E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriBank Asya'nın sahibi kim?---

Bank Asya'nın sahibi kim?

Bank Asya'nın sahibi kim?
07 Şubat 2015 - 08:19 borsagundem.com

Bank Asya'da ortaklık yapısında karmaşıklıkların olduğu iddia edildi

TMSF'nin 'belirsizlik' nedeniyle el koyduğu Bank Asya'nın ortaklık yapısı şüpheleri doğruluyor. Elinde sadece 1 nominal hissesi bulunan, genel kurula katılmayan onlarca kişi var. Borsadaki hissedarlardan Emniyet'i adres gösterenler dahi çıktı

Sabah'ın haberine göre, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) 'belirsiz organizasyon şeması' nedeniyle yönetimine el koyduğu Bank Asya'nın ortaklık yapısındaki çarpıklıklar tek tek ortaya çıkıyor. Bankanın 22 Kasım 2014 tarihinde yaptığı olağanüstü genel kurulun toplantı tutanakları şüpheli ortakları ele verdi. Organizasyon şeması, borsa dışında 185 hissedarı olan bankanın 'bakkal hesabı gibi' yönetildiğini ortaya koydu. Paralel örgütün bankasında sadece 1, 3, 10 hisseyle imtiyaz sahibi olan ortaklar dahi var. Türk bankacılık tarihinde örneği olmayan bu ortaklık yapısı, bankanın cemaate yakın kişilerden hatır gönül ilişkisiyle 'himmet' toplanarak kurulduğunu da kanıtladı.

KURULA GELMİYORLAR 

Bankanın 360 milyon adet hissesinden birini dahi elinde bulundurana yönetim kurulunu belirleme yetkisi verildi. Olağanüstü genel kurul tutanaklarına göre, bu isimler arasında, Abdullah Özata (1 adet nominal hisse), Adnan Özata (1 adet nominal hisse), Ahmet Akgül (10 adet nominal hisse), Ahmet Mutafoğlu (3 adet nominal hisse), Fazlı Özalp (3 adet nominal hisse), İrfan Sarı (3 adet nominal hisse), Muammer Yurtsever (3 adet nominal hisse), Mustafa Ünlü (1 adet nominal hisse), Turfan Boztepe (1 adet nominal hisse), Yavuz Canikli, (1 adet nominal hisse), Yakup Özata (1 adet nominal hisse) bulunuyor. 185 ortağın çoğunun tıpkı 'sırra kadem basmış' gibi bankanın genel kurullarına katılmadığı da belirlendi.

YÜZDE 10'DAN BÜYÜK YOK 

Bankanın yüzde 54.05'i halka açık. Bank Asya'nın yüzde 10 ve daha fazlasına sahip olan ortak yok. Sadece imtiyazlı hisse senedi (A Grubu) sahiplerine yönetim kurulu ve denetim kurulu üyelerini aday gösterme hakkı tanınmış durumda. 

GÜLEN'İN AKRABALARI MI?

Ali Gülen: 724.500 nominal hissesi var. Genel kurula katılmıyor.

İlhami Gülen: Aynı şekilde 724.500 nominal hisse sahibi. Ufuk Gülen tarafından temsil ediliyor.

Sadık Gülen: Banka sermayesinde 724.500 nominal hisse sahibi. Vekaletini Ahmet Gülen yapıyor.

PARALEL'İN BARONLARI

Ali Akbulut (Ortadoğu Tekstil): % 4.89 
İzzet Akyar (Forum İnşaat): % 3.85 
Osman Can Pehlivan: % 3.11 
Naci Tosun (Sürat Basım): 2.70 
BJ Tekstil: % 2.26 
Abdülkadir Konukoğlu: % 2.23
Belirsiz ortaklar: % 26.92

PARALEL'İN HİMMETÇİLERİ

Abdullah Özata: 1 hisse 

 Adnan Özata:1 hisse 

 Ahmet Akgül: 10 hisse 

 Ahmet Mutafoğlu: 3 hisse 

 Fazlı Özalp: 3 hisse 

İrfan Sarı: 3 hisse 

 Mustafa Ünlü: 1 hisse 

 Turfan Boztepe: 1 hisse 

 Yavuz Canikli: 1 hisse 

 Yakup Özata: 1 hisse

BORSADA EMNİYETÇİ ORTAKLAR

Cihat Ersal: B grubu hissedarlar arasında yer alıyor. İkametgâh adresi: İstanbul Emniyet Müdürlüğü, A Blok, Kat: 6, Fatih-İSTANBUL.

BDDK'NIN MU HATABI YOK

Bugün 2 trilyon aktif büyüklüğe yaklaşan Türk bankacılık sektörü içinde Bank Asya dışında böyle bir yapıyla yönetilen başka finans kuruluşu yok. Sektörde 49 banka bulunuyor. Bunların tamamının sahipleri belli. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu organizasyon şeması oldukça karışık olan Bank Asya'da muhatap dahi bulamıyor.

İKAMETGÂH ADRESİ EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ

Genel kurul tutanaklarında ilginç detaylardan biri de Cihat Ersal isimli ortak. Bu kişinin 29 bin adet B grubu hissesi var. Ersal'ın ikâmetgah adresi Fatih'te bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü 6'ncı katı görünüyor.

GÜLEN SOY ADLI 3 KİŞİ

İmtiyazlı hisse sahipleri arasında Gülen soyadlı 3 kişi dikkat çekti. Ali Gülen, İlhami Gülen ve Sadık Gülen'in ikâmetgah adresleri Ankara görünüyor. Bu isimlerin hisselerini Ufuk ve Ahmet Gülen vekaleten temsil ediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • barış özpolat11 Ağustos 2016 19:31

    buna gitmeyiniz fetüllah gülenin allah onu bildiği gibi yapsın

  • mustafa güzel10 Haziran 2016 17:54

    bu banka yı şimdi daha çok sevdim

  • süleyman04 Mayıs 2015 22:50

    merhaba bank asya yurtdışana yatırım yapasa iyi olur

  • Reality07 Şubat 2015 11:05

    imtiyazlı hisseolayı tamamen borsa şirketlerinde kaldırılmalı. çoğunluk hisse yönetimi belirlemeli. Borsada çoğunluk halka ait ama imtiyazlı hisselerle yönetimlere sahip olunan şirketlerin durumu hep vahim.

  • yatırımcı07 Şubat 2015 10:35

    Banka nın sahibi halk ama malı hep götürenler imtiyazlı hisselerle yönetimde olanlar olmuş.

  • İmtiyaz Hisselerine Son07 Şubat 2015 10:27

    Bir an önce imtiyazlı hisselerin imtiyazı kaldırılıp çoğunluk hisse oylamaları yapılmalı. buyuk çoğunluğu halka ait şirketlerde Uç beş hisse ile yatırımcıları soyma oyunlarına son.