Ana SayfaPiyasaAhmet Mergen endeksi çizdi, hedefleri söyledi---

Ahmet Mergen endeksi çizdi, hedefleri söyledi

1 / 13
Ahmet Mergen endeksi çizdi, hedefleri söyledi
15 Eylül 2014 - 08:43 www.borsagundem.com

SERAP SÜRMELİ – BORSAGUNDEM.COM

İniyor, çıkıyor, duruyor, zıplıyor, düşüyor, Fed’di, nottu, demeçti derken yatırımcıları okyanustaki bir tekne gibi bir oradan bir buraya sallıyor, sarsıyor. Bir bakıyorsun deniz dingin, hava aydınlık, yelkenler fora; bir bakıyorsun tekrar gece, dalga, fırtına…

İşte bizim yatırımcımız böyle bir borsada…

Kendine kahin süsü verenlere, stratejistlere, analiz ustası kesilenlere kulak kabartıyorsun, kimi asıyor, kimi kesiyor, dipten dibe vuruyor. Kimi ise biraz da olsa umut vadediyor. Yorumlara bakıyorsun, insanların ruh halleri kararmış, sanırsın yıkım bulutları borsayı sarmış. Herkes felaket tellalı... “Satalım, kaçalım” feryatları…

Oysa, geçtiğimiz hafta Destek Menkul Değerler’de buluştuğumuz, sermaye piyasasında adı, düşünceleri ve teknik analizleriyle ünlü, herkesin ‘baba’ gibi gördüğü bir usta, umutsuzluğu bakın nasıl geri itiyor!

Moralsizliğin girdabında tutunacak dal arayanlara seslenen, ‘Bay Teknik Analiz’ Ahmet Mergen, bakın nasıl bir gelecek inşa ediyor, moral veriyor.

Kötümser bakışlara inat, rotayı zirveye, endeksi ileriye çeken Mergen’e göre, haftayı sert bir düşüşle 77.820 puandan kapatan Borsa İstanbul’da yeni hedef önümüzdeki 1.5 ayda 85 bin, 2015’te 93 bin. “Durmak yok, yola devam” derseniz “2017’de 125 binlere doğru gidebilir” diye konuşuyor.

Altın, dolar, petrol ne olur?

22 senedir bu sektörün içinde pişmiş, borsa kurdu, opsiyon piyasasını yalayıp yutmuş bir isimle, işinin ehli biriyle konuşmanın keyfine doyum olmuyor.

O tahminler yaparken ben ‘yüz tahlili’ yapıyorum. Yumuşak, ciddi, hafif stresli, kızar gibi bakıyor. Ama hepsinin altında ‘babacan’ gözler yatıyor. Soruyu alıyor,  evirip çevirmeden, sağını solunu kesmeden, ürkütmeden yanıtı servis ediyor. Üstelik yanında ekstralarıyla. Demem o ki, bizi sadece Borsa İstanbul’la yolcu etmiyor Mergen. Endeksin yanına Altın’ı, Dolar’ı, Petrol’ü koyuyor. Cümle alemin merak ettiği, “nereye giderler, nerede dururlar?”ın cevaplarını kendine saklamıyor, paylaşıyor.

Ama iki kritik noktada, herkesin nefesini kesecek uyarıyı da ihmal etmiyor. Üstelik tatlı sert ses tonuyla, üzerine basa basa… İlki, ‘canlı bomba’ Draghi. AMB Başkanı için “Onun işi zor” diyor. Euro için endişeli olduğunu belirtiyor. İkincisi ise ‘saatli bomba’ Amerikan 10 yıllıkları. Güvenli liman söylentileriyle paranın akın ettiği Amerika’dan ‘dümen’ kokuları aldığını ifade ediyor. 

Transfer oldum çünkü…

İlk Borsagundem.com’un duyurduğu Tacirler Menkul Değerlerden Destek Menkul Değerler’e transferinin ardından ‘ayrılık’ sorularına hep sessiz kalmayı seçen, nedenini kalbine, beynine hapseden Ahmet Mergen karşımızda olunca fırsatı kaçırmıyoruz, “Niçin?” diyoruz. Yüzündeki tebessümden tüm sırlarını açacak sanırken, Şirket’in genç Genel Müdürü Tuna Yılmaz’ın ismini vererek, “Beni o ikna etti?” demekle yetiniyor. Yüklenmek faydasız, anlaşılıyor.  

Burada 5 dakikada Rockefeller olamazsın

Acaba hisse senedi piyasasından sonra Foreks heyecan veriyor mu? Ahmet Mergen’e göre ‘evet’, hatta ötesi. “Burası çok daha heyecanlı ve enteresan bir alan“ diyor ama Foreks yatırımcısını da kaldıraç konusunda uyarıyor. Her şeyin para olmadığının altını çizerek, şirket olarak buna izin vermediklerini, frenlediklerini söylüyor. Ama asıl keskin vurgu, “Foreks’te kısa sürede voleyi vurup Rockefeller olamazsın. Burası uzun vadede para kazanabileceğin bir yer” sözlerinde yatıyor.

Biz sormadan o, riskin yüzdesini de ekliyor: “Paranızın maksimum yüzde 5’ini veya 10’unu riske edin…”

Yeni nesil teknik analizciler iyi, kaliteli

Peki ya her gün televizyonlardan, internetten, Twitter’dan, Facebook’tan gördüğümüz, okuduğumuz, gözümüzden kaçmayan, kulak kabarttığımız ‘teknik analiz ordusu’na ne demeli? Öyle ya, hepsi genç, hepsi yürekli...

Kıskançlığın zerresi yok zaten kendisi de aynı kanıda: “Yeni nesilden iyi, kaliteli ve bu işleri bilen gençler geliyor. İyi analizler yapıyorlar.” Yani Türkçesi, boynuz kulağı geçiyor. 

Ustadan bu sözleri duyunca biz de Türkiye’nin 2023 hedefi, sermaye piyasaları ve tasarruf sahipleri adına seviniyor, yeni jenerasyon teknik analizcilere verdiği desteği ise alkışlıyoruz. Ancak Mergen’in cümlesi bununla sınırlı değil tabi, anlaşılan o ki, bazılarıyla sürekli iletişim halinde. Hatta bu işe merak salan bazı yatırımcılara bu kapıyı 24 saat açık tuttuğunu da ifade ediyor. Grafiklerin ‘iadeli taahhütlü’ (!) geldiğini, baktığını, üstünde çalıştığını, sahibine gönderdiğini belirtiyor. İstanbul’da olanlara ise müjde: Şirkete çağırıyor.

Ancak bu iş bu kadar ucuz değil, herkes bilmeli

Aniden yüzü ciddileşiyor. Mesaj açık, bir zılgıt geldi, geliyor. İçinde her an dışarı fırlamaya hazır teknik analiz kaplanı taşıyanlara unutamayacakları bir ders veriyor. Çünkü bu iş ucuz değil. Bir kere ‘mesai bitti, eyvallah’ diyenlerin üzerini çiziyor. Çünkü ona göre sektörde kepenkler hiç inmiyor. “Saat 21.00’de, 23.00’te, gecenin bir yarısı bir yerlerde açıklama mı var, izleyeceksin. Avrupa, Amerika, Japonya borsalarını anlık takip edeceksin. Global yaşayacak, global düşüneceksin. İşini, eziyetini seveceksin, yılmayacaksın. Oflamak, puflamak yasak. İşin, sevgilin işin olacak. Zamanını ona ayıracaksın” diye konuşuyor. Ben bu uyarıyı aynı zamanda bir ‘eleme’ olarak ele alıyorum. Ve adını yazıyorum: Ahmet Mergen Teknik Analizci Seçme Sınavı... 

6 lira fazla, 1 lira alınsa...

Sohbet, Borsa İstanbul’un uygulamasıyla başlayan, borsacıların büyük tepki verdiği ‘veri ücreti’ krizine geliyor. Gündemin sıcak konusu, hala tutanın elini yakıyor. Ama Mergen olaya uzaktan bakmıyor. Önerisi radikal. Arzusu, ‘silin atın’ değil, ‘geciktirmek’ ya da ‘şoku dindirmek’: Biraz ufak başlasa, mesela 6 lira değil de 1 lira alınsa… .

Herkesin birbirine,”‘Günaydın”, “Bugün nasılsınız?”dediği yolda, metroda, motorda, “Borsa ne durumda?”, “Hangi hisse alınır, satılır?”, “Foreks’te ne yapalım?” sorularının tek muhatabı Destek Menkul Değerler Stratejisti Ahmet Mergen, kendini, şirketini, sektörünü dobra dobra anlatıyor…

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • FED FAİZ ARTTIRINCA15 Eylül 2014 17:43

    ŞUBATTA 45.000

  • haydar15 Eylül 2014 17:41

    A.Mergen temel olarak bir bilgin varsa çık paylaş bizimle..De ki avrupalı fonlar Tr ye akacak..Yada petrol çıkacak..Veya kuzey ırak petrolü falan filan.. Böyle teknik öyle diyo diye rakam verme bize..

  • TEKNİK ANALİZ Mİ???15 Eylül 2014 15:59

    TEKNİK ANALİZİN NE KADAR BAŞARILI OLDUĞU?? 2000 BAŞINDA 2.000.000 KİŞİ BORSADA HESAP SAHİBİ İKEN ŞİMDİLERDE 1.000.000 CİVARLARINDA İSE ZATEN BELLİ?

  • esemci15 Eylül 2014 14:55

    kardeş cankurtaran esemin içini boşaltıyor engelle..

  • temel analizi öğrenin önce.15 Eylül 2014 12:53

    doların ne olacağı,petrolün ne olacağı,fed'in ne zaman faizi arttıracağı,arttırsa borsalarda nereye kadar satış olabileceği,abd ve bizde büyümelerin ne olacağı,ab'nde ne sorunlar çıkacağı,ırak,suriye,ukraynada ne olacağını biliyormusunuz ki teknik analiz şunu diyor diye hedef veriyorsunuz.Teknik analiz geleceği görmez sadece maval okur okuyanlar yerse tabi ki.

  • zafer temizer15 Eylül 2014 09:16

    borsa kasım'a kadar 56 00 dolar 2,40 olur