Ana SayfaPiyasaKüresel ekonomide 2019 riskleri---

Küresel ekonomide 2019 riskleri

5 / 6
Küresel ekonomide 2019 riskleri
31 Aralık 2018 - 12:17 www.borsagundem.com

WALL STREET’TE SERT İNİŞ UZAK İHTİMAL

İyimser uzmanlar önümüzdeki 24 ay içinde bir resesyon olmayacağını ve bu yıl Wall Street’te ayı piyasasının yaşanmayacağını savunuyor. Tabii ki ekonomilerde yavaşlama ve borsalarda düzeltmeler olacak. Resesyon beklemeyenlerin bir başka önemli argümanı da, ABD ekonomisinin aşırı ısınması ve enflasyonun hedefin üzerine çıkması. Fed’in 2020’ye kadar faiz oranlarını yüzde 3,5’e yükseltmesi bekleniyor. Diğer yandan enflasyonun hem ABD hem de diğer sanayileşmiş ülkelerde artması bekleniyor. Artan petrol fiyatları da enflasyonist baskıya neden olacak. Üstelik Fed ve diğer merkez bankalarının para politikalarının normalleşmesi küresel likiditeyi azaltırken faiz oranları üzerinde yukarı yönlü baskı yapacak. 

Ticaret savaşı cephesinde bazı olumlu gelişmeler yaşanıyor. Arjantin’deki G20 Zirvesinde bir araya gelen ABD Başkanı Trump ile Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, iki ülke arasındaki ticaret savaşlarına ara verme konusunda uzlaşma sağladı. Ancak tam bu sırada ABD’nin ticaret savaşında hedef aldığı Çin markası Huawei’nin sahibi Ren Zhengfei’nin kızı ve mali işler direktörü Ming Wanzhou, İran’a yaptırımları ihlal eden bir şirketle ilgili olarak finansal kurumlan yanılttığı gerekçesiyle tutuklaması kaygıları artırdı. 

Yine de Çin, ABD’nin saldırgan tutumunun ekonomisini derinden etkilememesi için girişimlerde bulunuyor. Örneğin 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek ABD’den 126 milyar dolarlık ithalata ek tarifeyi erteledi. Temmuz ayında yürürlüğe giren Amerikan otomobillerine yüzde 40 ek gümrük vergisini 15’e düşürdü ve ocak ayı itibarıyla ABD’den 3 milyon ton mısır ithal edeceğini açıkladı.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)