Foto GaleriTeknolojiAğır silahlı ve tehlikeli: Akıncı SİHA dünyaya korku saldı!

Ağır silahlı ve tehlikeli: Akıncı SİHA dünyaya korku saldı!

8 / 10 Ağır silahlı ve tehlikeli: Akıncı SİHA dünyaya korku saldı!
16 Eylül 2021 - 14:22

İnsansız hava sistemlerinde başarı sağlanabilmesi için bir diğer önemli konu ise elektronik harp (EH) sistemleri ile robotik harp unsurları arasındaki uyum. Basitçe özetlemek gerekirse, Bahar Kalkanı Harekâtı sırasında Türk SİHA'ları, Suriye Arap Silahlı Kuvvetleri'ne ait, Rus yapımı Pantsir hava savunma sistemlerinin etkili menzilleri içinde faaliyet gösterdi. 57E6 ailesinden füzeler ve 30mm 2A38M uçaksavar toplarıyla donatılmış söz konusu hava savunma sistemleri karşısında, Türk SİHA'ları, elektronik harp silahları ile verimli işbirliği sayesinde, başarılı bir harekât icra etti. Bayraktar TB-2, "Pantsir avcısı" imajını böylece Suriye'de kazanıp, Libya'da Hafter güçlerinin Pantsirleri karşısında da pekiştirdi.

Halihazırda, Türkiye'nin savunma sanayii kapasitesi, elektronik harp segmentinde hızla gelişme kaydediyor. Dolayısıyla Akıncı ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin elektromanyetik spektrumdaki yeteneklerinin birleşmesinin getirileri, Türk savunma yeteneklerinin geleceği için kritik bir husus.

TERÖRLE MÜCADELE İSTİHBARATINDA OPERASYONEL KABİLİYETİN GELECEĞİ VE AKINCI

Akıncı, konvansiyonel askeri kazanımların yanı sıra, Türk güvenlik güçleri için farklı alanlarda da önemli bir rol oynayabilir. Örneğin, son dönemde Milli İstihbarat Teşkilatı, SİHA/İHA kapasitesi kazandı ve terörle mücadele faaliyetinde söz konusu kapasiteyi aktif olarak kullanıyor.

Suriye'de ve Irak'ta yerleşen PKK & YPG terör ağına yönelik mücadele stratejisinin temel unsurlarından biri de üst düzey militan kadronun SİHA taarruzları ile hedef alınması. Dolayısıyla Akıncı'nın salt konvansiyonel harp unsuru olarak görülmemesi gerekir. Binlerce kilometre menzili olan, 30-40 bin kilometre irtifada görev yapabilen incelemeye konu SİHA'nın, özellikle seyir füzesi içeren harp yükü konfigürasyonları, bir istihbarat servisinin terörle mücadelede yüksek değerli hedeflere yönelik operasyonel kabiliyeti için çok şey ifade edebilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)