? Biraz da olsa zararımı telafi edebilir miyim? Vakıf Bankası’nın katılım bankası olması halinde senede etkisi olur mu? Düzenli kârı olacak mı? Bilgi verebilirseniz sevinirim.
Mehmet

CEVAP
-Borsada yapılan işlemlerde kısa vadeli bakış açısını tasvip etmediğimizi belirtmek isteriz. Zira uzun vadeli perspektifle hareket edenlerin düşük riskle kazanma imkanı daha yüksek. Ancak bunun için sadece uzun vadeli bakış açısı yetmez. Ayrıca büyüyen firmaların tercih edilmesi de önemlidir. Satışlarını ve kârını istikrarlı şekilde artırmayı başaran şirketlerin hisseleri de firmanın büyümesine paralel şekilde yükselecektir. Vakıf Finansal Kiralamaya da bu perspektifle yaklaşmakta fayda var. Şirketin gelirleri takip edildiğinde düzensiz bir yapıya sahip olduğunu görebiliyoruz. Gelirlerindeki düzensizlik kârına da yansıyor. Geçtiğimiz yıl esas faaliyetlerinden dolayı zarar eden firmanın finansal gelirler kaleminden elde ettiği tutarla yıl sonunda kârını artırdığı gözleniyor. Şirket, bu yılın ilk yarısında da benzer şekilde esas faaliyetlerinden dolayı zarar ederken yine finansal gelirler kaleminden elde ettiği gelirle dönem sonunda kârını artırmış oldu. Asıl olan ise esas faaliyetlerinden dolayı kârını artırabilmesi.
Bir firma eğer esas faaliyetlerinden dolayı kâr edemiyorsa bunu başlı başına bir sorun olarak görmek gerekiyor. Vakıf Finansal Kiralama dönem sonunda kârını artırmış görünse dahi benzer sıkıntıyı yaşıyor. 2011 yılından bu yana hissenin düşen bir kanal içinde hareket etmesinde mali yapısındaki arzu edilen istikrarın yakalanamamasının etkisi bulunuyor.
Düşen trendde çıkışı aramak yerine çıkan hissedeki yükselişe eşlik edebilmek daha düşük risk içeren bir durumdur.
Tüm bunlardan ayrı olarak Vakıflar Bankası’nın BDDK’dan bir katılım bankası kurma izni aldığı bilinmekte. Basında yer alan bilgilere göre de ilk şubesinin ekim ayında açılması bekleniyor. Vakıfbank’ın kuracağı bir iştirak üzerinden katılım bankacılığına yönelmesinin doğrudan Vakıf Finansal Kiralamaya bir katkısı olmayacaktır. Ancak katılım bankasına ortak olması halinde sahip olduğu pay oranında gelire iştiraki söz konusu olabilecektir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)