Ana SayfaPiyasaPiyasa uzmanlarının Fed beklentileri---

Piyasa uzmanlarının Fed beklentileri

2 / 4
Piyasa uzmanlarının Fed beklentileri
15 Haziran 2016 - 15:59 www.borsagundem.com

Meksa Yatırım Araştırma Uzmanı Eren Can Ümüt Tarafından Hazırlanan FED Analiz:

"Bugün piyasalarda tüm dikkatler saat 21.00'da FED'in açıklayacağı Haziran FOMC toplantısının sonucu üzerinde olacak. Öncelikle en başından belirtelim: Piyasalar Haziran FOMC'de FED'in faiz artırım ihtimalini yok denecek kadar az görüyor. Bu bağlamda CME Group FED WATCH'da görülen olasılık %1.9 seviyesine gerilemiş durumda. Hatta Temmuz ayı için bile olasılık %18 seviyesinde bulunuyor. Peki, faiz artırımına yönelik olarak Nisan ayında yüksek olasılık verilerin Haziran ayı son dönemde neden devre dışı kaldı? Bu sorunun cevabını kısaca irdeleyelim:

Şüphesiz ABD'de açıklanan Mayıs ayına ilişkin TDI verisi Haziran olasılığını ortadan kaldıran en önemli gelişmelerin başında gösterilebilir. 38 bin ile son altı yılın en kötü datası olarak açıklanan TDI verisinin yanında Nisan ayında görülen 160 binlik istihdam artışının da 123 bine revize edildiğini görmüştük. Oldukça kötü bir sürpriz olarak nitelendirebileceğimiz istihdam verisi ABD ekonomisine yönelik endişeleri artıran temel unsur olarak ortaya çıktı.

BREXİT konusu küresel piyasalarda baskı unsuru olarak sert bir şekilde hissedilmeye başlandı. Özellikle 23 Haziran'da gerçekleştirilecek referandum yaklaştıkça piyasalarda stresin de arttığını görüyoruz. Daha önce AB'den ayrılan bir ülke olmaması dolayısıyla geçmişte buna benzer bir örnek ile kıyaslanma yapılamıyor. 

Bu durum doğal olarak belirsizliği artırıyor. İngiltere'nin AB'den ayrılması durumunda ticaret anlaşmalarının revize edileceğini ve bu gelişmenin dünya ticaretine ne gibi bir etkide bulunacağını kestirmek çok güç… Yoğun bir belirsizlik unsuru yaratan bu gelişmeyi FED'in de dikkatle takip ettiğiniz biliyoruz. Her ne kadar FED üyelerinin BREXİT riski için yumuşak tonlu değerlendirmelerde bulunduğunu görsek de piyasa fiyatlamaları bu riskin hiç de yabana atılmaması gerektiğini biz anlatıyor. Özellikle riskten korunma amacı ile devlet tahvillerine olan talep faizlerin rekor seviyelere gerilemesine neden olmakta. Bunun örneğini Almanya 10 yıllıklarının tarihinde ilk defa eksi bölgeye geçmesi ile gördük. VİX endeksinin deyine 21.00 seviyelerine kadar yükseliş hareketinde bulunduğunu da hatırlatalım.

Çin ekonomisine yönelik verilerin son dönemde olumlu olmadığını görüyoruz. Bu bağlamda hizmet ve imalat PMI verileri istenilen düzeyde değil. Enflasyon verilerinin de yine zayıf konumunu sürdürdüğünü görmekteyiz. FED'in daha önceki açıklamalarında gelişmekte olan ülke ( GOÜ ) ekonomilerinde yaşanan gelişmeleri takip ettiğini bu noktada Çin ekonomisine vurgu yaptığını görmüştük. Son açıklanan verilere baktığımızda Çin tarafından da FED'in faiz artırımı için elini kuvvetlendiren bir ortam bulunmuyor.

Genel itibari ile mevcut gelişmelerin etkisi ile bu akşam herhangi bir faiz artırım adımı beklenmiyor. Zaten bu beklentinin fiyatlamalara tamamen girdiğini düşünüyoruz. Yani faizlerin sabit kaldığının açıklanması ile birlikte piyasada keskin bir hareketin oluşma ihtimali zayıf. Dolayısıyla faiz politikasından çok önümüzdeki döneme ilişkin sinyal verici nitelikteki gelişmeler ile çok daha yakından ilgileneceğiz. Bu gelişmeler:

FED'in önümüzdeki döneme ilişkin paylaşacağı ekonomik projeksiyonla…

FOMC karar metninin açıklanmasının ardından Başkan Yellen'in basın toplantısı..

FED'in açıklayacağı makro veriler ekonominin performansına yönelik sinyal üretecek…

FED açıklayacağı makro veriler ile ABD ekonomisinin önümüzdeki döneme ilişkin performans beklentisini piyasaya sunacak. Bu beklentilerin bir önceki datalar ile hangi yönde revizyona uğradığı ile ilgilenmekteyiz. Bu sayede FED'in ekonomik performansa yönelik beklentilerinde bir sapma olup olmayacağı para politikasına yönelik atılacak adımların gücünü de etkilemesi beklenebilir. Bunun yanında dikkatler daha çok dot-polt olarak bilinen noktasal grafikler üzerinde olacak. Bu grafikler FED üyelerini önümüzdeki döneme ilişkin faiz oranlarını hangi seviyede beklediklerini göstermesi açısından önemli olacak. 

FED Başkanı Yellen'in konuşması da bir hayli önemli olacak…


FOMC karar metninin ardından Başkan Yellen'in konuşması bir hayli önemli. Bir süredir Yellen'in önümüzdeki dönem gibi zaman kavramı ifade eden kelimeler kullanması yaz aylarında faiz artırım olasılığını güçlü tutuyordu. Bu sayede piyasalarda risk alma iştahının keskin bir şekilde yükselmesinin önüne geçilmeye çalışıldı. Yalnız Mayıs ayı TDI datasının beklentilerin çok altında kalması kullanılan ifadelerin değişmesine neden oldu. Bu bağlamda TDİ verisinin ardından Yellen yaptığı son konuşmada her ne kadar ABD ekonomisinin güçlenmeye devam ettiğini belirtse de açıklanan datayı endişe verici olarak nitelendirdiğini ve faiz artırımı konusunda da zamanlama ifade eden cümlelerden kaçındığını izlemiştik. Tabii bu konuşma TDI verisinin etkisi ile de birleşince ABD doları ve devlet tahvili faizleri üzerinde aşağı yönde baskının güçlendiği görülmüştü.

 

Peki, bugün Yellen'dan ne beklenmeli? 

 

Başkan Yellen'in son yapmış olduğu konuşmaya benzer yapıda cümleler kurmasını bekliyoruz. Yani faiz artırımı için zaman kavramı kullanma olasılığını düşük görmekteyiz. Faiz artırımı konusunda yıl içerisinde istekli olduklarını ve büyüme ve enflasyon beklentileri - küresel riskler bazlı datalara bağlı kalacaklarını bir kere daha vurgulayacağını düşünmekteyiz. Tabii BREXİT gibi politik risk unsurlarını nasıl değerlendirecekleri de bir hayli önemli. Özellikle İngiltere'nin AB'den ayrılması durumunda FED'in izleyeceği yol haritasına yönelik açıklamalarda bulunması para politikasının geleceğine yönelik sinyal niteliği taşıması bakımında önemli olacak. 

Genel itibari ile dengeli bir konuşma bekliyoruz. Yalnız şahin bir tutumun da zaten stres altında olan piyasalarda satış baskısının hızlanmasını sağlayacağını da unutmamak gerekiyor. "

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • fsae15 Haziran 2016 16:28

    normalde artırması lazım yoksa aralık 2015 te nıye artırdın derler.ama oyun oynuyosa onu beklemekten baska bı sey yok.