Yatırımcının Analiz Seti [email protected] Yatırımcının Analiz Seti

Son 5 yılda sürekli zarar açıklayan borsa şirketleri

26 Nisan 2018, 14:38 - -

Son 5 yılda sürekli olarak zarar eden 19 borsa şirketi bulunuyor. Bu şirketler zarar etmelerine rağmen son beş yılda yüzde 99’a varan getiri sağlayanlar var. Spekülatif ataklara yakalanmamak için zarar eden şirketlerde temkinli hareket edilmeli.
Bir yatırımcı için hisse senedi yatırımı iki nedenden dolayı önemlidir. Birincisi hisse senedinin değer artışı, ikincisi ise hisselerden alınacak temettüdür. Hisselerin fiyatlarının yükselmesi çoğunlukla karlarındaki artışla doğru orantılı olarak gerçekleşir. Ancak bu kriterlere uymayan hatta kar yerine düzenli olarak zarar açıklayan borsa şirketleri de yok değil. Bu şirketler zarar ettikleri için temettü yani kar payı da dağıtmıyorlar. Bu hisselerdeki fiyat hareketleri de çoğunlukla spekülatif olarak gerçekleşiyor.
Sizler için borsa bilgi portalı Finnet 2000 (finnet2000.com) internet sitesinden yararlanarak borsada düzenli olarak zarar eden şirketlerin analizlerini yaptık. Sonuçlar ise şöyle;


Son 5 yılda sürekli zarar açıklayan 19 borsa şirketi

Borsadaki tüm şirketler içerisinden son beş yıl içerisinde sürekli zarar eden hisseleri listelediğimizde son beş yılda 19 borsa şirketinin her yıl zarar ettiğini görüyoruz. Bu şirketlerden 5 tanesi Tekstil ürünleri sektöründe faaliyet gösterirken ikişer tanesi Lokanta ve Oteller, Enerji ve Metal İşleme, Boru, Vana sektöründe faaliyet gösteriyor.

Tekstil sektöründen 5 şirket

Birko Mensucat, Birlik Mensucat, Diriteks Diriliş Tekstil, Karsu Tekstil ve Söktaş son beş yılda tekstil sektöründe düzenli olarak zarar eden şirketler olarak karşımıza çıkıyor. Bu şirketler arasında Birlik Mensucat ve Karsu Tekstil zarar elde etmelerine rağmen son 5 yılda yatırımcılarına sırasıyla yüzde 41,94 ve yüzde 29,36 oranında getiri sağlamış durumdalar. Diriteks Diriliş Tekstil, Birko Mensucat ve Söktaş ise son beş yılda getiri sağlamadı.

Enerji sektöründe 2 şirket

Ak Enerji ve Bomonti Elektrik enerji sektöründeki şirketler. Son 5 yılda Ak Enerji hisseleri yüzde 50,90’lık değer kaybı yaşarken Bomonti Elektrik yüzde 59,81’lik değer kaybı yaşadı.

Lokanta ve Oteller sektöründe 2 şirket

Lokanta ve Oteller sektöründe Altınyunus Çeşme ve Utopya Turizm’i görüyoruz. Utopya Turizm son 5 yılda sürekli zarar açıklamasına rağmen yüzde 99,47’lik getiri sağlayarak değerini ikiye katladı. Utopya Turizm bu getirisiyle 19 şirket arasında en fazla değer artışı sağlayan şirket konumunda. Altınyunus Çeşme ise yüzde 27,67 oranında değer kaybetti.

Metal İşleme, Boru, Vana sektöründen de 2 şirket

Eminiş Ambalaj ve Özbal Çelik Boru Metal İşleme, Boru, Vana sektöründeki şirketler. Özbal Çelik Boru son beş yılda yüzde 12,20 değer kaybederken Eminiş Ambalaj’ın değer kaybı yüzde 46,51 oldu.

Listedeki tek holding Doğan Holding

Doğan Holding borsada son beş yılda sürekli zarar açıklayan tek holding olarak karşımıza çıkıyor. Doğan Holding’in bu süredeki değer kaybı ise yüzde 14,02 gerçekleşti.

Orman Ürünleri Ve Mobilya sektöründe tek şirket

Orman Ürünleri Ve Mobilya sektöründe Orma Orman Mahsulleri hem son beş yılda zarar etti hem de listede yer alan şirketler içerisinde yüzde 95,81 ile en fazla değer kaybını yaşayan şirket oldu.

Ulaştırma ve Medya’dan birer şirket

Ulaştırma sektöründe GSD Denizcilik, medya sektöründe ise Hürriyet Gazetesi son beş yılda kar edemeyen şirketler. Ancak bu iki şirkette kar elde edememesine karşın yüzde 40’ın üzerinde değer artışı sağlamış durumdalar. GSD Denizcilik ’in değer kazancı yüzde 47,96 oranında olurken Hürriyet Gazetesi’nin değer kazancı yüzde 42,11.

Diğer sektörler

Yatırım şirketi olan Kervansaray Yatırım ve kağıt ürünleri sektöründe olan Viking Kağıt son beş yılda zarar eden ve sırasıyla yüzde 26,09 ve yüzde 46,81 oranında değer kaybı yaşayan diğer şirketler. Son beş yılda kar elde edemese bile değer kazancı elde eden şirketler ise bina malzemeleri sektöründe faaliyet gösteren Doğusan ile ticaret sektöründe faaliyet gösteren Kipa Ticaret oldu. Doğusan’ın değeri yüzde 81,62 oranında artarken Kipa Ticaret’in değeri yüzde 16,68 oranında artmış bulunuyor.



Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)