Ana SayfaPiyasaKüresel ekonomide 2019 riskleri---

Küresel ekonomide 2019 riskleri

3 / 6
Küresel ekonomide 2019 riskleri
31 Aralık 2018 - 12:17 www.borsagundem.com

ÇİN BORÇLANMADA İPİN UCUNU KAÇIRDI MI?

Çin’in ticaret savaşından etkilenerek yavaşlaması hızlanan ekonomisinin yanında aşırı borçlu olması da bir başka önemli risk... Uzmanlar Çin’in havaalanları, fabrikalar ve “hayalet” kentleri inşa ederken borçlanmada ipin ucunu kaçırdığını vurguluyor. Eğer son yedi yılda dörde katlanarak Çin’in muazzam gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 266’sma çıkan borç bombası patlarsa, küresel ekonomi çok büyük hasar alacak. 

Aşırı borçlanma konusunda uyarıda bulunanlar özellikle ABD’de öğrenci borçlarına da dikkat çekiyor. 2008 Krizi’nin konut kredilerinden patlak verdiği hatırlatarak toplamı 1,5 trilyon dolara ulaşan yükseköğrenim kredilerinin risk yaratmaya başladığını vurguluyorlar. 

Fed’in faiz politikası sadece ABD değil küresel ekonomi üzerinde de etkili olmaya devam edecek. İşsizliğin 1969’dan beri en düşük seviyeye indiği, enflasyonun yükseldiği ve ortalama saatlik kazançların artmaya başladığı ortamda, tüm sinyaller faiz oranlarındaki artışın devam edeceği yönünde... Yatırım bankaları ve ekonomistler bu yıl Fed’den iki faiz artırımı bekliyor. Daha önceki beklenti üç kez faiz artışı yapılacağı yönündeydi. Fed’in devam eden faiz artırımları ise artık faize duyarlı sektörleri etkilemeye başladı. Yıllarca düşük faiz oranlarıyla dengede giden konut ve otomotiv sektörleri ile yüksek borçlu şirketler şimdilerde yüksek faizin sancılarını yaşıyor. ABD’de Başkan Trump’ın başlattığı vergi indirimlerinin ise geçen yıl şirket karlarında ve ekonomik büyümede yarattığı olumlu etkiyi bu yıl tekrarlaması beklenmiyor. Yüksek karlılığın inişe geçmesi borsaya ve ekonomiye de yansıyacak.

Yapılan son bir ankette önümüzdeki iki yılda ABD’de resesyon ihtimali yüzde 40’a çıktı. Bu oran daha önce yüzde 35’ti. Dünyanın en büyük aracı kurumu BlackRock ise 2019 beklentileri raporunda, resesyon kaygısının yılın en önemli risklerinden olacağım ve 2021’e kadar resesyon ihtimalinin yüzde 50 olduğunu vurguladı.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)