Ana SayfaPiyasaAfyon Çimento ve Metro Holding sorusu---

Afyon Çimento ve Metro Holding sorusu

2 / 2
Afyon Çimento ve Metro Holding sorusu
06 Aralık 2016 - 10:00 www.borsagundem.com

KÂR OLMADIKÇA ÇIKIŞLAR SINIRLI KALIR

SORU (2) - Metro neden hisse satıyor ve beklentileri neden karşılamıyor? 1,05 iken hisse 0,97’ye düştü. 

İdris baş

CEVAP - Bir hissede beklentide bulunabilmek için güçlü nedenlerin olması gerekir. Bu nedenlerin başında da firmanın büyüyor olması gelir. Firma eğer gelir ve kârlılığı ile istikrarlı şekilde büyüyor ise hissesi de değer kazanacaktır. Aksi durumda arada çıkışlar yaşansa da kalıcı bir yükseliş beklenmemeli. Söz konusu durum Metro Holding için de geçerlidir. 

Metro Holding’in mali yapısı incelendiğinde istenen büyüme performansından hayli uzakta olduğunu görebilmekteyiz. Son açıkladığı 2016 yılı dokuz aylık bilançosunda zararını azaltmakla birlikte devam eden düşük performans karşısında yıl sonunda zarar açıklamaması için sürpriz bir gelişme kaydetmesi gerekiyor. Şirket geçtiğimiz yıl da zarar etmişti. Kâr edememesi hissenin fiyatına olumsuz yönde yansıyor. Halihazırda nominal değerinin altında bulunan hisse, geçtiğimiz ekim ayında gerçekleştirdiği atakla bir ara 1,18 TL’ye yükselse de sonrasında tekrar yönünü aşağı çevirdi. Şimdilerde de dalgalı seyri devam etmekle birlikte tekrar nominal değerinin altına gerilemiş bulunuyor. 

Hissenin geçtiğimiz ekim ayında yaşadığı çıkışın gerisinde ortağı Galip Öztürk ile ilgili gelişmeler ve Koza İpek’in paylarına talip olunmasının etkisi bulunuyor. Bu noktada asıl önemli olanın firmanın mali yapısını güçlendirerek kârını artırabilmesi olduğunu hatırlatmak isteriz. Mali yapıda nihai bir gelişme olmadığı takdirde hissede spekülatif hareketler yaşansa da uzun vadeli bir çıkış beklenmemeli. 

 


YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)