Ana SayfaPiyasaAnadolu Cam ve Zorlu Enerji sorusu---

Anadolu Cam ve Zorlu Enerji sorusu

2 / 2
Anadolu Cam ve Zorlu Enerji sorusu
04 Temmuz 2017 - 08:43 www.borsagundem.com

TOPLANAN NAKİT İŞTİRAK ALIMINA GİTTİ

SORU- Zoren’de daha önce yazdığınız yorumda; hissenin son 5 yılın 4 ünde zarar açıkladığını ve henüz düzenli bir artış için hazır olmadığını söylemişsiniz. O zamandan bu zamana 6 ay gibi bir süre geçti, bedelli gerçekleşti, sular duruldu gibi. Sizin hisseye bakış açınız halen negatif mi?

Hüseyin Yılmaz

CEVAP- Şirketlerde sermaye artırımı bedelli ya da bedelsiz olmak üzere iki yolla gerçekleşir. Bedelsiz sermaye artırımı, elde edilen kârın mali yapıyı güçlendirmek gayesiyle şirket bünyesine aktarılması anlamına gelirken bedelli de ihtiyaç duyulan sermayenin ortaklardan temin edilmesi gayesi öne çıkar.

Zorlu Enerji geçtiğimiz şubat ayı içinde 750 milyon TL olan çıkarılmış sermayesini 1 milyar 250 milyon TL’ye yükselti. Artırılan kısmı ortaklar karşıladı ve bu şekilde yeni sermaye 2 milyar TL'ye yükseldi. Firma tarafından yapılan açıklamaya göre elde edilen kaynağın 1 milyar 150 milyon TL’lik kısmı şirketin yüzde 100 bağlı ortaklığı konumunda bulunan Zorlu Osmangazi Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Zorlu Osmangazi)’nin bedelli sermaye artırımına kullanıldı. 100 milyon TL’si de yine bu iştirake borç olarak verildi. Neticede firma bedelliden elde edilen kaynağın tamamını Zorlu Osmangazi’ye aktarmış oldu. Zorlu Enerji’nin konuyla ilgili açıklamasına göre Zorlu Osmangazi 1 milyar 250 milyon TL tutarındaki bu kaynağı Osmangazi Elektrik Dağıtım firması ile Osmangazi Elektrik Perakende unvanlı şirketinin paylarının tamamını satın almak üzere kullanacak. 

Şirketin bedelli sermaye artırımından elde ettiği kaynağı bağlı iştirakleri üzerinde yeni firma alımına aktarması ticari bir tercih olarak değerlendirilebilir. Bu ticari operasyonda asıl önemli olan ise payları alınacak firmaların gelir ve kârlılık yapısının ne boyutta olduğudur. Kamuyla paylaşılan açıklamalar arasında bu konuya dair ek bir bilgi bulunmuyor. Bu da şirketin kârlılığını ne boyutta ilerleteceğine dair beklentileri belirsiz kılmaya devam etmesine yol açıyor. 

Tüm bunlardan ayrı olarak Zorlu Enerji’nin mali yapısı incelendiğinde de olumlu bir değişim gözlenmiyor. Son açıkladığı 2017 faaliyet döneminde zararını artırarak sürdürdü. Gelirdeki artış firmanın esas faaliyet kârını artırsa da yüksek finansal giderler dönem sonunda zarar etmesinde etkili olmakta. Şirketin hem kısa vadeli hem de uzun vadeli yükümlülükleri artmaya devem ediyor. Bu da mali yapısını olumsuz yönde etkiliyor. 

Şirket uzun vadede kârlı bir yapıya kavuşamadığı sürece riskli yapısını sürdürmeye devam edecektir. 

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)