E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket Haberleriİki uzmandan Tofaş analizi---

İki uzmandan Tofaş analizi

İki uzmandan Tofaş analizi
01 Mayıs 2014 - 20:54 borsagundem.com

İhracatıyla gözde olan fakat 891 milyon TL'lik döviz borcu bulunan Tofaş alınır mı?

Fortune Türkiye'nin Mayıs sayısında Zeynep Aktaş'ın hazırladığı 'Yüz Yüze' köşesinin iki konuğu ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut  ile Global Menkul Değerler Otomotiv Sektörü Analisti Emir Bölen. İki analistin masaya yatırdığı hisse ise Tofaş. Konu ise, ihracatıyla gözde olan fakat 891 milyon TL'lik döviz borcu bulunan Tofaş alınır mı, satılır mı? İşte sorunun yanıtları...
 
ALB MENKUL DEĞERLER ARAŞTIRMA MÜDÜRÜ YELİZ KARABULUT:
"Türkiye'deki otomotiv pazarına baktığımızda, 2013 yılı sonu itibarıyla hafif ticari araç pazarında yüzde 14.8'lik bir daralma söz konusuyken, binek otomobil pazarında yüzde 19,5'lik büyüme var. Tofaş'ın satışları geçtiğimiz yıl yüzde 5 artarak 7 milyar TL'ye ulaştı.  Üretim hacmi ise geçen yıla göre yüzde 4,6 azaldı ve 244 bin birim oldu. Tofaş'ın modelleri hafif ticari araç pazarında hala en çok tercih edilen modeller olmasına rağmen, özellikle binek oto pazarında farklı markalara ait farklı model girişleri bulunuyor. Artan rekabet firmanın bu segmentteki pazar payının yüzde 8'e gerilemesine neden oldu. Net dönem karı ise yüzde 2 gerileyerek 434 milyon TL'ye düştü. Şirketin 2013 yılı sonu itibarıyla 891 milyon TL net döviz borcu bulunuyor. Bu durum ilk çeyrek bilançosunu etkileyebilir. Halen yüksek seyretmekte olan enflasyon, üretici fiyatları ve döviz kurlarındaki artış, şirket ve sektör açısından makroekonomik riskler oluşturuyor."
 
GLOBAL MENKUL DEĞERLER OTOMOTİV SEKTÖRÜ ANALİSTİ EMİR BÖLEN:
"Hafif ticari araç segmentinde Yeni Doblo'yla pazar payını ilk üç ayda artıran Tofaş, binek otodaki eski model portföyünü yenileme projesini 2103 sonunda açıkladığı bir kararla başlattı. Şirket Albea-Palio modellerinin üretimini 2012'de aldığı bir kararla sonlandırmıştı. O yıldan beri kendi ürettiği tek binek araç olan Linea, segmentinin en güçlü ismi. 2015'in ikinci yarısında pazarda görmeyi beklediğimiz yeni binek oto ise Tofaş için umut vadetmeye devam ediyor. Firma bu model için 520 milyon dolarlık yatırım öngörüyor. Yatırımlarına rağmen temettü ödemelerine devam etmesini beklediğimiz Tofaş, sektör oyuncularına kıyasla yüksek karlılığını halen sürdürüyor. Gerçekleşen yatırımların baskısına rağmen firma için sürdürülebilir olduğuna inanıyoruz. Yılın ikinci yarısı için stabil TL kuru, daha güçlü yerel talep ve Avrupa'da daha belirgin bir toparlanmayla birlikte otomotiv sektör hisseleri için daha olumu bir tablo beklentimiz var."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 270,50
En Yüksek: 274,50
En Düşük: 269,00
Değişim 0,09 %
FK: 8,97
PD / DD: 3,67
İşlem Hacmi 1.621.978.801
Toplam Adet: 5.980.101
Ağırlıklı Ort.: 271,26
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ÖZ-ÖZ01 Mayıs 2014 21:16

    Her iki analist de haklı; almalı da, satmalı da, çünkü kısa-orta ve uzun vadede dalga boyu yüksek olduğu için al-sat'a en uygun, her yıl aynı gün temettü veren hissem.

  • ÖZ-ÖZ01 Mayıs 2014 21:09

    Dört yıldır her koşulda ve vadede sürekli kazandıran tek hissem. Bu da naçizane benden analiz.