E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEmtia ve döviz tarafında neler var---

Emtia ve döviz tarafında neler var

Emtia ve döviz tarafında neler var
29 Haziran 2016 - 08:59 borsagundem.com

Işık FX; alternatif piyasa araçlarında neler beklendiğini yorumladı

Yabancı turist girişi Mayıs ayında yüzde 34.7 gerileyerek 1994 yılından bu yana en büyük düşüşü kaydetti ve 2 milyon 485 bine düştü. Rusya ile yaşanan uçak krizi haricinde, İŞİD ve PKK'nın canlı bomba saldırıları ve güvenlik riskinin artmasıda bu düşüşte etkili oldu. Almanya'dan gelen turist sayısında yüzde 32, İngiltere'den gelen turist sayısı yüzde 29, Hollanda'dan gelen turist sayısı ise yüzde 44 azaldı. Rusya ve İsrail ile yaşanan normalleşme süreci turizm sektörü için olumlu ancak turist sayısının eski seviyesine dönmesi zaman alacaktır. Bu yıl için ise turizm gelirlerinde en az 5 milyar dolarlık kayıp oluşması bekleniyor.
Yurtdışı piyasalarda ise 2 günlük düşüşün ardından tepki yükselişi gördük. ABD'de ise ilk çeyrek büyümesinin son revizesi açıklandı. Daha önce %0.8 olarak açıklanan ilk çeyrek büyüme verisi % 1.1'e revize edildi. Yukarı yönlü revizede ticaretin ve şirket karlarının iyileşmesi etkili oldu. Şirket karları %0,6'dan %2.2'ye revize edildi. Reel tüketim harcamalarında ise %1.9'dan %1.5'e revize edildi ve 2 yılın en düşük seviyesini gördü. Günün diğer önemli verisi ise tüketici güveni oldu. 92.4'ten 98'e yükselen tüketici güveni 3 ayda ilk kez yükseldi.

EURUSD
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi geride kalan günde bankanın son dönemlerde attığı adımları değerlendirerek yapılanların gelecek dönem yurtiçi fiyatlarını hareketlendirdiğini belirtti. Global enflasyondaki düşüşün enerji ve emtia talebindeki azalmadan kaynaklandığını ifade eden Draghi faiz oranının düşük olduğu ortamda genişlemeci şartlar üretmenin mümkün olduğunu kanıtladıklarını belirtti. Paritede ise gün içi hareketlilik 1.1100 seviyelerini test ederken bu seviyenin üzerinde kalıcı olamadık. Yeniden satış baskısı ile karşılaşan paritede 1.1000 bu düşüşün destek bulabileceği ilk önemli seviye olarak karşımıza çıkıyor. Bu seviyenin altına sarkmalarda ise 1.0970 yeniden düşüşe engel olabilecek güce sahip olacaktır. Yükseliş hareketinin ilk hedefi ise 1.11 seviyesinin üzerinde kalmak olacakk. Eğer bu gelişme sağlanırsa hareketlilik sakin bir şekilde yeniden toparlanma eğilimine girebilir.

ALTIN
Haftaya sert yükseliş ile başlangıç yapan altında ikinci işlem günü satıcılı geçildi. 1320 doların belirleyici olmaya devame deceğini düşündüğümüz değerli metalde bu seviyenin üzerindeki kapanışlar bizi 1330 dolara götürebilir. Belirtilen seviyenin altında kalınması değerli metaldeki düşüşü derinleştirebilir. 1300 - 1295 dolar aralığı ise tepki alımlarına şahit olabileceğimiz son derece önemli bir fiyat aralığını temsil ediyor. Genel görünüm dikkate alınırsa yükseliş hareketi ivmesinin koruyacağa benziyor. Brexit'in ardından etkilerinin bir süre daha devam edeceği ve piyasalardaki gerginlik altına olan talebi bir şekilde canlı tutacaktır. Gümüşte ise 18 dolar seviyelerine yakın seyrediyoruz. 17.20 - 17.10 aralığı tepki alımlarının gündeme gelebileceği önemli seviyeler olarak karşımızda.

GBPUSD
Brexit'in gerçekleşmesiyle sert satışların gündeme geldiği paritede ayrılışın etkileri göörülmeye devam ediliyor. İngiltere Avrupa'dan çıkış biletini almasına rağmen bölge ekonomisi ile ilişkilerini sıcak tutma arayışında. Merkel başta olmak üzere Avrupa Bölgesi yetkilileri ise sürecin biran önce tamamlanması gerektiği şeklinde. İngiltere'nin birlikten çıkmasına rağmen ayrıcalıklardan faydalanmasının mümkün olmadığını belirten Merkel İngiltere'nin referandum sonucuna katlanmak zorunda olduğunu ifade etmeye çalışıyor. Paritede ise haftanın ilk günüde satıcılı bir seyri takip etmiştik. İkinci işlem gününü toparlanarak geçiren paritede yükselişin devam etmesi için 1.33 seviyelerinin üzerinde kalmamız gerekiyor. Aksi taktirde düşüş yeniden 1.3200 seviyesine doğru genişleyebilir. Hareketin devamında ise 1.3140 seviyesi geri çekilmeye destek olabilecek güce sahip. Yukarıda ise 1.3480 kuvvetli direnç görünümünde.

Günün önemli şirket haberleri - 29.06.2016

USDTRY
Brexit sonrası gözünü yükseklere diken paritede yeniden geri çekilme eğilimi görülüyor. Satıcılar dün itibariyle de parite üzerindeki ağırlıklarını hissettirdiler.. Satıcıların pariteye hakim olmasının en büyük sebeplerinden biri Türkiye ile Rusya arasında yaşanan gelişmelerdi. Kremlin'den yapılan açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın düşürülen Rus uçağı için özürlerini ilettiği bildirildi. Bu gelişme sonrasında TL tarafında değerlenmeler gözlemlendi. Bugün ise ABD'den önemli veriler takip edilecek. Mayıs ayına ait kişisel gelir ve kişisel gider verileri öğleden sonra 15:30'da açıklanacak. Kişisel gelir ve gider verilerinde meydana gelebilecek artışlar pariteyi yeniden 2,91 üzerinde tutabilir. 2,91 üzerinde 2,9150-2,9350 direnç seviyeleri takip edilebilir. 2,90 altındaki seyrin devamı halinde ise 2,8790-2,8700 destekleri izlenebilir.

Şirket haberleri ve tavsiyeleri 29.06.2016

BRENT PETROL
Petrol fiyatlarında sert yükseliş hareketinin hakim olduğu bir günü geride bıraktık. Bu yükselişin sebeplerine baktığımızda ise Norveç tarafından gelen haberin etkili olduğunu görüyoruz. Norveç'te 7 petrol ve gaz sahasında çalışan işçilerin ücretler konusunda Cuma gününe kadar anlaşma olmazsa Cumartesi günnü greve gidecekleri haberi, üretimde yaşanacak daralma beklentisi ile varil fiyatında yükseliş destekliyor. Grev olduğu takdirde ise Norveç'in petrol üretiminin yüzde 18'i, doğal gaz üretiminin ise yüzde 17'sinin etkileneceği tahmin ediliyor. Yakın zamana baktığımızda 17 Nisan günü Kuveyt'te yaşanan grev sebebiyle ülkenin petrol üretimi 1 milyon varilin üzerinde gerilemişti. 17 Nisan'daki Doha görüşmelerinden anlaşma çıkmamasına rağmen grev kaynaklı olarak küresel üretimin gerilemesi, petrol fiyatlarını yukarıda tutan nedenlerden biri olarak gösterilmişti. Bu sebeple grevin ne kadar süreceği, ülkenin petrol üretiminde ne kadarlık bir gerilemeye sebep olacağı, petrol piyasalarının yakından takip edeceği gelişmeler olarak öne çıkıyor. Teknik olarak ise dünkü hareket ile kendini tekrardan yükseliş trendinin içine atan Brent petrolde 49.60 ve 50.00 seviyeleri direnç olarak takip edilebilir. Hareketliliğin bu seviyelerin de üzerine çıkması durumunda 51 dolar seviyesi tekrardan gündeme geleccektir. Geri çekilmelerde ise takip edeceğimiz destek, trend desteğini de oluşturan 48.80-48.70 aralığı olacak. Bu bölgenin geçilmesi satış baskısının hacmini artırabilir ve 48 dolara doğru bir geri çekilme görebiliriz.


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.

Borsa'da terörün etkisi hissedilecek

 

Piyasalarda yükseliş devam edebilecek mi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)