E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÇetinkaya: Banka krediyi veriyor, kendini hedge etmiyor---

Çetinkaya: Banka krediyi veriyor, kendini hedge etmiyor

Çetinkaya: Banka krediyi veriyor, kendini hedge etmiyor
14 Kasım 2018 - 21:08 borsagundem.com

Borsa İstanbul Genel Müdürü Murat Çetinkaya, Borsagundem.com'un sponsor olduğu Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi'nde konuştu

Borsa İstanbul Genel Müdürü Murat Çetinkaya, sermaye piyasalarının derinleşmesi için Borsa İstanbul’a önemli sorumluluklar düştüğünün farkında olduklarını ifade etti.

Borsagundem.com'un sponspor olduğu "Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi"nde İstanbul Wyndham Grand Levent Oteli’nde konuşan Çetinkaya, bankaların kredi verdiğini ama kendisini hedge etmediğini söyledi.

Türk finans piyasalarının birincil oyuncusunun bankalar olduğunu söyleyen Çetinkaya, ekonomiyi bankaların fonladığını hatırlattı.

Yeni Ekonomik Plan’da kendilerine verilen görevlere çalıştıklarını ifade eden Çetinkaya, kurum olarak tüm paydaşları ilgilendiren ve destek olabilecekleri konularda görüşleri toplayarak çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Çetinkaya, bankaların likidite eksenli sorunlarına çözüm için yeni bir platform üzerinde çalıştıklarını anlattı.

Bunun yoğun emek isteyen aşamalı bir süreç olduğunun altını çizen Çetinkaya, üzerinde çalıştıkları bir projeye ilişkin şu bilgileri verdi:

“Yurt dışında bir TL likiditesi var. Bu TL likiditesine büyüyen ekonomiyi fonlamak için tek motor olarak çalışan bankalar, ulaşabilmek için ellerindeki borçlandıkları yabancı parayı veriyorlar, Türk Lirası'nı alıyorlar ve onu sistem içerisinde kaynak olarak kullandırıyorlar. Biz acaba Borsa İstanbul olarak tabii ki bütün paydaşlarla çalışmak suretiyle, bankalarımızın ellerindeki bu sendikasyonlar, bono ihraç, Eurobond ihraçları vesilesiyle toplamış oldukları fonları, OTC (Tezgah üstü) Piyasa’da, Londra’da, swap yapmak suretiyle dövizi vermeden o TL’yi alabilecekleri bir ortam yaratabilir miyiz? Çok zor bir görev olduğunu biliyoruz. Bunun tabii pek çok boyutu var. Bankalarımıza ‘biz platform açtık, gelin burada swap yapın’ demekle olmayacağının farkındayız.”

“Banka krediyi veriyor ama kendini hedge etmek için bir enstrümanı yok”

Çetinkaya, hali hazırda teknik olarak hizmete açtıkları Para Swap Piyasası’nın likidite amaçlı işlemler için yeterli olduğunu ifade ederek, bunun ancak kısa vadeli çözümler sağlayabileceğini anlattı.

Çetinkaya şöyle konuştu:

“Banka 20 senelik, bazen 10 senelik, 15 senelik konut kredileri veriyor. Burada çok büyük bir risk alıyor. Krediyi kullanan açısından maliyeti fiks. Banka krediyi veriyor ama kendini hedge etmek için bir enstrümanı yok. Faiz swap piyasası yok özetle… Mesela biz Borsa İstanbul olarak kendi pazar yerimizde Türk Lirası-Türk Lirası, bir Faiz Swap Piyasası açabilir miyiz?

‘Hadi açalım’ demekle olmuyor. Açmak için adım adım gitmek zorundayız. Önce paranın el değiştireceği piyasayı açmamız lazım ama TL likiditesi şu anda bir Merkez Bankamızda var bir de off-shore’da var, yabancılarda var. Bunu çekmek için biz piyasaya yabancı bankanın örneğin Londra şubesine diyeceğiz ki gelin burada işlem yapın ya da biz buna Merkez Bankamızı ortak yapacağız. Şimdi buradaki kritik konu şu; bizim sağlıklı bir şekilde 3 aylık değişken Türk Lirası faizine ulaşma ihtiyacımız var, Faiz Swap Piyasası’nı hayata geçirebilmek için.”

Topaç: Sermaye piyasalarına yapay zeka gelecek

Ermut: Yatırım odaklı çalışmalar artacak

Sönmez: Varlık Fonu Türkiye'nin yetenek havuzu olacak

Ali Koç: Günü kurtarmak için şampiyon olmak istiyoruz

Taşkesenlioğlu: Yönetmelik ve tebliğler daha anlaşılır olacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • broker3415 Kasım 2018 09:03

    sayın borsa başkanı başında bulunduğunuz kurum çatısı altında somn 3 yılda yapılan halka arzlardan sadece 3 firma yatırımcısı kazandı gerisi yarı yarıya zarar ettiler..Yani kurumunuz altında fon toplayan şirketlere bir bakın.. Örneğin AGYO yıllardır yatırımcısına zarar ettirir sorarsınız kurumdan arz talep denir..Talebi arzı bozan patron ama adam pişkin.. hepsi böyle önce kendinizi düzeltin ki sistem düzelsin..

  • Ali Aydin15 Kasım 2018 08:50

    Cahil cahil konusma Offshore daki TL kimin? Modigliani Miller i Sultanahmette kofteci zanneden tipler bunlar. Derhal degistirilmeleri gerek.