Ana SayfaPiyasaAlkim Kimya ve İhlas Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı sorusu---

Alkim Kimya ve İhlas Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı sorusu

2 / 2
Alkim Kimya ve İhlas Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı sorusu
09 Mayıs 2017 - 09:04 www.borsagundem.com

MADENDEN GAYRİMENKULE DÖNDÜ

SORU (2) - İhlgm faaliyet alanının değiştirmesi hisseye nasıl bir etki yapar. Teşekkür ederim. 

Hasan Kılıç

CEVAP - Borsada işlem gören firmalar zaman zaman faaliyet alanlarını değiştirmek zorunda kalabilmektedir. Böylesi bir yönelimin şirketin ticari hacmini yükseltebilmek ve daha kârlı bir yapıya dönebilmek. Ancak geçmiş gözlemler göstermektedir ki iyi niyetli bu tür girişimlerin ağırlıklı kısmı pek de başarıya ulaşamamakta. Şirketler eski faaliyet alanlarında yaşadıkları daralma karşısında yeni faaliyet alanlarına açılsalar da benzeri bir durumla karşı karşıya kalmakta ve arzu edilen performansı yakalama noktasında zayıf kalabilmekteler. Hal böyle olunca faaliyet alanını değiştiren firmalara yönelik yatırımcıların temkinli duruş sergilemelerinde yarar var. 

Eski unvanıyla İhlas Madencilik yeni unvanıyla İhlas Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı için de durum pek farklı değil. Firma 24 Nisan 2017 günü ertelenmiş açıklamasını kamuyla paylaşırken madencilik sektöründe yaşanan büyük iş kazaları, uzun süren bürokratik işlemler, madencilik konusunda belirlenen politikaların uygulanmasındaki aksaklıkları gerekçe göstererek İzmir Bayındır da bulunan madenin işletmesinin faaliyetini durdurduğunu belirtti. Bu aşamadaysa firma yeni faaliyet alanında çalışmalarını sürdüreceğini dile getiriyor. Gayrı faal konumda bulunan İzmir Bayındır’daki işletmesini de yüzde 81,71 oranında iştiraki olan Mir Maden İşletmeciliği’ne devretme kararı aldı. Öte yandan Mir Maden İşletmeciliği unvanını değiştirerek İhlas Madencilik’e dönüştürdü. 

Geçmiş yıl zararı 104 milyon TL’ye dayanan firmanın mevcut haliyle bu zararı kapatması zor. Firmayla ilgili kamuya yapılan en son açıklama 3 Mayıs 2017 tarihli. Söz konusu açıklamada yüzde 10 pay sahibi olduğu, İhlas Marmara Evleri Ortak Girişimi’ne dahil olduğunu, bu ortak girişim ile 

İstanbul Yakuplu’da bir proje hayata geçirileceği belirtildi. Projeye bu yıl içerisinde başlanması hedefleniyor. Ancak firmanın payının yüzde 10 seviyesinde bulunması söz konusu projeden elde edeceği gelir ve kârlılığın da sınırlı kalmasına neden olacaktır.

Borsada alımda bulunurken geçmiş yıl birikmiş zararı olmayan, gelir ve kârlılığı istikrarlı şekilde büyüyen firmaların takip edilmesinde yarar olduğunu göz önünde bulundurmakta yarar var. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)