Ana SayfaPiyasaAselsan ve Bursa Çimento sorusu---

Aselsan ve Bursa Çimento sorusu

2 / 2
Aselsan ve Bursa Çimento sorusu
23 Mayıs 2017 - 08:51 www.borsagundem.com

HİSSE KÂRA GÖRE İNİP ÇIKIYOR

SORU- Bursa Çimento geçmiş yıllardaki oranlarına baktığımda genelde temmuz ağustos aylarında tavan yaptığını görüyorum. Acaba bu yılda yine aynı dönemlerde tavan yapabilir mi? 

Mahmut Serdar 

CEVAP-Bursa Çimento, 2008-202016 dönemlerinde zaman zaman yukarı ataklarda bulunsa da yatay bir seyir izledi. Hisse, bu süre zarfında arada yukarı çıkışlar sergilemekle birlikte bir süre sonra gelen satışlarla birlikte tekrar geriledi. Atağa geçtiği dönemlerde zirvelerin gerçekleştiği aylar ise farklılık gösteriyor. Ancak bir genelleme yapmak gerekirse daha ziyade şubat ve mayıs aylarında zirvesini gördüğü ve sonrasında düşüşe geçtiğiniz söylemek yanlış olmayacaktır. Hisse, 2016 yılının ilk aylarında gerçekleştirdiği atakla birlikte yatay trendini yukarı yönlü kırmış görünüyor. Ekim 2016’da en yüksek 7,19 TL’yi test etti ve ardından tekrar geriledi. Şimdilerde de 5,60 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışıyor.

Son dört yılda kârını bir yıl artırırken ertesi yıl düşüyor. Geçtiğimiz yıl kârını artıran şirketin bu yıl sonunda ise rutinin devam etmesi halinde kârını düşürmesi şaşırtmamalı. Açıklanan 2017 ilk çeyrek bilançosuna bakıldığında ise rutinin devam etme olasılığı hayli yüksek. Zira firma dönem sonu kârını yüze 29,40 oranında geriletti. Brüt satışlarındaki artışa rağmen satış maliyetleri ve finansal giderler kalemindeki artış dönem sonunda kârın düşmesinde etkili oldu. Hissenin fiyat seyri takip edildiğinde de son dört yılda kâr artışı ile hissenin fiyat hareketi arasındaki bağlantı gözlenmekte. Şirketin kârını arttırdığı yıllarda hissenin fiyatı yükselirken kârın düştüğü yıllarda hissenin fiyatı gerilemekte. Bu yıl kârda gerileme beklenirken hisse de yıl başından bu yana yüzde 9 değer yitirdi. Yıl sonunda firmanın kârını düşürmesi karşısında hissenin değer yitirmesini olağan bir durum olarak değerlendirmeli.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)