Foto GaleriTeknolojiAğır silahlı ve tehlikeli: Akıncı SİHA dünyaya korku saldı!

Ağır silahlı ve tehlikeli: Akıncı SİHA dünyaya korku saldı!

10 / 10 Ağır silahlı ve tehlikeli: Akıncı SİHA dünyaya korku saldı!
16 Eylül 2021 - 14:22

AKINCI VE TÜRK İNSANSIZ HAVA YETENEKLERİNİN GELECEĞİ

Türk askeri literatüründe, "Akıncı" terimi, düşman hatlarının gerisinde gayrinizami harp yürütmek, düşman topraklarda keşif yapmak ve ilerleyen ordulara öncülük etmek gibi özel görevleri yerine getiren, muharip kabiliyeti yüksek, hızlı hafif süvari birliklerini tarif etmiştir. Tıpkı Türk süvari geleneği gibi tarihi kökleri Orta Asya steplerine uzanan Türk Akıncı birlikleri, Osmanlıların fetihlerinde de önemli roller oynadılar.

Adını Akıncılardan almasına rağmen, askerî açıdan Akıncı SİHA'yı "hafif süvari" kategorisinde değerlendirmek pek de doğru değil. Eğer gerçekten bir harp tarihi analojisi yapmamız gerekirse; düşmanın savaşma azmini kırabilecek şok taarruz gücünü, hareket kabiliyetini ve çok yönlü görev potansiyelini bir araya getiren Akıncı, Türk-Moğol ordularının ağır süvari birliklerini daha çok andırıyor.

En başında da belirttiğimiz gibi, Karabağ, Suriye ve Libya cephelerindeki robotik harp başarısının altında yatan unsur sadece Türk İHA'ları değil, Türk İHA'larının izlediği harekât tasarılarıdır. Akıncı'nın yeteneklerinin hangi konseptlere ilham vereceğini görmek için önümüzdeki yılları beklemek gerekiyor.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)